De volgende albums
Een groot gedeelte van al die gages van de optredens besteedde Bert aan nieuw apparatuur maar hij reserveerde ook geld voor de financiering van zijn tweede album. Die verscheen vier jaar na zijn debuutalbum met als titel ‘Mien aigen verhoal’ en bestond zowel uit Nederlandstalige als Groninger nummers. Dit album werd opgenomen in een studio in Winsum en bevatte het nummer Sayonara.
Dit nummer werd opgepakt door Radio Noord waar hij op den duur binnenkwam op de 7e plaats in ‘Alle 50 goud’. Mede daardoor kon Burdy zijn eerste clip maken, geschoten in de Hortus in Haren. Dankzij een ‘haasje’ in het Nieuwsblad van het Noorden wist hij Dick Schuur te strikken die alle arrangementen maakte voor het album ‘Mien aigen verhaal’.
Daarna volgde zijn 3e album ‘Der gaait niks boven t Grunnings’. Opgenomen in 2002 in de studio van Terry West in Winschoten. Een van de nummertjes op dit album was ‘Mit mien ogen dicht’, waarbij Bert geïnspireerd werd door de muziek van een Duitse orkestband. De tekst is gebaseerd op een verhaal van een jongen uit zijn dorp die een weekje met geestelijk gehandicapten er op uit trok en naast hun accommodatie logeerde een heel mooi meisje.
Bert fantaseerde er lustig op los wat er allemaal wel niet gebeurd zou kunnen zijn tussen die twee en schreef hierover een Nederlandstalig nummer. Die kwam aanvankelijk helemaal niet los maar dat veranderde toen hij het nummer herschreef naar het Gronings, ‘Mit mien ogen dicht’. En als toevoeging ‘Blaud mooi wief’. In het oosten van het land werd het nummer grijs gedraaid en in de feesttenten in Overijssel en omgeving gingen ze helemaal los op dit nummer. Waardoor het kon gebeuren dat Burdy in die contreien op den duur tussen de grote namen als Jan Smit en Thomas Berger op stond te treden.
Jubilea
10 jaar Burdy leverde onder andere een nieuwe CD op, ’10 joar feest mit Burdy’ opgenomen in een studio in Zuidbroek. Een verzamelalbum vol met grote hits die mede door het grote succes van ‘Mit mien ogen dicht’ heel goed verkocht werd. In thuishaven Ulrum werd in de plaatselijke sporthal een feestavond georganiseerd. Deze werd met 300 man goed bezocht maar het deed hem pijn dat het aantal toeschouwers uit eigen dorp op twee handen te tellen waren. Dat feit noemt hij toch wel een dieptepunt uit zijn artiestenbestaan. Dit dieptepunt werd al snel weggespoeld met het album ‘Een feesy mit Burdy’.
Vijf jaar later werd het 2002-dieptepunt in 2007 in De Bonte Wever in Assen meer dan goed gemaakt. Het boekingsbureau uit Emmen waar Bert destijds bij aangesloten was, wist ook andere toppers als Jannes en Henk Wijngaard naar Assen te krijgen. Burdy zelf werd begeleid door de begeleidingsband ‘De Stemmingsmakers’ en dit resulteerde in een prachtige avond die bijgewoond werd door maar liefst 2.000 bezoekers. Kort daarvoor had hij met ‘De Hypnotiseur’, afkomstig van het album ‘Onder Hypnose’ weer een dikke hit gescoord. Als rasentertainer wist hij het publiek als Rasti Rostelli in zijn beste dagen volledig in te pakken. Ook het nummer ‘Daar zijn we vrienden voor’, werd destijds veel op de radio gedraaid.
Het twintigjarige jubileum werd ook weer in De Bonte Wever gehouden. Mede dankzij de Top 40 band TOF werd deze avond in 2012 net zo’n groot succes als die in 2007. Voor een volgende album werd Burdy benaderd door een man uit de vastgoedwereld die hem een nieuw album + een platencontract aanbood. Het leidde uiteindelijk tot ‘Magisch mooi’, opgenomen in de studio van Niels Limbeek in Eelde. Door de economische crisis kon er vervolgens bijna niets aan de promotie van dit album gedaan worden waardoor Bert met gemengde gevoelens op één van zijn laatste CD’s terugkijkt.
De hoogtepunten
Gelukkig was daar in 2017 het 25-jarig jubileum in De Pompstee in Roden. Het werd een prachtig spektakelstuk, mede dankzij de inbreng van een dansgroep uit Winsum en de coverband ‘Nuchter XL’. Dit optreden was een van de vele hoogtepunten van de zanger Burdy tot dusver. Waar hij ook met ontzettend veel plezier op terugkijkt is op de promotie van FC Groningen van de eerste naar de eredivisie in het jaar 2000 via de nacompetitie. Toen FC Groningen Emmen met 1-0 versloeg werd door spelers en staf koers gezet naar de Grote Markt waar Burdy voor 10.000 uitzinnige fans een optreden verzorgde. Later ging hij mee met de spelers naar het hotel en deed zijn optreden tot ver in de kleine uurtjes nog eens dunnetjes over. Oud-directeur Hans Nijland trok destijds graag zijn portefeuille nog een keer voor een extra toegift.
De mega-piratenfestivals in bijvoorbeeld Marum, Groningen, Nieuwleusen, Borger, Onstwedde en Noordbroek zorgen ook voor goudomrande herinneringen bij de sympathieke zanger. In de nachtelijke uurtjes wist hij zich omringd door grote artiestennamen als Nick & Simon, Wolter Kroes, Gerard Joling en Corry Konings. Bert plaats nog wel een kanttekening: ‘Een nadeel van de grote piratenfestivals was wel dat de kleinere festivals het zwaar te verduren kregen en op den duur zelfs verdwenen. Dat was wel heel jammer!’
Een hoogtepunt van een heel andere orde is bijvoorbeeld het feit dat door het brede repertoire dat Burdy beheerst, zijn nummers ook te gebruiken zijn bij crematies en begrafenissen. Soms wordt hem zelfs gevraagd of hij tijdens een afscheidsceremonie persoonlijk een nummer wil zingen en dat vindt hij heel dankbaar werk. Net zoals hij het nog steeds fantastisch vindt om in een kleiner gezelschap op te treden in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een instelling voor mensen met een handicap. Burdy is er voor iedereen!
Het slotakkoord
In februari 2022 vindt er hopelijk een nieuw hoogtepunt plaats in het rijke artiestenbestaan van Bert Schaap. Inmiddels wijd en zijd bekend als ‘Het feestbeest oet Grunnen’. Dan viert hij namelijk zijn dertig jarig artiestenbestaan en wel op zaterdag 29 januari in De Bonte Wever in Assen. Zeer waarschijnlijk zijn laatste grote kunstje want Bert is inmiddels 57 jaar en wil zijn carrière niet tot sint-juttenis rekken. Het meten met de grote jongens is wat hem betreft voorbij en voor een eventuele status als B(urdy)-artiest schaamt hij zich helemaal niet.
Hij blijft liever de Bert Schaap die hij was, is en altijd zal blijven: makkelijk toegankelijk, ook via de sociale media, en ook prima in te zetten voor bijvoorbeeld een bijzonder verjaardagsfeestje of jubileum in een kleiner gezelschap. Waarin altijd tijd en ruimte is voor veel plezier en de nodige interactie. Hierdoor blijft er ook meer tijd over om te genieten van Wilma, zijn twee kinderen en twee achterkleinkinderen.
De hoop op het schrijven van een nieuw topnummer is echter nog niet helemaal vervlogen. De creativiteit is er nog steeds, getuige zijn nieuwe singel ‘Kop der veur, wie broezen deur!’. En zolang een Groninger studentenvereniging hun nieuwe rekruten nog steeds inlijven door ze het nummer ‘Met mien ogen dicht’ uit het hoofd te laten zingen, zit de sleet er eigenlijk nog steeds niet op. Die bijzondere traditie vernam hij toen hem gevraagd werd om op te treden tijdens een studentenfeest en hij zich achter de oren krabde of hij dit nog wel moest doen. De organisatie overtuigde hem echter graag met deze bijzondere anekdote.
Maar 29 januari 2022 zal dus echt zijn laatste grote jubileumoptreden zijn. Het hangt natuurlijk van de coronasituatie tegen die tijd af hoeveel toeschouwers toegelaten mogen worden. Burdy gokt nu op zo’n 500 mensen die ruim verspreid over de zaal kunnen worden maar misschien mogen tegen die tijd wel weer 1.000 mensen langskomen. En in de wetenschap dat Burdy, hét feestbeest oet Grunn’n, nog één keer al zijn creativiteit, energie en entertainmentvaardigheden voor een groot publiek zal tonen is de aanschaf van een kaartje nu al het overwegen waard!