Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Familie Oomkens, een kasteeltje in Middelstum….

(Het was op mijn vakantieadres in Tsjechië dat ik bericht kreeg van Klaas Oomkens. Zelf toerde hij met ‘zijn Elly’ met de camper door Portugal maar hij was onlangs, net als zijn dochter Anne-Marie, geïnterviewd door Loek Mulder van het Financieel Dagblad. En in zo’n gerespecteerd blad schittert ons dorp natuurlijk niet alle dagen.

Zoals wellicht bekend, staat Mentheda sinds kort te koop. Wat inhoudt dat de familie Oomkens ons dorp op termijn zal verlaten. Dat moet voor Klaas best wel een dingetje zijn want Mentheda was al in zijn jonge jaren zijn droomhuis, zo valt in het artikel te lezen. In 2016 vestigde hij zich opnieuw in dit prachtige pand, dit keer samen met Elly.

De auteur vond het niet erg wanneer ik dit artikel voor mijn website zou gebruiken en zelf hoop ik natuurlijk dat dit beeldbepalend gebouw aan nieuwe eigenaren verkocht wordt die het huis en de prachtige tuin met net zoveel liefde zullen verzorgen en onderhouden als de familie Oomkens nu doet. Zodat wij als dorpsgenoten nog in lengte van dagen van dit mooi stukje Middelstum kunnen genieten. Waarbij ik nog op moet tekenen, zo las ik in een Facebookreactie, dat de oorspronkelijke borg tegenover Mentheda gelegen was. Waarvan akte!)

Een kasteeltje in Middelstum

Door het elegante torentje en de gracht eromheen heeft dit huis in het Groningse dorp Middelstum wel iets weg van een kasteel.

Vraagprijs:
€1.500.000,-
Middelstum, Menthedalaan 5
Woonoppervlakte 384 m²
Gekocht in 2004 voor €640.000,-
Te koop sinds juni 2024

Af en toe voelt Anne-marie Oomkens (1982) zich als een kasteelvrouwe. Dat is begrijpelijk gezien de statige woning in het Groningse dorp Middelstum, die ze momenteel in haar eentje bewoont. Met de gracht eromheen en het torentje heeft het huis inderdaad wat weg van een kasteel. Al is het een stuk moderner vormgegeven, want zoals de romeinse cijfers boven de voordeur vertellen dateert het uit 1896.

Eens stond er op de plek van Mentheda, zoals de woning heet, een steenhuis. Geen echt kasteel, maar een borg, rond de 14de eeuw bewoond door leden van het geslacht Mentata, wat ook de naam verklaart. De woning die ervoor in de plaats kwam is sinds 2004 in het bezit van Klaas Oomkens (1954), de vader van Annemarie. Voor hem stond Mentheda lange tijd voor een onvervuld verlangen. Klaas Oomkens, geboren in Toornwerd, ging dagelijks te voet naar school in Middelstum. ‘Elke dag liep ik langs Mentheda’, vertelt hij. ‘Ik keek altijd vol bewondering naar het huis. Het had een enorme aantrekkingskracht, ook doordat het iets geheimzinnigs, iets magisch had.’

Als eigenaar van de plaatselijke timmerfabriek werd voor Klaas Oomkens de droom het huis te bezitten in elk geval financieel mogelijk. Maar de eerste keer dat het huis te koop stond greep hij mis. Hij moest nog tien jaar wachten eer hij het in bezit kreeg.

Veel heeft hij niet veranderd aan de woning. Hij heeft die opgeknapt waar nodig, maar de details die het huis zo karakteristiek maken zijn gebleven. En dat zijn er nogal wat. Het is voorzien van speciaal metselwerk, ramen met glas in lood, en andere sierelementen. Zoals de goudkleurige, gekroonde zwaan op het hoektorentje met daarin een klok.

Wel liet hij een muziekkoepel in de tuin neerzetten. ‘Die stond me uit mijn jongensjaren nog helder voor de geest, maar toen ik Mentheda kocht was hij er niet meer. Aan de hand van foto’s uit de Groninger Archieven hebben we een nieuwe koepel gebouwd.’

‘Ik vind het nog steeds even prachtig als toen ik het kocht’, vertelt Klaas Oomkens. Hij zwerft tegenwoordig het grootste deel van het jaar samen met zijn huidige vrouw met een camper door Europa. ‘Dit huis verdient mensen die het bewonen’, motiveert hij de verkoop.

Voorlopig neemt dochter Annemarie die taak waar. Tot haar genoegen, vertelt ze, want ze heeft er een groot deel van haar jeugd doorgebracht en ook zij voelt zich verbonden met de woning. Wat ze het meest zal missen? ‘Zitten op het dak met een wijntje, terwijl de ondergaande zon door de bomen schijnt.’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69