Ik heb Willard Havinga één keer eerder mogen interviewen. Dat was in 2016 voor de Bedumer Winterloopkrant. Het jaar waarin hij mede-eigenaar van Slagerij Teerling werd maar ook het jaar van zijn kankerdiagnose. Het doet mij dan ook goed te horen dat het heel goed met hem gaat. Sterker nog, het leven lacht hem na enige rollercoasterjaren toe: ‘Zowel mijn werk- als privéleven heeft zich mooi ontwikkeld. Ik sta relaxter in het leven en heb nu meer tijd voor ontspanning, leuke dingen doen met mijn gezin en om zelf te sporten.’ En in dat leven past het hoofdsponsor zijn van Bedrijvenvoetbal Bedum prima!
Korte voorstelronde
‘Ik ben in 1988 geboren in Ter Laan, van boerenafkomst en het gezin Havinga is op mijn tiende naar Thesinge verhuisd. Sinds 2011 woon ik samen met mijn vrouw en inmiddels drie kinderen (9, 5 en 3 jaar oud) in de wijk Oosterhoogebrug in Groningen. Voor ons allemaal een mooie uitvalsbasis naar het werk en school want mijn vrouw werkt in het UMCG en mijn kinderen gaan in Lewenborg naar school. Zelf kan ik voor en na het werk mijn hoofd leegrijden op de motor, een mooie hobby van mij.’
Eigenlijk zag het er in zijn jonge jaren helemaal niet naar uit dat Willard op termijn een eigen slagerij zou gaan runnen. Hij ging aan de Hanzehogeschool in Groningen Facility Management studeren maar wel met als specialiteit het ondernemerschap. ‘Ik ben al op mijn veertiende aan het werk gegaan want ik wilde graag een centje bijverdienen. En zodoende was ik elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur aan het schoonmaken in wat toen nog Slagerij Teerling heette.’
We hebben het nu over dik twintig jaar geleden. In 2013 waren daar de eerste plannen om het bedrijf over te nemen. Willard hierover: ‘Dat was voor mij ook de reden dat ik hier na mijn studie ben blijven werken. Uiteindelijk ben ik in 2016 in de bestaande VOF opgenomen. Voormalig eigenaar Thonny Teerling heeft mij tot 2019 mooi op weg geholpen. Sinds die tijd sta ik helemaal op eigen benen en in die tijd waren daar ook de eerste ideeën voor een nieuwe slagerij onder mijn eigen naam.’
Slagerij Havinga
Het zou uiteindelijk nog wel even duren voordat het zover was. Het Versplein ging op de schop en 50 meter van het oude bedrijf kwam er ruimte voor een prachtig nieuw en modern pand met vele mogelijkheden. Naast de verhuizing was ook de tijd rijp voor een nieuwe naam. Slagerij Havinga zag in juli 2023 het levenslicht!
‘We zijn nu een jaar verder en ik moet zeggen dat het boven verwachting gaat. We krijgen nog steeds nieuwe klanten erbij en ze komen van steeds verder weg. Dat komt ook omdat veel slagerijen in de omgeving zijn verdwenen. Veel van wat we nu doen, deden we ook al aan het Versplein maar het is nu beter zichtbaar en we kunnen hier veel efficiënter werken waardoor onze klanten rustig rond kunnen lopen.
Naast veel vleesproducten verkopen we bijvoorbeeld ook kant en klare maaltijden. Om die wekelijkse 600 tot 700 maaltijden aan de man te brengen, heb ik twee koks in vaste dienst. We spelen in op nieuwe concepten als gezonder en vegetarisch eten en gaan qua ingrediënten met de seizoenen mee. Ook is er catering op locatie, verkopen we allerlei borrel-, bbq en regioproducten en hebben we een eigen worstenmakerij. Sinds we de nieuwe winkel hebben, worden er ook cadeaupakketten verkocht en daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt door onze klanten.’
Inmiddels werken er zo’n 13 medewerkers voor Slagerij Havinga, goed voor bijna 8 fte. Een hecht en constant team waarmee het goed werken is en waarbij de medewerkers ook veel eigen verantwoordelijkheid krijgen.
(Bedrijven)Voetbal
Zelf voetbalde Willard 8 jaar bij CVVB, de voorloper van sv Bedum. Op zijn veertiende besloot hij te gaan werken en achteraf vond hij het wel jammer dat hij zo vroeg gestopt is. Tussendoor was daar nog een uitstapje van vijf jaar naar sv Onderdendam en hij heeft nog een tijdje aan zaalvoetballen gedaan. ‘Maar sinds kort heb ik de voetbalkicksen weer aangetrokken en doe ik mee met het 35+ voetbal bij Helpman. Conditioneel valt er nog wel wat te verbeteren maar ik heb ervaren dat je het voetbal niet zo maar bent verleerd.
Binnenkort maakt Willard zich op voor een nieuwe uitdaging. ‘Ik had al enige keren aangegeven dat ik wel hoofdsponsor wilde worden van het Bedrijvenvoetbal om de nieuwe naam Slagerij Havinga meer naamsbekendheid te geven. Toen Ben Hoeksema na twee jaar aangaf te stoppen, was de organisatie dit nog niet vergeten. Op de sponsoravond werd ik gepresenteerd en dat was voor velen een verrassing. Na die tijd kreeg ik de nodige felicitaties en dat maakte mij nog trotser.’
Willard is momenteel druk aan het brainstormen hoe hij het hoofdsponsorschap handen en voeten kan geven. Allereerst is daar natuurlijk de catering dat hij al jarenlang verzorgd. ‘Er zijn plannen voor nieuwe keuzemogelijkheden zoals een Hollandse en Italiaanse maaltijd. Al met al moeten we voor 500 tot 600 deelnemers de catering verzorgen. Daarnaast doen we met Slagerij Havinga aan het toernooi mee met een 35+ 7 x 7 team. Sowieso ben ik dus meer op het sportpark te vinden als in eerdere jaren.
Zelf heb ik een keer aan zowel de veld- als zaaleditie meegedaan en ik heb destijds ervaren hoe hoog het niveau ligt. Een diepe buiging dan ook voor de organisatie want alles is super goed geregeld. Nee, ik ervaar als hoofdsponsor geen extra spanning. Ik heb er juist heel veel zin in en kijk met vertrouwen uit naar de 2024-editie! Ook voor de komende ondernemersjaren heb ik nog genoeg plannen en ambities. Maar daarbij vergeet ik zeker niet om te genieten van wat er de afgelopen hectische jaren tot stand is gebracht!’