Maaike, kun je jezelf in het kort even voorstellen?
Misschien is het leuk om bij het aller-prilste begin te beginnen. Want ik ben 33 jaar geleden geboren in Amersfoort. Op mijn zesde verhuisden we naar Zoetermeer en op mijn elfde ben ik met mijn ouders in Winsum gaan wonen waar zij de plaatselijke C1000 overnamen. Na wat omzwervingen ben ik met mijn partner 3 jaar geleden in Winsum teruggekeerd. Samen hebben we twee jonge kinderen van 3,5 en 1 jaar oud.
Ik was 21 jaar toen ik de HBO-opleiding SPH succesvol afrondde en vond mijzelf nog te jong om aan het werk te gaan. Vandaar dat ik nog 3 jaar orthopedagogiek heb gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het beroep dat ik inmiddels bijna tien jaar uitoefen.
Je bent orthopedagoog, wat is dat precies?
Je moet het in elk geval niet verwarren met een orthopeed maar daarover later meer. Ortho betekent afwijkend dus als er een probleem is met de ontwikkeling van een kind dan ben ik er om de kinderen en hun ouders te helpen. De mogelijke problemen zijn zeer divers van aard. Faalangst, boos, driftig, heel druk of verdrietig zijn, in een rouwfase of met zichzelf in de knoop zitten, zo maar wat voorbeelden waar kinderen soms mee te dealen hebben waardoor ze niet lekker in hun vel zitten. Ik begeleid kinderen met leer- en of sociaal emotionele problemen zodat ze zich minder gefrustreerd voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.
Hun directe omgeving is hierbij erg belangrijk. Dus ga ik het gesprek aan met de kinderen maar ook met hun ouders en de leraren waar ze les van krijgen. Gezamenlijk proberen we de oplossing te vinden waardoor de kinderen beter in hun vel komen te zitten. Dan komen de leerprestaties vanzelf weer.
Waar komt de ‘hulpverleningsdrang’ van vooral kinderen en jongvolwassenen vandaan?
Vroeger als kind wilde ik al in de kinderopvang aan het werk. Dat heb ik tijdens mijn studie ook daadwerkelijk drie jaar gedaan als bijbaan. Als kind had ik zelf wel eens moeite met rekenen. Dat leidde soms zelfs tot een knoop in de maag en tot een huilbui in de klas. Want ondanks dat mijn meester het meerdere keren uitlegde, snapte ik het nog niet.
Ik weet nog dat ik op de HAVO een tiende tekort kwam op mijn herexamen en aan mijn leraar vroeg wat ik precies verkeerd gedaan had. Die gaf toen als opmerking dat het heel goed was dat ik langs gekomen was want ‘als ik voor mijzelf durfde te vragen waar het aan schortte zou ik ook anderen hiermee kunnen helpen’. Dat vond ik toen een hele mooie uitspraak.
Ik heb kinderen altijd al fantastisch gevonden. Ze zeggen wat ze denken en die puurheid is mooi om ze terug te geven wanneer ze niet lekker in hun vel zitten. Als ik na een tijdje de twinkeling terug zie in hun ogen dan geeft dat een heel voldaan gevoel.
Vijf jaar geleden was daar de stap om een eigen praktijk op te richten?
Alvorens voor mijzelf te beginnen, heb ik eerst vier jaar in loondienst gewerkt. Ik werkte bij een instelling gespecialiseerd in dyslexiebehandelingen en dat ging altijd volgens een vastomlijnd protocol. Ik was maar wat blij dat ik direct na mijn afstuderen een baan vond want we zaten destijds midden in de economische crisis. Wel kreeg ik steeds vaker het idee dat de behandelingen anders konden.
‘Wat heeft het kind nodig?’, was hierbij de centrale vraag. Wanneer een kind niet goed in zijn of haar vel zit dan heeft dat uiteraard zijn weerslag in de schoolprestaties. Het moest anders en daar ik uit een ondernemersfamilie kom, werd ik ook vanuit die kant gestimuleerd. ‘Jij moet voor jezelf gaan beginnen!’, zo zei mijn vader regelmatig tegen mij. Na met mijn partner een mooie reis van vier maanden gemaakt te hebben was het moment daar om voor mijzelf te starten. De eerste drie jaar hield ik mijn vaste baan nog aan maar die werkuren bouwde ik geleidelijk aan af.
In die eerste vijf jaar heeft Orthopedagogische Begeleiding Bij Maaike een mooie vlucht gemaakt?
Absoluut. Ik ben mijn praktijk begonnen in de stad en moest hard werken om naamsbekendheid op te bouwen. Ik ging regelmatig op de fiets langs scholen en instellingen om te flyeren. Toen een moeder destijds goede resultaten bij haar kind zag door mijn aanpak heeft ze dit aangekaart bij de schoolleiding. Met als gevolg dat zij kinderen met problemen naar mij doorverwezen. En dan word je naam genoemd op verjaardagen en op het voetbalveld en door die positieve mond-tot-mondreclame kreeg ik het steeds drukker.
Toen we nog geen drie weken in Winsum woonden, belde de huisarts mij al met de vraag of hij kinderen naar mij in het Jacobijnenhuis in Winsum door mocht verwijzen. Wat ik niet wist was dat er hier in de omgeving geen orthopedagoog zit die de kinderen verder kan helpen. ’s Morgens ben ik op scholen in Winsum, Rasquert, Zoutkamp en Sauwerd te vinden en ’s middags komen kinderen uit bijvoorbeeld Bedum, Kloosterburen maar ook uit Groningen naar mijn praktijk. Ik moet soms zelfs mensen teleurstellen wanneer blijkt dat ze niet naar mijn praktijk toe kunnen komen.
Wie kunnen zoal bij je terecht?
Volgens de opleiding kinderen van 0 – 18 jaar maar ik hecht er veel waarde aan dat ze mij zelf kunnen vertellen waar ze mee zitten. Ik begeleid veel kinderen vanaf groep 4 tot aan een leeftijd van 16, 17 jaar en dan vooral kinderen die op de basisschool vastlopen. Dit kan allerlei redenen hebben maar faalangst en boosheid in combinatie met leerproblemen komt vaak voor.
Maar ik kan ook een helpende hand bieden bij concentratieproblemen, rouwverwerking of een ‘vol hoofd’. Ik ben niet zo van het ‘stempels’ zetten maar mag ze wel geven aan kinderen met ADHD, ADD of dyslexie.
Kun je in het kort iets over het behandeltraject vertellen?
Vaak praat ik in het eerste gesprek alleen met de ouders tijdens een intake. In het volgende gesprek wordt het kind er bij betrokken. Wanneer deze erg onzeker of gespannen is kan er nog een extra kennismakingsgesprek volgen alvorens met het behandeltraject te beginnen. Door het gesprek met ze aan te gaan probeer ik te achterhalen waar de geconstateerde klachten vandaan komen. Maar dit kan ook tijdens een tekensessie of door een spelletje te spelen.
In de meeste gevallen hebben kinderen na tien behandelingen al grote stappen gemaakt. Die gesprekken plan ik in het begin wekelijks of tweewekelijks in. Sommige kinderen pikken de adviezen zo snel op dat vijf behandelingen volstaan. Anderen hebben bijvoorbeeld een twintigtal gesprekken nodig waarbij er meer tijd zit tussen de latere sessies.
Kun je alle kinderen die bij je komen met je behandelingen helpen?
Dat is onmogelijk maar gelukkig kan ik ze in de meeste gevallen wel weer op weg helpen als ze thuis of op school vastlopen. Wanneer iemand te jong is of als de ouders in een vechtscheiding zitten verwijs ik ze vaak door. Hetzelfde geldt wanneer ik denk dat ze specialistische hulp van bijvoorbeeld een psycholoog nodig hebben. Het kan zijn dat ik ze dan in een later stadium wel kan helpen.
Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je eigen praktijk tot dusver?
Ik ben trots op wat ik door hard te werken tot nu toe heb bereikt. Dat bijvoorbeeld zelfs ouders uit Eelde hierheen komen voor de behandeling van hun kind. In het begin moest ik flyeren om mijzelf op de kaart te zetten, vijf jaar later moet ik helaas soms mensen teleurstellen.
Ik was net één week weer aan het werk na een zwangerschapsverlof van een half jaar toen de eerste coronagolf er voor zorgde dat mijn praktijk dicht moest. In sommige gevallen kon ik online nog iets doen maar deze sluiting was na mijn verlof een aanslag op de financiële buffer die ik had opgebouwd. Gelukkig mocht mijn praktijk tijdens de tweede golf wel openblijven.
Heb je nog leuke/bijzondere werkanekdotes?
Het appberichtje dat ik kreeg van iemand die heel veel pijn aan haar voeten had, was hilarisch. Zij verwarde een orthopedagoog met een orthopeed. En het antwoord van een jongetje van een jaar of zeven, acht op een vraag uit een intelligentietest is mij altijd bijgebleven. Op de vraag wie Anna Frank was, antwoordde hij: ‘Een Olympische sporter!’. Inwendig lach ik dan hartelijk maar dat kan ik natuurlijk niet laten blijken.
En soms stel ik zelf niet al te handige vragen. Op de vraag aan een kind of hij zelf vond dat hij gegroeid was antwoordde hij dat hij zich van te voren niet gemeten had. En iemand die ik soms best wel streng aan moest pakken zei bij het afscheid toch dat wanneer zij later kinderen zou krijgen die problemen zouden krijgen dat ze dan bij mij zou komen. Dat is toch een onwijs lief compliment?
Winsum is voor jou ‘the place to be?’
Het voorstel om terug te keren kwam van mijn vriend die in de omgeving van het Drentse Tynaarlo is opgegroeid. Zelf had ik als dochter van het C1000-echtpaar zo mijn twijfels maar het is een gouden greep gebleken. Zowel privé, ik heb hier veel familie en vrienden wonen, als zakelijk omdat hier verder in de omgeving geen orthopedagoog zit. Ik ben enorm blij dat wij in Winsum wonen.
Nog tijd voor hobby’s?
Boeken lezen, mooie reizen maken zowel in het binnenland (Terschelling) als bijvoorbeeld een mooie trip naar Australië/Nieuw-Zeeland, bordspelletjes met vrienden spelen en sinds de coronatijd puzzels leggen.
Waar staat Orthopedagogische Begeleiding Bij Maaike over 5 jaar?
Mijn vriend zegt wel eens tegen mij: ‘Je moet iemand in dienst nemen’ maar ik ben nog niet zover. Na twee kinderen, een verhuizing, een eigen praktijk en het coronagebeuren verlang ik eerst naar een ‘rustige en normaal’ ondernemersjaar. Maar ik heb in die vijf jaar enorm veel geleerd natuurlijk. Sinds kort ben ik een leuke samenwerking aangegaan met Annemiek van Dijk. Zij geeft sport-/weerbaarheidslessen bij Raak Sport & Coaching.
Wil je verder nog iets kwijt?
‘If you can dream it, you can do it!’. Een mooie Walt Disney uitspraak dat ook het levensmotto van mijn vriend en mij persoonlijk is. Door een mooie wereldreis te maken hebben we al één van onze grote wensen gerealiseerd. Mocht je meer informatie over mij willen hebben, surf dan gerust naar www.begeleidingbijmaaike.nl. Ik ben ook op Facebook te volgen: https://www.facebook.com/begeleidingbijmaaike. Wie weet tot ziens. Ik help uw kinderen graag weer lekker in hun vel zitten!
(Laatste 3 foto’s: Janneke Majoor Fotografie)