Annemiek, kun je jezelf in het kort even voorstellen?
Annemiek van Dijk is de naam, 33 jaar, partner van Mark en trotse moeder van zoon Matz die net één jaar geworden is en dochter Saar van vier. Ik kom oorspronkelijk uit Warffum, Mark uit Baflo en we wonen al weer elf jaar in Winsum. Het is fantastisch wonen aan de Pellerij en we wonen in een superleuke buurt.
Raak Sport & Coaching is eigenlijk ontstaan vanuit je werk als docent bewegingsonderwijs?
Ik ben begonnen op de AOC Terra in Winsum zonder eigenlijk te weten wat ik precies wilde worden. Ik vervolgde mijn pad op de MTRO, de toeristische kant op dus. Waarna ik uiteindelijk mijn HBO-opleiding op de ALO gehaald heb. Voor mij een fantastische ontwikkeling waarin ik vooral op de MTRO heel erg gestimuleerd ben. Daar heb ik geleerd dat wanneer je echt iets wilt, dat je er dan vol voor moet gaan en dat het je dan ook lukt. Iets wat ik kinderen ook probeer mee te geven.
Met mijn diploma op zak, had ik direct vijf locaties binnen Lauwers en Eems te pakken waar ik aan de slag kon. Na drie jaar lesgeven ben ik op de Tiggeldobbe in Winsum terecht gekomen als gymlerares. En dat voor twee dagen in de week. Een luxe want de meeste scholen bieden maar een dag aan of hebben juist geen vakdocent meer. Als je dagelijks aan 7 x 25 leerlingen gymlessen mag geven dan ontmoet je vanzelf kinderen die boos of verdrietig zijn, of gepest worden. Het enige wat je hieraan op zo’n drukke lesdag kunt doen is signaleren en dit doorgeven aan de desbetreffende docent in de hoop dat hij of zij er wat mee doet.
Je ontmoet vaak kinderen die wel wat hulp kunnen gebruiken qua zelfvertrouwen en weerbaarheid?
Mede doordat ik zelf niet lekker in mijn vel zat en dit gevoel ook herkende bij sommige kinderen ben ik de Rots & Water-training gaan volgen. Rots staat voor sterk maar ook voor een gevoel van boosheid. Water is het tegenovergestelde, het gaat over vriendelijkheid en vrienden maken. Wanneer je op de juiste manier de Rots & Water-principes overbrengt op kinderen, gaan ze lekkerder in hun vel zitten. Met de focus op bijvoorbeeld de ademhaling worden ze rustiger in de buik en daardoor ook in hun hoofd.
Met deze training in de pocket ben ik in 2017 als buurtsportwerker bij Jongerenwerk Barkema & De Haan aan de slag gegaan. Daar geef ik nu nog steeds de nodige één op één (weerbaarheids)trainingen en ik merk dat veel kinderen hier baat bij hebben. Ik gaf die trainingen dus vanuit een georganiseerd verband en steeds vaker bekroop mij de gedachte, ‘dit kan ik zelf ook als zelfstandige gaan doen’. Vlak voor een mooie vakantie op Ibiza, besloot ik er voor te gaan.
Van daaruit ontstond in augustus 2019 Raak Sport & Coaching?
En daar op Ibiza, waar ik met mijn goede vriendin Kirsten vier dagen heen gegaan ben, ontstonden in korte tijd alle ideeën over bijvoorbeeld het logo, de website en tal van andere praktische zaken. Daar is alles dus begonnen te rollen, door een vloedgolf aan ideeën en impulsen. Mijn oud-docent Joost Vink bedacht vervolgens de naam RAAK. Waarbij RAAK staat voor Resultaat, Aandacht, Acceptatie en Kracht. En dat is precies wat mij en mijn bedrijf omschrijft.
In augustus 2019 zijn Mark en ik naar de Kamer van Koophandel gegaan om RAAK in te schrijven. We doen het samen waarbij mijn partner een deel van de administratie voor zijn rekening neemt. Hij vindt het leuk om zich op de cijfertjes te richten, ik verzorg uiteraard de logboeken van de kinderen die ik training geef.
Veel kinderen hebben hier baat bij (het gepest worden neemt af bijvoorbeeld)?
Dat klopt en dat heeft ook te maken met de manier van training geven. Zo begin ik ter kennismaking in een nieuwe groep met leuke kennismakingsspelletjes. Dan voelen de kinderen zich vaak beter op hun gemak. En ik merk inderdaad dat dit al op korte termijn zijn vruchten afwerpt. Zo kwam hier ooit een meisje huilend binnen die maar geen afscheid van haar moeder wilde nemen. Aanvankelijk was ze nog stil en teruggetrokken maar uiteindelijk kwam ze huppelend de zaal binnen en wilde ze eigenlijk niet meer stoppen met de trainingen.
En zo kwam er ook een jongen binnen die veel boosheid in zich had. Wanneer hij een spelletje verloor of per ongeluk aangeraakt werd, ontplofte hij direct. Mede door hem te laten schoppen en slaan op een kussen, raakte hij geleidelijk aan zijn boosheid kwijt. Door ruimte te geven voor zelfreflectie, waarom doe ik de dingen die ik doe, leer ik kinderen vanaf zes jaar spelenderwijs te kijken naar hun eigen gedrag.
Je merkt dat ze daar zelfverzekerder door worden. Eigenlijk gun ik elk kind zo’n training, niet alleen die kinderen die niet lekker in hun vel zitten. Ze leren zich bijvoorbeeld ook te presenteren voor de groep. En door de toename van hun zelfvertrouwen, gaan ze lekkerder in hun vel zitten met vaak als automatisch gevolg dat ze minder gepest worden.
Inmiddels heb je aanvullende cursussen gevolgd waardoor je nog breder in te zetten bent (vrouwen, mensen met autisme)?
Ik ben mij inderdaad steeds meer in de materie van weerbaarheid gaan verdiepen, onder andere door gerichte cursussen te volgen. Daardoor geef ik tegenwoordig niet alleen weerbaarheidstrainingen aan kinderen maar ook aan meiden en volwassen vrouwen. En aan kinderen met autisme. Deze kinderen trainen in kleinere groepen van vier. Minder prikkels dus en meer tijd voor het individuele kind.
Ik werk met werkboeken waarin doelen worden beschreven. Tussentijds worden die geëvalueerd en ik stimuleer de ouders om hier thuis met hun kinderen mee bezig te zijn. Want de kracht zit hem namelijk in de herhaling. Door zelf ook het werkboek in te laten vullen probeer je een vertaalslag te creëren zodat ze beter weten hoe ze met bepaalde omstandigheden om moeten gaan.
Niet altijd makkelijk maar wanneer ouders in tranen voor je staan door de mooie ontwikkeling die hun kind door heeft gemaakt dan maakt dat je heel dankbaar. Tijdens de laatste les laat ik de kinderen een plankje, met daarop vermeld hun leerdoel, doormidden slaan. Ze krijgen een certificaat en een passend cadeautje die ze kunnen gebruiken als ze druk zijn in hun hoofd of boos worden. Mijn logo staat op de cadeautjes en ik hoor wel eens de mooie reactie: ‘Kijk juf, je naam staat erop. Zo blijf ik aan je denken!’
Raak Sport & Coaching heeft in twee jaar tijd een mooie vlucht doorgemaakt?
Dat klopt inderdaad en die vlucht gaat zo snel dat ik inmiddels verzoeken van scholen of ouders door moet schuiven of afwijzen. Tot aan de kerstvakantie mag ik nog bij zeven scholen trainingen verzorgen, daarna begint een nieuwe reeks. De trainingen duren acht tot tien weken en dan één uur training per week. Scholen huren mij onder andere in omdat door corona de samenstelling en interactie van klassen veranderd is. Ik probeer de oorspronkelijke dynamiek terug te brengen.
Naast school lessen verzorg ik ook buitenschoolse groepslessen voor groepen van maximaal acht kinderen. Ik maak hierbij dankbaar gebruik van het ‘speellokaal’ van de Tiggeldobbe die buiten schooltijd niet gebruikt wordt. Het is mooi dat de school waar ik toch al twee dagen per week aan verbonden ben mij deze kans geeft.
Je hebt een mooie samenwerkingsverband met Maaike Overeem?
Dat klopt inderdaad en die samenwerking is er nu al weer bijna een jaar. Wederzijds sturen we kinderen naar elkaar door wanneer we denken dat ze hier baat bij kunnen hebben. Maaike komt zelf bij de eerste en laatste training kijken van de kinderen die ze doorverwezen heeft en soms volgt tussentijds een evaluatie. Zo krijgt ze de vorderingen mooi mee en kan er eventueel tussentijds nog bijgestuurd worden.
Het mooie aan deze samenwerking is dat iedere ouder / kind voor een vergoeding in aanmerking kan komen. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om de training te volgen en hebben nog meer kinderen toegang tot de trainingen waardoor ze zelfs vanuit Delfzijl, Bedum, Uithuizermeeden en Zoutkamp deze kant opkomen.
Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Raak tot dusver?
De samenwerking met Maaike (van Orthopedische Begeleiding bij Maaike) beschouw ik zeker als een hoogtepunt omdat ik nu ook kinderen bereik die zich anders niet zo snel voor een training in zouden schrijven. Dat is naast de mooie ontwikkeling van RAAK zeker goed om te benoemen. Over de dieptepunten moet ik langer nadenken. Die zijn er eigenlijk niet.
Niet lang nadat ik begon, was daar corona en daarbij raakte ik zwanger van Matz waardoor ik al met al negen maanden geen training kon geven. Maar die tijd heb ik bijvoorbeeld gebruikt voor mijn website, de samenwerking met Maaike en het maken van flyers. Daarbij ontstonden er door het thuiswerken ook andere inzichten. Ouders zagen nu vanuit huis hun kinderen presteren in een schoolomgeving. Een situatie die ze anders nooit hadden meegekregen.
Daarbij geniet ik van de samenwerking met mijn collega’s op de Tiggeldobbe. Ik mag graag met ze sparren en we dollen onderling wat af. En nog een hoogtepunt is dat ik uiteindelijk de stap naar RAAK gemaakt heb. Ik kan het mensen alleen maar aanbevelen. Dat als je denkt dat je ergens blij van gaat worden, dat je dan die stap ook durft te zetten en er vervolgens vol voor gaat!
Heb je nog leuke sportieve anekdotes?
Je hebt inmiddels al de nodige genoteerd. Maar één slogan wil ik hier graag vermelden omdat ik denk dat deze alles dekt: ‘Winnaars zijn niet die kinderen die nooit falen maar die kinderen die nooit opgeven!’
Nog tijd voor hobby’s?
Zeker, ik bootcamp twee keer per week bij VTS ‘Het Verschil’ in Winsum. Verder wandel en tennis ik veel en als er sneeuw ligt dan wordt er gesnowboard. Lekker sportief bezig zijn, daar houd ik van. Waarbij ik graag gebruik maak van inspirerende muziek, ook tijdens mijn trainingen.
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Niet, haha. Laat mij vooral slapen, ik krijg al zo weinig slaap. Vannacht nog had ik mijn twee kinderen in bed liggen, dat komt je nachtrust niet ten goede. Wat dat betreft zijn dit tropenjaren, haha.
Waar staat Annemiek van Dijk met Raak Sport & Coaching over 5 jaar?
Over vijf jaar zitten Matz en Saar beiden op school en dat geeft mij de kans om de ochtenden te gebruiken voor én het lesgeven én het zelf sporten. Wat hopelijk zorgt voor een betere balans want ik ben nu vaak ’s avonds en in het weekend aan het werk. Dat doet op zich niets, want nu heb je daar de energie nog wel voor.
Tegen die tijd is de Tiggeldobbe opgegaan in De Tirrel en kan ik vanuit een prachtige gymzaal werken. Ik heb in de werkgroep gezeten dat zich bezighield met de inrichting van deze zaal dus ik weet hoe mooi die gaat worden. Op de dagen dat ik niet in De Tirrel ben, kan ik lekker voor RAAK bezig zijn.
Wil je verder nog iets kwijt?
Wat betreft de aanvullende cursussen die ik gevolgd heb, wil ik graag nog even de training onder de aandacht brengen die gericht is op de thema’s trauma en rouw. Denk hierbij aan kinderen van gescheiden ouders of kinderen waarvan er een ouder is overleden. Ik heb geleerd dat er heel mooie oefeningen zijn om dergelijke verdrietige ervaringen een plekje te geven. Wanneer er genoeg animo voor is, wil ik hier graag een gerichte meerdaagse training voor opzetten.
Voor aanvullende informatie, kijk gerust even op www.raaksportencoaching.nl. En je kunt mij eventueel volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn: Facebook Raak, LinkedIn (Annemiek van Dijk) en Instagram Raak.
(Foto’s: Evelien Walker)