Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Hardlopers zijn doodlopers’

‘Wie te snel begint, haalt misschien het einde niet.’ Dat is ongeveer de betekenis van het spreekwoord ‘Hardlopers zijn doodlopers’. Zou dat ook voor Klimaatgroep Holland gelden? Zij maakten in de afgelopen jaren immers een stormachtige groei door binnen klimaatbeheersingsland. Ik ga er vol vertrouwen vanuit dat er nog genoeg rek zit in onze klimaatbeheersers uit Groningen. Want ze blijven mij verbazen. Sinds vorig jaar zijn ze namelijk de trotse sponsor van twee razendsnelle Nederlandse atleten. Het kwartje wat betreft de titel valt hopelijk inmiddels. Maar het verhaal wordt nog mooier. Beide atleten zijn een stel en werden allebei Nederlands Kampioen op de 800 meter tijdens het NK indooratletiek dat in februari in Apeldoorn werd gehouden.

Thijmen Kupers en Suzanne Voorrips

27 en 25 jaar zijn ze en sinds 5 jaar een stel, woonachtig in Groningen. Thijmen Kupers en Suzanne Voorrips inderdaad want daar gaat dit verhaal over. Beiden zijn lid van Groninger Atletiek en Team 4 Mijl. Beiden reisden vol goede moed af naar Apeldoorn. Jarenlange keiharde training zou zich ook dit jaar weer moeten uitbetalen. Voor Thijmen zo langzamerhand lopende band werk want hij veroverde tot Apeldoorn 12 nationale titels op de 800 en 1500 meter en kwam namens Nederland uit voor diverse Europese- en Wereldkampioenschappen. Een reeks die net zo glanst als een gouden medaille.

En die blonk waarschijnlijk zo mooi dat het partner Suzanne inspireerde tot haar eerste nationale titel. Binnen tien minuten was het kat in het bakkie. Ik bedoel dat ze dit huzarenstukje in tien minuten met hun tweeën klaarden. De gelopen tijden waren veel sneller natuurlijk. Thijmen deed 1 minuut en 47 seconden over de kleine kilometer, Suzanne 2 minuten en 9 seconden. De honderdste seconden laat ik gemakshalve maar even achterwege.

Wat mooi eigenlijk dat je dit samen kunt vieren. Maar zoiets ontstaat vast niet zomaar. Suzanne traint zo’n twintig uur in de week, las ik op haar LinkedIn pagina. En ze combineert dit met het coassistentschap binnen de opleiding geneeskunde. Thijmen volgt de studie Human Machine Communication aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat moet wel een ijzeren discipline vergen. En een strakke planning waarin studie, trainen, werken en quality-time gecombineerd moeten worden.

Petje af voor beide atleten die dus 800 meter gedoseerd voluit kunnen gaan. Daarbij de lok- en longroep om meer zuurstof ongetwijfeld op gezette tijden negerend. Plus het feit dat het lichaam al een paar keer ‘ho nu maar weer’ geroepen zal hebben. Een groot voordeel voor dit stel is dat ze van elkaar weten wat het is om topsporter te zijn. Wat je er voor moet doen maar zeker ook wat je er voor moet laten. Af en toe elkaar stimuleren en motiveren maar ook weten wanneer ze elkaar even met rust moeten laten. Én nu dus ook samen successen vieren!

Vanwaar de sponsoring?

Maar hoe komt zoiets toch tot stand? Hoe is Klimaatgroep Holland met dit atletiekstel in aanraking gekomen? Directeur Vaatstra verwees mij door naar Hoofd Bedrijfsvoering Heidi van der Laan. Die kon mij vast wel van enige achtergrondinformatie voorzien. En dus belde ik maar even met haar. Want hoe is het Klimaatgroep Holland in vredesnaam gelukt om deze iconen te strikken? En andersom natuurlijk.

En daar kwam de aap uit de mouw. Want het contact is gelegd via het bedrijf Sportchiefs. De onderneming van sportliefhebbers pur sang Jack Suiveer, in het dagelijks leven financieel directeur bij Effektief Groep en de man achter volle Martiniplazazalen bij het basketballen en volleyballen, en Martijn van der Veen, verbonden aan Kaliber Advocaten en medeoprichter van de stichting Sport in Stad. Zij waren de verbindende link tussen Klimaatgroep Holland en beide topsporters.

Heidi had ook nog eens het genoegen om het stel te ontmoeten toen ze voor een kennismakingsgesprek op kantoor langskwamen en wist zodoende te vertellen dat beide topsporters momenteel in Kenia verblijven om daar te trainen. En dat Thijmen een week na het bezoek op een honderdste van een seconde de halve finale van het EK indoor in Glasgow misliep. Of in dit geval mis rende. Net een fractie van een seconde te langzaam dus…

Waar eindigt dit?

Hardlopers zijn soms doodlopers. Maar 800 meter atleten zijn gewend om te doseren natuurlijk. Wat bijzonder eigenlijk dat deze mooie combinatie binnen een jaar tot dubbel nationaal succes geleid heeft. Of het een met het ander te maken heeft blijft ongetwijfeld ongewis. En waar dit eindigt? Thijmen heeft door laten schemeren dat de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo (Japan) een voorname doelstelling is waar keihard voor getraind wordt. Die ambitie is minder realistisch voor Suzanne (hoewel, je weet het natuurlijk maar nooit….) maar wie weet hoe de kaarten over vier jaar geschud zijn?  Dat zou toch geweldig zijn. Met Klimaatgroep Holland naar de Olympische Spelen. Wie weet. Niks geen ‘hardlopers zijn doodlopers!’

Columnpagina Klimaatgroep Holland

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69