Door een deel van het Nieuwolderbos ligt een verhard fietspad. Omdat er ook wandelaars lopen, is het natuurlijk altijd oppassen als fietser dat je niemand van de sokken rijdt. Gelukkig gaat dat vaak goed. Maar vandaag was het extra oppassen voor wel heel traag verkeer..
Slijmerig fietspad
Waar ik normaal graag geniet van het uitzicht en de natuur om me heen tijdens een wandeling, heb ik nu mijn ogen gericht op waar ik mijn voeten neerzet. Overal waar ik kijk, kruipen namelijk slakken. Vooral kleine naaktslakken, maar ook grotere en huisjesslakken.
Naaktslak
Slakkenhotel
Wat jullie misschien niet weten, is dat ik als kind een fascinatie had voor slakken. Ik had mijn eigen ‘slakkenhotel’ in de tuin, gemaakt van allerlei takjes en blaadjes, omsloten met gaas. Elke dag zocht ik slakken in de tuin en zette ze in mijn ‘hotel’. Uiteraard kropen ze er met dezelfde vaart weer uit, zodat ik de volgende morgen ze weer ging zoeken.
Fascinatie
Die fascinatie delen geloof ik niet veel mensen. Als je op google ‘slakken’ intypt, gaan de meeste hits over ‘wat te doen tegen slakken in de tuin’ en ‘slakken, hoe kom je er vanaf?’. Ik begrijp dat het niet leuk is dat slakken je moestuintje leegeten, maar eigenlijk is dat ook een beetje onze eigen schuld. Het lievelingseten van slakken zijn dode bladeren, schimmels en algen.
Ze zijn van origine helemaal niet zo dol op de groene blaadjes van jouw kropsla in de tuin. Veel planten stoppen in hun bladeren een vies smakende chemische verdediging. Maar omdat dat ook voor mensen niet lekker smaakt (bitter), hebben we onze groenten zo gekweekt dat die chemische verdediging eruit verdwenen is. En dat vinden slakken dus ook lekker 😉
Omdat slakken onder andere schimmels en aas eten, zijn ze trouwens ook weer goed voor je tuin. Ze ruimen de dode bladeren, kleine dode dieren en rottend afval voor je op.
Winterslaap en zomerslaap
Terug naar het fietspad. Want wat doen al die slakken hier eigenlijk? Slakken houden een winterslaap. Ze bestaan voor 80 procent uit water en kunnen daarom niet tegen vrieskou. Huisjesslakken trekken zich terug in hun huisje en sluiten deze af met een mengsel van aarde en slijm, wat hard opdroogt. Naaktslakken graven zich in ongeveer 1 meter diep onder de grond. Overigens kunnen slakken ook niet tegen droogte in de zomer. Soms doen ze dan een paar weken een zomerslaap.
Als het warmer en vochtiger weer wordt, ontwaken de slakken. En dat is zo ongeveer nu. Het had geregend, en dat is de perfecte gelegenheid voor slakken om tevoorschijn te komen. Slakken die uit hun winterslaap komen, moeten aansterken. Ze zijn dan op zoek naar heerlijk frisse groene blaadjes en ander voedsel. En die waren er genoeg te vinden naast het fietspad!
Ik loop voorzichtig nog een stuk over het fietspad, richting het bosgedeelte van het gebied. Ik geniet nog steeds van al deze slakken, net zoals vroeger. Al laat ik ze nu rustig zitten.
Boswachter Beppie