Justine, kun je jezelf in het kort even voorstellen?
Ik ben Justine Werk, 25 jaar, getogen in Molenrij. In 2018 naar Groningen vertrokken om daar op een studentenkamer te gaan wonen. Tegenwoordig woon ik nog steeds in Groningen maar nu in de wijk Helpman met mijn vriend en onze kat.
Na de opleiding Helpende Zorg en Welzijn op het MBO, koos ik voor de opleiding Verzorgende IG en daarna knoopte ik de verpleegkundigenopleiding er nog achteraan. Ik heb inmiddels de nodige ervaring in de zorg opgedaan, bijvoorbeeld voor de Parkinsonskliniek in Groningen en ik heb in de revalidatiezorg gewerkt. En nu is daar dus Beter Coaching!
Op 15 maart 2020 ging Nederland op slot door het coronaspook, hoe kijk je hier op terug?
Ik had destijds net mijn studentenwoning in Groningen opgezegd en was in Antwerpen begonnen aan een ziekenhuisstage toen de mededeling kwam. Ik heb toen een spoedkoffertje gepakt en ben teruggegaan naar Groningen met de gedachte dat ik twee weken later wel weer terug zou kunnen keren naar Antwerpen.
Maar dat liep heel anders inderdaad. Iedereen was in paniek en we werden overvallen door het moment. Een rare tijd volgde en ik moest in Nederland een nieuw stageadres zoeken om mijn praktijkuren te kunnen maken.
Maar toen werd je zelf getroffen door corona?
Ik ben in december 2020 ziek geworden. Naast mijn studie werkte ik ook in de zorg en ik denk dat ik na een uitbraak daar ben aangestoken. Vervolgens kreeg ik het zeven dagen lang flink te pakken: hoge koorts, benauwdheidklachten, een smaakbreuk en ik was heel moe. En daar zat ik dan alleen op mijn studentenkamer, ik zat er fysiek doorheen.
Aanvankelijk vast niet gedacht dat de nasleep zo lang zou duren?
Ik dacht al snel weer, hoppa hupsakee en weer door, met wel met de intentie om rustig aan weer te beginnen. Maar toen ik achter de computer bezig ging voor school bleek dat ik mij nog steeds heel moe voelde. Hetzelfde gevoel overviel mij wanneer ik naar de supermarkt ging en ik had daarbij veel last van de prikkels onderweg en in de winkel.
En dat gevoel ging maar niet over. Dagen werden weken en weken maanden. Telkens dacht ik, geef me nog een weekje en dan ben ik er wel weer. Maar de klachten bleven. Ik ben toen op zoek gegaan op Google naar de term langdurige klachten en stuitte op long Covid. Mijn huisarts wist niet hoe ze mij kon helpen en fysiotherapie om mijn conditie weer wat op te krikken, hielp ook niet. Terwijl ik voorheen juist heel fit was en veel sportte.
Hoe kijk je terug op die anderhalve jaar waarin je weinig tot niets meer kon?
Ik heb het als een heel eenzame tijd ervaren. Het gevoel geen energie te hebben, herkende ik helemaal niet van vroeger. Gelukkig ben ik heel positief ingesteld want een citaat van mij uit die tijd was dat ‘long Covid een goed recept is om depressief te worden.’ Zover kwam het gelukkig niet maar ik voelde mij wel down en angstig.
Je keert helemaal in jezelf en je wereldje wordt steeds kleiner. Ook voor mijn partner was het natuurlijk niet makkelijk. Gelukkig laat hij zich niet zo snel gek maken en hij voelt dingen ook heel goed aan. Dat maakte het voor mij allemaal wat makkelijker. Ik had al wel snel de houding dat ik ervan wilde leren. Vandaar dat ik al tijdens het begin van mijn ziekzijn de conclusie trok beter te worden en op zoek te gaan naar een betere versie van mijzelf.
Maar wat blij natuurlijk toen je eindelijk weer meer energie kreeg?
Mijn gezondheid ging op en neer. Na mijn werkzaamheden in de zorg weer opgepakt te hebben, kreeg ik een terugval waardoor ik eventjes helemaal radeloos werd. Gelukkig kwam mijn moeder met een goede tip en zij bracht mij in contact met personal trainer Joeri Zwart uit Groningen. Samen zijn we gaan trainen en hij gaf mij ook heel goede voedingsadviezen. Ik had al enige tijd een goede coach voor de mentale klachten die het ziekzijn met zich meebracht, ik was wat dat betreft ook al met mijzelf aan de slag gegaan. Mijn vriend kwam vervolgens met het voedingssupplement lactoferrine en gaandeweg ging ik met een andere blik naar het ziekzijn kijken.
Dat laatste aspect bleek een grote schakel in de ommekeer te zijn. Door te kijken wat long Covid mij kon brengen in plaats van naar de beperkingen te kijken, kwam ik terug in mijn levenskracht. De wereld heropende zich voor mij en ik was vastberaden om mijn leven anders in te richten dan dat ik gewend was. Ik nam mij voor om tien keer sterker terug te keren als dat ik voorheen was en dat gaf een heel goed gevoel inderdaad.
En toen ontstond het idee om lotgenoten te helpen?
In het voorjaar van 2022 was ik zo goed als hersteld. Anderhalf jaar lang was ik ziek geweest maar er zijn mensen bij wie het herstel nog veel langer duurt. Ik weet door de opgedane ervaringen in die tijd zeker dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Ik heb hier destijds heel veel zelfstudie naar gedaan, ook puur vanuit eigen interesse.
We leven tegenwoordig in een zeer hectische tijd met een hoge maatschappelijke druk. Dat leidt tot overprikkeling van het brein waardoor veel uiteenlopende klachten ontstaan zoals slaapgebrek, stress, paniek en oververmoeidheid. Ik heb als ervaringsdeskundige, en doordat ik mij oprecht interesseerde naar de achtergronden van waaruit klachten ontstaan, de kracht gevonden om hiermee te dealen en de weg naar herstel in te slaan. En ik heb geleerd om naar mijzelf te kijken en weet waardoor het verkeerd kan gaan in bijvoorbeeld het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Ik zocht sinds die tijd naar een weg waarmee ik met die opgedane kennis en ervaring anderen verder kan helpen.
In september 2022 zag Beter Coaching het levenslicht?
Een en ander kwam in een stroomversnelling toen een vriendin van mijn schoonmoeder mij benaderde met de vraag hoe ik uit deze lastige situatie ben gekomen. Ik vertelde haar over de personal trainingen, de voedingsadviezen en – supplementen en het coachingstraject dat ik had doorlopen. Dit bleken de vier belangrijkste pijlers te zijn geweest voor mijn herstel.
Ik had al besloten niet terug te willen keren in de verpleegzorg omdat het mij teveel energie kostte. Ik wil juist iets gaan doen wat energie op zou leveren en dat heb ik met mijn praktijk gevonden. Er zijn nog zoveel mensen die worstelen met long Covid en die ik door mijn manier van werken kan helpen om te herstellen of in elk geval het herstelproces te versnellen. Ik kan immers uit eigen ervaring putten maar heb daarbij veel geleerd van die periode en veel informatie verzameld.
Hoe kijk je terug op je eerste vier maanden?
Al die indrukken heb ik verwerkt in een hersteltrainingtraject die in eerste instantie acht weken in beslag neemt. Het traject moet immers de kans krijgen om zich in het lijf te integreren en ieder mens reageert hier verschillend op. In die acht weken gaan we op zoek naar de stressfactoren en op zoek naar manieren om die te elimineren.
Inmiddels heb ik mijn eerste cliënten verder mogen helpen. Hun levenslust keerde terug en hun kwaliteit van leven is vergroot. Ondanks dat ik geen gerichte opleiding heb gevolgd geniet ik van het compliment dat mensen baat hebben van mijn ‘deskundig’ advies zoals een van mijn cliënten dit onlangs zo mooi zei.
Ik zet dan ook mijn ervaringsdeskundigheid in en ben ook zo eerlijk om aan te geven wanneer ik denk dat ik iemand niet (meer) verder kan helpen. Mijn ziekte is mijn opleiding geweest en ik ben blij en trots op wat ik inmiddels door hard te werken heb neergezet!
Je werkt nauw samen toch met specialisten?
De naam van Joeri Zwart is al genoemd. Een personal trainer met specifieke trainingsmethodes. Hij heeft hierover twee boeken geschreven: ‘De kracht van slim trainen’ en ‘Mijn lichaam als sportschool’. Joeri heeft veel kennis over trainingsmethodes en fitness en daarnaast levert hij op maat gemaakte trainingen. Met zijn voedingsadviezen en zijn vermogen om om te gaan met neurologische prikkels, is hij een heel belangrijke schakel in de weg naar herstel.
Dat geldt ook voor Arjan Keesman. Hij is orthomoleculair arts bij het MCNA in Heerenveen, een samenwerkingsverband tussen artsen en specialisten. Arjan is een expert op het gebied van hoogwaardige voedingssupplementen en kan ze op maat inzetten.
Ik ben degene die door de samenwerking te zoeken aan alle lijntjes trekt maar ook met gerichte vragen en voorstellen komt. We begeleiden samen alle mensen op maat en bundelen onze krachten en kennis om iemand goed te helpen en te laten herstellen.
Nog tijd voor hobby’s?
Daar maak ik tijd voor natuurlijk. Ik heb een paard en houd van de natuur. Daarbij geniet ik samen met mijn vriend van vele sociale contacten.
Waar staat Justine Werk over 10 jaar?
Dan help ik met veel plezier mensen met burn-out klachten en vermoeidheidverschijnselen. Beter Coaching gaat dus breder worden dan alleen long Covid. Met veel passie en beleving ga ik voor mooie resultaten waardoor mensen zich beter voelen. Tegen die tijd is mijn kennis verbreed want een mens is nooit uitgeleerd! Ik doe alles dan nog steeds op gevoel want dat heb ik mij aangeleerd.
Wil je verder nog iets kwijt?
Dat ieder mens meer naar zijn of haar lichaam mag luisteren. En dat het helemaal niet erg is om soms even stil te staan om na te denken waar je staat en hoe het verder moet. Ook dat is een keuze en oké.
Mocht je n.a.v. dit interview vragen hebben, bel of mail gerust: 06-83570171 / info@betercoaching.nl. Binnenkort, deze maand nog, kun je meer informatie vinden over mij en mijn praktijk op www.betercoaching.nl. Ik help u graag verder! En volg mij gerust op: https://www.instagram.com/beter.coaching/