Met zo’n ‘zware delegatie’ lijkt mij een kort voorstelrondje geen overbodige luxe?
Janneke van Dijken: ‘Geen nood Bert, wij bijten niet hoor, daar zorg ik hoogstpersoonlijk voor. Je hebt een rasechte Middelstummer naast je zitten die inmiddels 41 jaar lid is van Concordia’s malletband. Gespecialiseerd in het klokkenspel in het algemeen en bells in het bijzonder. Werkzaam in de thuiszorg en voor dit project heb ik zitting in de sponsorcommissie van de malletband.’
‘Bert Bronsema is de naam. Geboren en getogen in Bedum maar inmiddels al weer 38 jaar in Middelstum wonend. Ik heb verschillende instrumenten bespeeld maar kan mij tegenwoordig vooral uitleven op de basedrum. Werkzaam als verkoper van elektronische beveiligingssystemen bij de firma Chubb Fire & Security in Groningen.’
‘Mijn naam is Dorien de Boer, geboren en getogen in Westerwijtwerd en tegenwoordig grotendeels in Groningen wonend. Daar volg ik een studie privaatrecht, ik moet nog een jaartje. Ik ben inmiddels zo’n elf, twaalf jaar lid van de malletband en gespecialiseerd in het melodische slagwerk.’
Gert Dijkema: ‘Als we het toch over Wietwerders hebben, daar ben ik er ook één van hoor. Daarna jarenlang in Middelstum op Boerdam gewoond en inmiddels wonen we al weer dik een jaar in Stitswerd. Van daaruit run ik ook mijn bedrijf Dijkema Totaal-Agriservice. Ik ben inmiddels zo’n kwart eeuw lid en heb ervaring in verschillende soorten slagwerk.’
‘Links naast je zit de dirigent van dit gezelschap, Simon Haakmeester is mijn naam. Inmiddels hanteer ik het dirigeerstokje in Middelstum alweer zes jaar en dat bevalt hartstikke goed. Ik kom oorspronkelijk uit Almelo en woon tegenwoordig in Groningen. Muziek is mijn (werk)leven en ik mag dirigent zijn van meerdere muziekverenigingen waaronder die in Ommen. Ik componeer en arrangeer muziekstukken en doe daarnaast projectmatig allerlei dingetjes.’
Voor de muziekleken onder ons, hoe groot en belangrijk is de WMC eigenlijk?
Echt enorm groot. Het concours duurt al met al vier weken en trekt duizenden muzikanten van over de hele wereld en vele tienduizenden bezoekers. Wat bij wijze van spreken een WK of EK voor een voetballer is dat is dit voor ons. Het evenement wordt ook één keer per vier jaar georganiseerd.
Waar het slagwerk nog voornamelijk nationaal georiënteerd is, zie je dat de deelnemers bij de fanfare en de brassbands uit de hele wereld komen. Amerikaanse showbands bijvoorbeeld gebruiken het WMC als springplank voor een carrière in Amerika. Daarnaast is het in juli in Kerkrade een groot feest waarbij duizenden mensen op de been zijn.
De malletband heeft een reputatie hoog te houden in Kerkrade?
Dit wordt de vierde keer dat we meedoen. Het WMC bestaat al sinds 1951 en de slagwerkers deden voor het eerst in 1993 mee. Tijdens onze eerste twee edities, in 1997 en 2001, werden we direct dagkampioen. En één keer misten we op slechts 5/100 punt het algeheel kampioenschap. Toen scoorden we op het verplichte onderdeel het hoogst maar waren we met het vrije stuk net iets minder dan de winnaar.
De verwachtingen voor 2005 waren vervolgens hooggespannen maar daar ging alles mis wat maar mis kon gaan. Onze Friese gastzangeres, die eerst in Mexico een optreden had, miste haar aansluiting, de dirigent zijn vrouw was hoogzwanger en kwam door de Nijmeegse wandelvierdaagse ook nog eens in de file terecht. Kortom, het was stress alom. Waaruit maar blijkt hoe knap het was dat we direct twee keer dagkampioen werden. Alles moet meezitten op zo’n dag en daarbij moet de ‘strenge’ jury je stuk ook nog eens mooi vinden.
Die stress maakt soms ook dat je tijdens het spelen zelf niet echt kunt genieten want alles moet kloppen en een individueel foutje kan je de kop kosten. De drie edities erna hebben we niet meegedaan. Je moet het niveau hebben, iedereen moet erachter staan want er gaat veel voorbereidingstijd in zitten en je moet een ervaren dirigent voor de groep hebben staan die al een tijdje meedraait bij je vereniging.
Bert, jij bent toch een beetje de WMC-routinier van dit gezelschap?
Sowieso ben ik op meerdere fronten wel een routinier want ik was dertien toen ik op muziek ging en neem dus inmiddels dik veertig jaar muziekervaring mee. Daarbij ben ik zo’n vijftien tot twintig jaar voorzitter geweest van de malletband en acht jaar penningmeester. En ik ben drie keer bij het WMC geweest inderdaad en weet dus ongeveer wat ons te wachten staat.
Gert, voor jou is dit als voorzitter de WMC-vuurdoop?
Klopt, ik heb het voorzitterstokje in 2020 overgenomen en kwam direct in de corona-ellende terecht waardoor vele repetities in rook opgingen. Dit wordt de derde keer dat ik naar het WMC ga, de 2005 editie heb ik gemist. En nee, ik voel geen extra druk nu ik voorzitter ben van het gezelschap. Wel extra drukte door de combinatie werk, jong gezin, spelen met The Music Boys en nu wekelijks twee keer oefenen met de malletband. Ik heb er heel veel zin in maar ben ook blij wanneer we dit bijzondere project achter de rug hebben.
Dorien, het commissielid WMC zijn vergt de nodige voorbereidingstijd?
Er gaat veel werk in de voorbereidingen zitten inderdaad maar gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Richard Kalff, Charlotte Sybenga en Marten en Suzanne van Dijken zitten ook in de commissie. We hebben het studieweekend en de try-outs georganiseerd, regelen het vervoer van en naar Kerkrade en voor het studieweekend in Diever waar we in een kampeerboerderij zaten. Daarbij zorgen we wanneer we op tournee zijn voor het eten en het drinken.
Jij hebt als dirigent Sieme hele trainingsschema’s in elkaar gezet?
De voorbereidingen beginnen drie jaar van te voren al. Dan begin je na te denken over wat voor stuk het moet worden en hoe je de groep zover krijgt dat ze het goed kunnen spelen. Want je kiest natuurlijk wel een stuk uit waardoor het gezelschap zich naar een hoger niveau moet zien te spelen dan dat ze gewend zijn. Om dat te bereiken, stippel je een heel voorbereidingsplan uit.
En dan zit corona je ook nog eens dwars. Wat inhield dat onze voorbereidingstijd een stuk werd ingekort en we vanaf het begin van dit jaar toen het weer kon, overgeschakeld zijn naar twee repetities per week. En dat is een hele overgang hoor, na een relatieve stilstand in de jaren ervoor.
Hoewel het gezelschap aangeeft dat een dirigent eigenlijk nooit tevreden is, moet ik dit toch ontkrachten. Want dat ben ik zeer zeker wel maar ik blijf hameren op de puntjes op de i. We sturen aan op een goed niveau en ik ben blij met de persoonlijke ontwikkeling die ik bij de leden zie.
Jij bent het financiële geweten van deze trip Janneke?
Gelukkig doe ik het niet alleen hoor. Ik krijg hulp van Richard Kalff en we hebben Bert met al zijn ervaring aan de sponsorcommissie toegevoegd. Dat is ook wel nodig want we werken met een begroting van zo’n kleine €20.000,-. Het stuk moest geschreven worden, we huren extra ondersteuning in, je hebt het studieweekend en de try-outs, het busvervoer van en naar Kerkrade inclusief een vrachtwagen voor al onze materialen, je moet extra instrumenten inhuren. Kortom, er gaat best wel wat geld in om.
Wat hebben jullie zoal gedaan om de benodigde gelden bij elkaar te ‘harken’?
Allereerst betaalt elke deelnemer natuurlijk een eigen bijdrage. En we hebben sponsoren benaderd. Daarbij hebben we jaarlijks diverse acties zoals de oliebollen- en bolchrysantenactie. Toen we drie jaar geleden besloten om mee te doen, zijn we direct met de financiële voorbereidingen begonnen en jaarlijks hebben we dus een deel bijeengesprokkeld. Ook particulieren kunnen middels een donatie een bijdrage leveren. Alle beetjes helpen immers.
Hoe ziet het WMC-weekend er precies uit?
We vertrekken vrijdag 8 juli aan het eind van de ochtend en komen dan rond 16.00 uur in Kerkrade aan. Vrijdagvond hebben we nog een repetitie dus dat betekent dat de door Peter Sybenga bestuurde vrachtwagen eerst uit- en na de repetitie weer ingeladen moet worden. Die vrijdagavond maken we het zeker niet te bont want zaterdag is de wedstrijddag. We moeten om 15.20 uur optreden en spelen dan drie kwartier. Voor- en na die tijd moet de vrachtwagen dus weer uit- en ingeladen worden.
Die dag spelen er vijf malletbands maar zoveel krijgen we niet van onze concurrenten mee door de voorbereidingen en het afbreken van de set. De prijsuitreiking is ’s avonds rond een uur of negen en na die tijd kunnen we ons eindelijk ontspannen. Het is gezellig druk in Kerkrade dus menig kroegje zal vast door ons aangedaan worden. We overnachten trouwens in het Rolduc-klooster in Kerkrade. Waardoor het tijdens een eerdere editie voor kon komen dat we door de nonnen zelf bediend werden bij het ontbijt.
Zondag keren we terug naar Middelstum waar we alle instrumenten weer uit moeten laden om ze in ons clubgebouw aan de G.A.-straat op te slaan. De dinsdag erna volgt tijdens een barbecue de evaluatie van een hopelijk fantastisch weekend!
Wanneer is voor jullie het WMC geslaagd?
Kijk, de voorbereidingen beschouwen we als een heel leuke tijd. Dat pakken ze ons niet meer af. Wanneer het ons lukt om het beste uit ons zelf te halen en we houden een goed gevoel over aan onze uitvoering dan is het oké voor ons. De eindstand is minder belangrijk.
Het blijft mensenwerk natuurlijk en juryafhankelijk. Alles moet meezitten om daadwerkelijk in de prijzen te vallen. Vroegen zaten we qua malletband in de landelijke top maar het niveau is tijdelijk wat minder geweest. Inmiddels zijn we wel weer opgeklommen naar de subtop maar dat moet er 9 juli nog wel even uitkomen natuurlijk.
Waar staat Concordia’s malletband over tien jaar?
We zitten eigenlijk al jarenlang rond de 20 – 25 leden en dat is voor ons een mooi aantal. De laatste jaren is er gelukkig de nodige jonge aanwas bijgekomen en daardoor hebben we een mooie mix van jong talent en ervaren routiniers. Maar nieuwe aanwas is welkom hoor want er is altijd verloop.
Willen jullie verder nog iets kwijt?
Mochten mensen ons financieel willen ondersteunen, dan kan dat via de QR-code die op onze Facebookpagina staat: https://www.facebook.com/Malletband-Concordia-Middelstum-1013261745395691. Daarbij willen we natuurlijk alle sponsoren, de bezoekers van de try-outs en de mensen die onze acties ondersteund hebben hartelijk danken want zonder hen was deze trip sowieso niet mogelijk geweest. Ons optreden is via de website www.wmc.nl/nl vast wel te volgen. We hebben er in elk geval enorm veel zin en hopen te kunnen pieken op 9 juli!