Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rick Schaaphok, Wie heeft dit ooit bedacht?

Ik sta wel eens bij een potje voetbal te kijken en dan probeer ik aan het spel te ontleden welk niveau dit zou zijn. Eigenlijk kun je dat uit een aantal facetten halen. Voor mij is er echter één facet van het voetbal waar ik dat het beste uit kan halen: de ingooi!

Wat een bijzonder fenomeen is dat eigenlijk, wie heeft dat bedacht? We gaan een spel spelen waarbij je je handen niet mag gebruiken, nouja alleen om je tegenstander een ferme por te geven als hij in de weg loopt. Als de bal dan uit gaat, tja wat doen we dan? Weet je wat, we gaan hem ingooien. En dan vooral op een manier waarbij de bal zo hoog mogelijk gaat zodat hij niet te controleren is. Sterker nog als we de regels gaan hanteren dan krijgt iedereen een bekrompen motoriek met deze manier, leuk man!

Ik blijf me verbazen dat we jaar in, jaar uit nog meedoen aan die regel. Ik had de hoop dat onze voormalig topspits M. van Basten daar wel een stokje voor zou steken. Helaas! Nu hebben we wel de VAR. Daar zijn bepaalde clubs uit een niet nader te noemen hoofdstad best blij mee, naar ik begreep. Maar goed dat terzijde.

De ingooi is, zoals ik al beschreef, een motorisch niet uit te voeren handeling. Je moet namelijk de bal met twee handen vasthouden, met twee voeten op de grond blijven staan en let op: de bal uit de nek gooien! Ik loop al redelijk lang mee maar heb dit nog nooit gezien. Eigenlijk toch wel, maar die speler gooide de bal dan achteruit omdat de bal uit zijn handen gleed. Waar mag je de bal dan loslaten?

Wanneer gooi je uit de nek? Mag je je hoofd kantelen om toch vooruit te gooien? Los van dat feit, je staat altijd achter de lijn de bal in te gooien, ten minste dat zou moeten. Dan is er dus waarschijnlijk een periode dat je de bal loslaat en dat de bal buiten het veld is maar toch in het spel, of niet? Als je op dat moment een overtreding maakt, is de bal dan in het spel zodat de overtreding telt of is de bal pas in het spel als de bal binnen de lijnen is? Ik snap het niet. Maar goed, ik draaf door.

De ingooi. Zoals ik eerder al beschreef is het wel een prachtig meetinstrument als je wilt checken naar wat voor niveau je kijkt. Ik zal het proberen overzichtelijk weg te schrijven. In de kelderklassen is het structureel dat een ingooi balbezit is voor de tegenstander. De ingooier denkt namelijk dat zijn teamgenoot een loopactie in gaat zetten, terwijl die teamgenoot denkt dat kan ik wel doen maar je gooit hem toch niet precies in de voeten.

Als we kijken naar de iets hogere klasse, denk aan top 4e en de 3e klasse, dan zie je een ingooier die soms getraind lijkt om verder te gooien dan gemiddeld. Dit gaat overigens bijna nooit uit de nek maar goed, dat zien we door de vingers. Vervolgens komt er een lange ingooi op een speler die er eigenlijk niet op rekent. Zeker niet op borsthoogte.

Vanaf de 2e en 1e klasse lijken er soms looplijnen zichtbaar. Er blijven zelfs mensen weg om niet in een kluitje te gaan staan. De ingooi wordt altijd genomen door een back en er wordt geprobeerd om te kaatsen zodat de back in balbezit komt. De kaats verloopt houterig en de back ramt vervolgens de bal naar de tegenstander of de bal gaat uit. Zo kan het dus zijn dat je door onkunde een paar minuten aan het kijken bent naar ploeterende ploegen die elkaar wat ingooien gunnen. Ik geloof dat op dit niveau het vaakst ingegooid wordt.

Kijken we naar de hogere niveaus dan begint het ergens op te lijken. Hier kunnen de backs soms wel 25 meter gooien en wordt het probleem verschoven naar het middenveld of wordt een bal voor de goal geslingerd. Het eerste contact na de ingooi is bijna altijd voor een teamgenoot maar controle is nog lastig. Pas in het betaalde voetbal is het merendeel van de ingooien ook echt balbezit voor de ingooiende ploeg. Hierbij is het altijd een voordeel als je ingooit.

In de klassen waar wij zelf acteren, is het vaak een nadeel om te moeten ingooien. Toch is men woest als de ingooi de andere kant op gaat terwijl je waarschijnlijk meer kans hebt op balbezit. Wat mij betreft gaan we lekker intrappen al blijft het een komisch gezicht en daarbij een prachtig meetinstrument.

Maar Rick wat moeten we hier nu mee? Geen idee, ik denk ik gooi hem er gewoon ff in.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69