Zou het niet spannend en leuk zijn om een lijn te trekken van de Noordzee naar de Waddenzee, volk van daar naar hier te brengen, te zien wat er gebeurt wanneer Groningers en West-Vlamingen bie mekoar komen?
Tijdens ‘En Daar Achter’ delen Groningse en West-Vlaamse artiesten het podium van de KunstKerk en Het Spijslokaal in Warffum. ‘En Daar Achter’ is een verwijzing naar het culturele leven buiten de grote stad in Groningen en West-Vlaanderen. Beide regio’s hebben hun plattelandskarakter en hun ligging nabij de zee gemeen. Groningers en West-Vlamingen horen ook gelijkaardige verhalen over hun identiteit, cultureel aanbod, sentiment, taal en dialect … Hoog tijd om te zien wat er gebeurt wanneer kunstenaars en artiesten uit beide provincies samen twee dagen vullen.
Het festival heeft een afwisselend programma met optredens, lezingen, exposities, voordrachten, film, interviews en muziek van schrijvers, dichters, musici, beeldende kunstenaars uit West-Vlaanderen en Groningen. Ook is er gelegenheid om een bescheiden uitstapje te maken naar het binnenplein voor het betere Frietkot-diner of naar het Spijslokaal verbonden aan het Openluchtmuseum in Warffum voor een filmontbijt, een Nederlandse borrel en een Vlaamse lunch waarbij culinaire clichés niet worden geschuwd. Programma en tickets, reservaties voor ontbijt, lunch, borrel en diner kan via www.kunstkerkhogeland.nl
LINE-UP
Zaterdag 22 juni, 13.00 -24.00 uur, met o.a. Maud Vanhauwaert, Anne Provoost, Frans Thissen, Sylvie Marie, Digmon Roovers, Lilian Zielstra, Evelien Borgonjon, Marlene Bakker en Het Onderspit.
Zondag 23 juni, 09.30-16.00 uur, met o.a. Fleur Nonnekes, Rino Feys, Leonieke Toering, Bill Mensema, Evert Bisschop Boele, Kasper Peters, Elke Couchez, Lupko Ellen, Fieke Gosselaar, Natascha Rodenburg.
Zaterdag 22 juni
Op de onverbeterlijke tonen van de gemêleerde dorpsfanfare Euphonia trapt het festival af. Daarna brengt Lilian Zielstra, voormalig stadsdichter van Groningen, schrijver en redacteur, genomineerd voor Beste Groninger Boek haar poëzie de KunstKerk in. Evelien Borgonjon vertelt als in Warffum neergestreken West-Vlaamse import haar verhalen over mooi en soms moeizaam thuiskomen.
Van UvA-onderzoeker Frans Thissen horen we welke beelden van het dorp in zowel Nederlandse als Vlaamse romans opduiken. Vervolgens vertelt bekroond auteur Anne Provoost het onvertelde verhaal van de in WOI naar Parijs geëvacueerde boerenmeisjes uit de Westhoek. De avond wordt ingezet met een improvisatie-jamsessie met Vlaams dichteres Sylvie Marie en Groninger gitarist Digmon Roovers. Met warme stem zingt een innemende Marlene Bakker Groningse teksten vol verlangen.
Dichter, maker, voormalig Stadsdichter van Antwerpen, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs Maud Vanhauwaert vult de Kunstkerk met haar uitgelaten zelve en haar poëtische uitspattingen. En tot de klokken van de dorpskerk middernacht (of iets erna) luiden, brengt Het Onderspit schone West-Vlaamse muziek en smakelijke bindteksten, recht uit het hart.
Zondag 23 juni
De tweede festivaldag opent met een smakelijk filmontbijt in Het Spijslokaal. Fleur Nonnekes vertoont haar film ‘Kon Minder’ en vertelt erover tijdens het ontbijt. Onderzoeker en etnomusicoloog Evert Bisschop Boele brengt een meanderend verhaal over muziek-huis-thuis, waarna Wadaap rapt en musiceert. Voor en na de lunch wordt er voorgelezen door dichters en schrijvers uit Groningen en West-Vlaanderen, met o.a. Chris Kiel, Elke Couchez, Kasper Peters, Lupko Ellen, Fieke Gosselaar, Bill Mensema.
Schrijver, boekenmaker en verhalenverzamelaar Rino Feys heeft woorden zat; over zijn jeugd in West-Vlaanderen en zijn werk in de kringloopwinkel. Het festival wordt afgesloten met Leonieke
Toering, zij zingt, fluit, speelt gitaar en brengt muziek met mediterrane, volkse en poëtische slag. Doorlopend is er werk te zien van multi-disciplinair kunstenaar Natascha Rodenburg. Zij heeft haar reis vanuit het noorden naar Veurne (Westhoek) vastgelegd, deelt in een conceptuele compositie van film en objecten haar reisverslag en alle persoonlijke impressies die onderweg langsgleden.
Evelien Borgonjon en Jan Dirk Gardenier bedachten het idee achter dit festival. Evelien heeft haar roots in het West-Vlaamse Izegem. Ze streek tien jaar geleden neer in Warffum en schrijft korte verhalen. Jan Dirk Gardenier is antropoloog, onderzoeker en heeft samen met zijn vrouw de KunstKerk in Warffum; een platform voor kunsteducatie, cultuur, ambacht en onderzoek.
Check gerust www.kunstkerkhogeland.nl voor aanvullende informatie!