Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De 25 vluggertjes van Jan Anco Zuidhof

Naam: Jan Anco Zuidhof

Adres, Woonplaats: Kerspel, Winsum

Leeftijd: Euhm… 42 (ik moet daar serieus altijd over nadenken.)

Burgerlijke staat: Geregistreerd partner, dat is 1 handtekening verwijderd van getrouwd.

Beroep: Na 13 jaar Ambulant begeleider, nu onderwijsassistent op de ISK (internationale schakel klas).

Hobby’s: Pffff, zo’n beetje alles wat al een jaar niet meer mag. Muziek, bier, gezelligheid (ook al is dat geen hobby), spelletjes. Gelukkig mag je nog wandelen, dus dat en muziek maken met elke keer een ander bandlid. Want ja. Je mag maar met 1 persoon afspreken.

Lievelingsgerecht: Ik kook elke dag, dus eigenlijk eet ik altijd wat ik lekker vind….. Het allerlekkerste? Als lunch een broodje pikante kip bij de Wadaptja op het Zuiderdiep in Groningen. Ik heb wel eens gezegd dat als het kon, ik met het broodje zou willen trouwen.

Mooiste film ooit gezien: Ik ben een sucker voor alle Marvel films. Arthouse films zijn niet zo aan mij besteed, tenzij ze over muziek gaan, of een goede soundtrack hebben. Juno bijvoorbeeld. En alles van studio Ghibli is geniaal.

Mooiste sportmoment ooit: Dat zal met voetbal geweest zijn. Dat we een keertje kampioen geworden zijn? Hoewel ik elke zaterdag altijd mooi vond. Voornamelijk de derde helft. Het spelletje zelf geef ik niet zo veel om. Het was veel leuker om met de tegenstander te kletsen over feestjes en huisdieren. Voetballen met vrienden is belangrijker dan spelen in het eerste (of tweede) elftal.

Ook een mooi moment vond ik dat mijn zoontje tijdens zijn eerste voetbaltraining ooit in Winsum, doodongelukkig was en niet wou. Toen bedacht ik me ook, waarom wil ik eigenlijk dat hij dit leuk vindt? Nooit weer geweest gelukkig. Sport moet om gezelligheid en saamhorigheid draaien en niet (alleen) om winnen.

Mooiste boek ooit gelezen: Oh. Dat moet ik even opzoeken. Science fiction boeken zoals Fahrenheit 451, 1984, dystopische boeken vind ik mooi. Ook Graphic Novels (strips voor volwassenen zeg maar), Black Hole en Blankets, zijn daar voorbeelden van. In de USA mogen die boeken ook gelezen worden voor de boekenlijsten. Terecht wat mij betreft.

En boeken die de lokale muziekscene beschrijven. Igor Wijnker zijn Rock City of Meidert Talma’s boek Kelderkoorts. De strips van Barbara Stok zijn ook altijd heerlijk confronterend en bij Calvin and Hobbes (Bill Watterson) rollen de tranen nog steeds over mijn wangen.

Kijkt het liefst naar: Bands die met veel liefde en plezier op het podium staan. Met een biertje in de hand uiteraard, zoals ik dat het liefste doe in de kelderbar van Vera.

Beste popsong aller tijden: Fok. Dat is niet te doen. Dat verschilt per uur bijna. Gelukkig heb ik een radioprogramma bij Omroep Het Hogeland op de woensdag (tussen 21.00 en 22.00 uur) waarin ik kan draaien wat ik leuk vind. Moet het perse een popsong zijn? Wat is dat dan? Laatste plaat die ik gekocht heb bij Elpee was van Bad Nerves, geniale punkliedjes met ijzersterke melodieën. In Nederland vind ik bijna alles wat van Subroutine afkomt goed. Maar vooruit, 3 liedjes die altijd weer boven komen drijven.

The Weakerthans met Left and Leaving. Deze plaat staat voor vriendschappen, veel geluisterd en nog steeds favoriet. Dit nummer is echt prachtig. Band heeft ook ooit in de kelderbar van Vera gespeeld.

Jimmy eat world met Always be. Dit nummer bracht me duidelijkheid in wat ik wou, toen ik alleen door Azië aan het reizen was.

The Levellers – One way, een nummer waar ik mijn puberteit mee door kwam. Paar keer live gezien, was een erg leuke tijd ook.

Als ik zo bezig ben, kan ik nog veel meer bedenken. Het mooie aan muziek is dat het bepaalde herinneringen kan terug brengen.

Mooiste/succesvolste versiertruc: In de tijd dat we nog vaak op stap gingen. Vaak van woensdag tot zondag. Toen was er nog geen mobiel en kwam je elkaar altijd tegen tijdens het uitgaan, daar hoefde je niet voor afspreken daar kon je vanuit gaan. Dan waren we met een groepje vrienden in de Kar en Vera.

Ik had een vriend (zal zijn naam niet noemen) maar die liep altijd op willekeurige vrouwen af en begon een gesprek, zomaar uit het niets. Meestal was zijn eerste zin iets als; Heb jij mijn zeehond gezien? Ik ben hem kwijt. Heel random. Dat vond ik heel leuk. Volgens mij is hij nog steeds single. Dus gewerkt heeft het niet. Eigenlijk een heel slecht antwoord op je vraag dus.

Mooiste plekjes van het Hogeland: Het Hogeland heeft heel veel mooie plekjes als je ze maar wilt zien. Ik vind het gebied van Lauwersoog erg mooi en de dijk, het water. Het enige dat echt ontbreekt hier is wat bos en looppaden door de weilanden naar andere dorpen.

Favoriet vakantieland: Maakt me niet heel veel uit. Ik wil nog wel een keer naar IJsland. Snowboarden in Noorwegen/Zweden. Verdwalen in Canada. Maar ik heb het hier in Nederland ook prima naar mijn zin. Duitsland lijkt me wel weer eens leuk om te spelen met de band.

Mooiste stad: Groningen. Hoe mooi Rotterdam, Berlijn, Praag, Londen, Melbourne, Ubud en al die andere fantastische steden ook zijn. Er is niets mooiers dan thuiskomen.

Favoriete auto: Is er eentje die rijdt. Werkelijk nooit begrepen wat er zo tof is aan een auto. Als ik moet kiezen doe me dan maar zo’n oud VW-busje.

Waar heb je spijt van: Dat ik nooit een HBO opleiding heb afgemaakt. Dat papiertje had me verder kunnen brengen. Had ik maar…. Het is nog niet te laat natuurlijk.

Wat zou je ooit nog willen doen: Een jaarlijks winSUMMERfest organiseren. Hartstikke gezellig was de eerste editie, en die tweede wordt maar uitgesteld. Ik wil ook ooit opa worden. Lijkt me prachtig.

Droomvrouw/man: Cliche, maar mijn vrouw natuurlijk. Anders slaap ik weer op de bank.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: Een concert van een leuke band, een reis, als mijn huis in de brand zou staan, de lotto winnen. Maar mijn kinderen maken me vaak wakker voor niets.

Hoogtepunt uit het leven: Alles tot nu toe is goed gelukt hoor. Ik had mezelf alleen niet ingeschat als brave burger in een rijtjeshuis in Winsum.

Dieptepunt uit het leven: Hier kom ik goed weg. Een echt dieptepunt heb ik niet gehad, laten we hopen dat dit zo blijft.

Volgende vluggertjesgast en waarom: Mara Piccione, sinds kort inwoner van Warffum. Omdat ze jarenlang promotieposters maakte voor bands in Vera en albumhoezen ontwerpt en gewoon super mooi werk maakt. Ik ken haar vanuit Vera.

Wat wil je verder nog kwijt: Dat het tof is wat je doet Bert, zo’n online vriendenboekje. En ik wil graag nog even kwijt dat het belachelijk is dat er in de gemeente Het Hogeland geen normale oefenruimte is! Falend cultuurbeleid! Mocht er wel een oefenruimte zijn dan hoor ik dat graag…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69