Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bedrijfsleider Hilda Koenes-Klooster over De Dorpswinkel in Sauwerd

Hilda, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben getrouwd, 56 jaar en de trotse moeder van twee dochters die inmiddels uitgevlogen zijn en in Groningen en Winsum wonen. Ik heb een groot deel van mijn hele leven in Usquert gewoond en ook negen jaar in Middelstum. Toen we wat kleiner wilden wonen, kwam vier jaar geleden Sauwerd op ons pad.

Ik wilde graag langs het spoor wonen en dat is gelukt. Vanaf hier ben je zo in Groningen, Bedum en Winsum. Qua werkverleden heb ik administratieve werkzaamheden verricht maar ik heb ook in winkels gewerkt. Die opgedane ervaring komt hij hier bij De Dorpswinkel in Sauwerd heel goed van pas.

Hoe ben je eigenlijk bij De Dorpswinkel betrokken geraakt?

Ik ben drie jaar geleden met een tijdelijk contract begonnen om een zieke werknemer te vervangen. Zo’n twee jaar heb ik toen in de winkel gewerkt als assistent-bedrijfsleider. Daarna heb ik een werkswitch gemaakt naar slagerij Bos in Baflo.

Toen zij aangaven dat ze hun winkel zouden sluiten, was men hier net op zoek naar een bedrijfsleider. Sinds vorig jaar vervul ik deze functie. Voor mij best wel een sprong in het diepe want die functie had ik nog niet eerder vervuld. Gelukkig heeft dit prima uitgepakt, ik werk hier alle dagen met veel plezier!

Wat zijn jouw werkzaamheden binnen de winkel precies?

Allereerst heb ik de dagelijkse leiding op de werkvloer. Een heel afwisselende baan. Dan spring ik bij achter de kassa en dan help ik weer mee om een vracht te lossen of met het vakken vullen. Ik stel de werkroosters op qua personeelsplanning en doe de bestellingen.

Ook op administratief gebied is er altijd wel wat te doen zoals bijvoorbeeld het invoeren van de actieprijzen van de artikelen. En ik stuur onze vrijwilligers aan. Zeer veel variatie dus en je weet van te voren nooit wat de dag gaat brengen. Door het coördineren van de vrijwilligersploegen leer ik mijn dorpsgenoten ook nog eens veel beter kennen.

Naast enige betaalde krachten zijn er ook heel veel vrijwilligers voor de winkel in touw?

De winkel is onderdeel van een coöperatie en bewoners van het dorp kunnen voor €25,- per jaar lid worden van deze coöperatie. Daar is gelukkig veelvuldig gebruik van gemaakt en al deze leden zijn dus ook een beetje eigenaar van de winkel. Eén van de eisen van deze leden is geweest dat jongeren uit het dorp hier hun eerste werkervaring op kunnen doen. En zo werken zo’n acht jongeren in de leeftijd van zestien tot negentien jaar in de winkel. Zij doen ook van alles. Vakken vullen, achter de kassa staan, schoonmaken, het maakt ze heel allround.

Daarnaast zijn voor De Dorpswinkel zo’n zestig vrijwilligers actief die bijna allemaal uit Sauwerd komen. Zonder hen zouden we het absoluut niet redden. Ze zijn in groepjes ingedeeld. Zo hebben we bijvoorbeeld een klus-, kook- en bakgroep. Maar ook vrijwilligers die het buitenom netjes houden, oud-papier wegbrengers, koffiedames en boodschappenbezorgers. Onze jongste medewerker is 15 jaar, onze oudste vrijwilliger 81. Dit leidt tot een mooie cohesie die ook nog eens goed is voor de sociale ontwikkeling. Jong en oud kunnen van elkaar leren.

Hoe lang heeft Sauwerd eigenlijk zonder winkel gezeten?

In 2016 is de laatste supermarkt in Sauwerd dichtgegaan, dat voelde als een groot gemis. Voor vijf inwoners uit ons dorp was dit het sein om in actie te komen en ze hebben heel veel tijd en werk verricht op een dorpswinkel op te zetten. De coöperatie werd geregeld, er werden vrijwilligers gezocht en contacten gelegd met de leveranciers. Dit leidde in september 2017 tot de feestelijke opening van onze winkel. Tussentijds heeft hier nog een broodboetiek gezeten die drie ochtenden in de week open was.

Met deze dorpswinkel hebben we een tamelijk unieke voorziening weten te creëren. Ik geloof dat ze in Oostwold nog net iets eerder waren dan wij. Wij worden als een voorbeeldwinkel gezien die bijvoorbeeld door dorpsinwoners uit Drenthe en Overijssel wordt bezocht om inspiratie op te doen. We krijgen de nodige vragen hoe we een en ander voor elkaar hebben gekregen en hoe we de winkel in stand weten te houden.

En hoe heeft de winkel zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

In het begin moest de bedrijfsvoering zeker even zijn draai vinden. Het was lastig inschatten hoeveel er precies nodig was en dat leidde tot enige derving. Daarbij werden de lonen in eerste instantie betaald door gebruik te maken van enige subsidies. Inmiddels staan we op eigen benen en dat gaat goed. We nemen onze producten inmiddels al weer drie jaar af van de Spar en dat heeft een gunstig effect gehad op de prijzen. Maar de hoge energie- en brandstofkosten hebben uiteraard ook ons behoorlijk parten gespeeld. Daardoor is het ons nog niet gelukt om (grote) reserves op te bouwen.

En nee, corona heeft ons niet dwars gezeten. Integendeel zelfs, die periode leidde tot een omzetstijging. Veel mensen uit de stad wilden niet in een drukke stadssupermarkt hun boodschappen doen en pakten hun fietst om hier te komen winkelen. Enige van deze klanten zijn hier blijven hangen. Daarbij komen de nodige toeristen bij ons in de winkel. Het Pronkjewailpad gaat binnenkort weer van start en men kan hier binnenstappen voor een stempel. En doordat we aan de doorgaande weg van Groningen naar Winsum zitten, komen hier de nodige forenzen langs om snel even wat boodschappen te halen voor of na het werk.

De winkel kent een uitgebreid assortiment?

Over onze samenwerking met de Spar hebben we het al gehad. Maar ook regionaal doen we het nodige. Denk aan brood van bakker Hoekstra uit Bedum, zuivelproducten van Waddenmax, meel van Korenmolen Joeswert uit Feerwerd, vlees van boerderij Onstaheerd, aardappelen van Van Zwol uit Spijk, kaas van Kleikracht uit Winsum en worst van slager Bos uit Baflo.

Uit dezelfde plaats komt ook de Moj-limonade terwijl we de bloemen en planten van ‘Bloemen van Arwerd’ krijgen, van Paula dus die in Sauwerd woont. Verder hebben we hier nog een stomerij, postagentschap en een mini-bieb.

Maar is daarbij ook een ontmoetingsplek?

De koffietafel heeft een centrale plek in de winkel. Vier ochtenden per week zijn hier koffiedames actief die gezellig bijpraten met vaak oudere dorpsinwoners. Die drinken eerst even een bakje koffie met elkaar alvorens ze de boodschappen doen. Doordat we een rustpunt zijn en een stempelpost van het Pronkjewailpad, zit de koffietafel vaak gezellig vol. Met recht een ontmoetingsplek inderdaad met meerwaarde voor het dorp.

Zijn er nog bijzondere plannen/ontwikkelingen voor de komende jaren?

Achter de schermen zijn onze vijf gedreven bestuursleden altijd bezig met verbeterpunten. En dat naast vaak nog een drukke baan. Binnenkort gaat het klusteam samen met Sjoerd Nomden van het gelijknamige bouwbedrijf in Sauwerd de staat van de kozijnen bij langs. De vriezer in de winkel stamt uit 1996, een behoorlijke energieslurper dus. Deze wordt hopelijk snel vervangen. Hetzelfde geldt voor de koeling in het magazijn.

Zo wordt er elk jaar wel wat aangepakt en is men altijd bezig om subsidiepotjes aan te boren. En voor advies en kleine klusjes kunnen we bijvoorbeeld een beroep doen op installateur en achterbuurman Lars van der Doorn.

Als ik je vraag naar de hoogte- en dieptepunten van De Dorpswinkel in Sauwerd, wat is dan het antwoord?

De opening van de winkel was natuurlijk een hoogtepunt en hetzelfde geldt voor ons eerste lustrum van vorig jaar. Veel leveranciers hebben meegeholpen om hier een mooie happening van te maken. En dat we na afloop van de subsidieregeling het personeel gewoon door konden betalen, ervaar ik ook als een hoogtepunt.

Een dieptepunt was toch wel de torenhoge energie- en brandstofkosten van vorig jaar. Die hakten er stevig in en dan maak je je wel eens zorgen. Gelukkig beginnen vooral de energiekosten weer wat te dalen.

Heb je nog bijzondere dorpswinkelanekdotes?

Het lukt ons vrij aardig om in het nieuws te komen. Zo is de dorpswinkel wel eens een item geweest in De Wereld Draait Door en ook vorig jaar werd er een item gemaakt bij ons over de hoge energiekosten. Vandaar wellicht dat men van heinde en ver langskomt om een kijkje bij ons te nemen. En de dorpswinkel is dit jaar tijdens de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Kunstvloed zelfs het thema van een heus theaterstuk. Ik ben zeer benieuwd hoe dat er uit gaat zien.

Sowieso wordt hier elke dag flink wat afgelachen aan de koffietafel. Dat geeft de winkel ook het persoonlijke tintje dat in andere winkels steeds minder voorkomt en daardoor steeds meer gemist wordt.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind heel veel dingen leuk om te doen en verveel mij nooit. Maar noteer bij deze vraag gerust het maken van mooie uitstapjes. Een stedentrip maken bijvoorbeeld of een restaurant bezoeken om lekker uit eten te gaan.

Waar staat Hilda Koenes met de dorpswinkel over 5 a 10 jaar?

Ik hoop dat over vijf jaar het vooroordeel helemaal weg is dat we een klein winkeltje zijn met dure prijzen. Het tegendeel is waar. En over tien jaar nader ik mijn pensioengerechtigde leeftijd. Ik hoop dat mijn opvolger hier met net zoveel plezier aan de slag gaat als ik nu alle dagen aan het werk ben.

Wil je verder nog iets kwijt?

Alle lezers die nieuwsgierig geworden zijn hoe het er hier uitziet zijn uiteraard van harte welkom om een keer langs te komen. U zult u verbazen over hoe groot de winkel is en dat geldt ook voor ons assortiment. Wij zijn uiteraard te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/dedorpswinkelsauwerd. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69