Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De 25 vluggertjes van Jan-Willem van de Kolk

Naam: Jan-Willem van de Kolk

Adres, Woonplaats: Mijn werkadres is het gemeentehuis van Bedum aan de Schoolstraat. Ik woon aan de Stuurboord, nummer 26c te Stadskanaal. In 1992 ben ik verhuisd naar de Groninger Veenkoloniën. De aanleiding was het werk van Coby, mijn vrouw. Ik ben geboren en opgegroeid in het stadje Lochem. Op mijn zeventiende ging ik studeren aan de RUG in de stad. Op Facebook staat dan ook dat ik een Achterhoeker ben, die zich thuis voelt in Groningen.

 
Leeftijd: 54
 
Burgerlijke Staat: Getrouwd met Coby Bosscher, vader van Wouter en Vera. Onze kinderen zijn (alweer) 27 en 25 jaren oud en bevriend met respectievelijk Annemarie en Alejandro.
 
Beroep: Je kunt me een beroepswethouder noemen. In 1998 werd ik wethouder in de gemeente Stadskanaal. Na vier perioden werd het tijd om uit te zien naar een andere plek. Ik geniet ervan om sinds 2014 te werken voor de gemeente Bedum. Het wethouderschap is boeiend. Ik ontmoet veel inspirerende inwoners. Het beroep raakt concrete zaken en het is ook fijn om te kunnen besturen vanuit sociaal-democratische wortels, die van de Partij van de Arbeid.
 
Hobby’s: Ik houd van reizen, landen en plaatsen verkennen, wandelen en natuur. Politiek en maatschappelijke actief bezig zijn, daar heb ik me altijd mee bezig gehouden. Daarnaast ga ik graag naar het theater, de bioscoop en bezoek ik concerten. Mijn smaak is breed.
 
Lievelingsgerecht: Stoofpotjes, boerenkool met spek en als toetje bij de koffie een Duitse chocolade-Windbeutel met ijs en slagroom. Kortom: ik vind heel veel dingen erg lekker. 
 
Mooiste film ooit gezien: Help de dokter verzuipt. Destijds vierde een vriendje zijn verjaardag in Deventer. Dat was een eind weg, wel zo’n twintig kilometer vanaf Lochem. Ik was onder de indruk van de eerste bioscoopfilm
die ik zag. Op Martine Bijl, de hoofdrolspeelster, raakte ik meteen verliefd. En Piet Bambergen was voor eeuwig een held. Sindsdien heb ik tientallen films gezien. In Stadskanaal draait elke week een goede film in de Filmliga van Smoky, de lokale bioscoop. Als ik geen werkafspraak heb, bezoek ik het regelmatig. Het voelt daar als een grote huiskamer en ik word op een prettige manier gedwongen om zo’n twee uren stil op m’n stoel te zitten. 
 
Mooiste sportmoment ooit: Ik heb veel films gezien, maar nog meer mooie sportmomenten. Ik ben jeugdleider geweest van de teams waarin Wouter, mijn zoon, voetbalde en genoot dan wanneer hij als pupil vanaf eigen helft een verwoestend schot loste dat doel trof. Maar momenten die me ook bijblijven zijn de huldiging van Lochemer Rikus Lubbers, destijds Wereldkampioen Zijspancross.
De spectaculaire onvervalste hattrick van Appie Ribbink, mijn buurjongen, in een oefenpot van de plaatselijke voetbalclub tegen het FC Twente van Epi Drost en Kick van der Val maakte een onvergetelijke indruk. Maar ook het beslissende doelpunt van Van Basten als genoegdoening op Duitsland tijdens het EK van 1988. En elke keer kijk ik uit naar de acties van Arjen Robben, zo dreigend en snel: prachtig! Sport: dat is genieten.
 
Mooiste boek ooit gelezen: ik ben geen boekenlezer. Het laatste restje liefde voor het lezen is tijdens de laatste jaren van de middelbare school verdwenen. Wel lees ik kranten, vaktijdschriften en reisboeken. Ook struin ik de internet-nieuwsrubrieken af. En als ik nu toch een mooiste boek moet noemen: Papillon, dat boek heb ik in één adem uitgelezen.
 

Kijkt het liefst naar: Nieuwsuur. Ik blijf graag op de hoogte. Toch gebeurt het me vaak, dat ik wegzapp. Veel nieuws wordt uitgekauwd. Na vijf zinnen weet je vaak wat er verteld wordt. Langer kijk ik naar een goede documentaire. Zo kan de serie ‘Americanos’ over de trek van Guatemalteken en Mexicanen naar Amerika mij bekoren. De goede documentairemaker gunt je een uniek kijkje achter de schermen.
 
Beste popsong aller tijden: Lastig hoor, al die keuzen.., maar als ik dan toch moet kiezen: ‘Oerend Hard’ van Normaal. Als je praat over ‘het beste van…’ dan merk ik dat ik teruggrijp naar mijn jeugd. Ik noem ‘Oerend Hard’, omdat dat destijds muziek was dat grote opzien baarde.
Ikzelf was aanwezig bij het debuut van deze Achterhoekse band. Niet als toeschouwer, maar als vrijwilliger bij het popfestival in Lochem. Tussen het verzamelen van glazen (of flesjes), maakte Normaal grote indruk. Ze deden met hun muziek in het dialect niet onder bij de groten der aarde. De plaat heb ik grijsgedraaid.
 
Mooiste/succesvolste versiertruc: Dat is lang geleden, dat ik me hierin probeerde te bekwamen. Ik voelde me destijds bij elk leuk meisje onthand. Verlegen, bescheiden zo mag je het ook noemen. Wat dat betreft ben ik blij verrast dat ‘het goed is gekomen’.
 
Mooiste plekjes van het Hogeland: De weidsheid, de horizon, de luchten. Het Hoogeland is prachtig. Toen ik wethouder werd heb ik snel een aantal fietstochten gemaakt. Wat opvalt zijn de wierden en de authentieke dorpen. Als je vanuit de openheid richting het dorp Onderdendam fietst dan wordt je getroffen door de schoonheid. Landschap en erfgoed zijn er prachtig verenigd.
 
Favoriet vakantieland: Nederland en Duitsland. Deze landen zullen we de komende jaren het vaakst bezoeken. Het valt me op dat op slechts een kleine afstand vaak prachtige wandelgebieden liggen. Onze omgeving kent veel geschiedenis, die af te lezen is in de steden, de musea, de verstilde plekken. Het voordeel van Duitsland is dat ik over de grens snel het gevoel heb ‘er helemaal tussen uit te zijn’.  
Maar wat mij betreft blijft het niet bij vakanties in de nabije omgeving. Peru, Zuid-Afrika, Cuba en Tanzania staan nog op mijn bucketlijst. De kans is trouwens ook groot dat ik weer een bezoek breng aan Guatemala. Ik ben secretaris van een kleine Nederlandse organisatie die een kinderkliniek bouwt in het Midden-Amerikaanse land. Ook wil ik nog ‘ns terug naar Cupertino in California. Als twintiger heb ik daar een half jaartje gewerkt met verstandelijke en fysiek gehandicapten. Nu is het dorp Cupertino uitgegroeid tot de hoofdstad van Google. Ik ben benieuwd naar de veranderingen.
 
Mooiste stad: Vorig jaar zijn Coby en ik naar het Teutoburger Wald geweest. We hebben onder andere een bezoek gebracht aan Hamelen. Je weet wel, van de rattenvanger. Ik was verrast door de schoonheid. Het was heerlijk wandelen door deze rustige, schone en historische binnenstad.
 
Waar heb je spijt van: Studiekeus. In de tachtiger jaren heb ik orthopedagogiek gestudeerd. Alhoewel het studentenleven in Groningen verrijkend was, was op de studie één en ander aan te merken. Vanuit het opvoedingsprincipe ‘waar je aan begint, maak je af’ heb ik de opleiding keurig afgerond. Met de kennis van nu, zou ik een andere keuze hebben gemaakt.
 
Wat zou je ooit nog willen doen: Kleinkinderen zien opgroeien. Dat is iets waar ik, denk ik, flink van kan gaan genieten. Maar ja, dat heb ik niet in de hand… In veel dingen hebben ik enig talent. Mijn tekenleraar was destijds euforisch over mijn schilderstijl. Wellicht dat ik de schilderkunst op een goede dag weer oppak. 
 
Droomvrouw/man: Ik heb het geluk om als wethouder veel verschillende mensen te ontmoeten. Ik geniet van de verschillende karakters en persoonlijkheden, allemaal met hun eigen geschiedenis. Heel veel mensen zijn een droomvrouw of droomman. Mensen die zich met veel passie toewijden aan iets, die integreren me. 
 
Favoriete auto: Ford Ecosport. Sinds 10 maanden in bezit. De auto is riant, zuinig en compact. Ik heb me uitgebreid georiënteerd en ondanks de negatieve recensies ben ik zeer tevreden met deze auto.
 
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: Liever slaap ik door aangezien ik behoorlijk uit mijn humeur ben als mijn nachtrust wordt verstoord.
 
Dieptepunt uit het leven: Het overlijden van mensen die me dierbaar zijn. Ook de confrontatie met ernstige ziekte zet het leven op z’n kop. Deze dieptepunten maken duidelijk hoe betrekkelijk alles is. Het klinkt misschien oubollig: maar elke dag is een geschenk en verdient het ten volle om gekoesterd te worden.
 

Hoogtepunt uit het leven: Dan denk ik aan de geboorte van mijn kinderen. Heel bijzonder. Maar er zijn zoveel andere hoogtepunten te noemen. Vandaag heb ik bijvoorbeeld de tuin een flinke winterbeurt gegeven. Alhoewel ik bepaald geen tuinman ben, was het erg plezierig om samen te werken met Wouter. Vera woont nu weer voor een korte periode bij ons thuis na een verblijf van drie jaren in Guatemala en het geluk wil dat ze direct een baan heeft gevonden in Assen. Een hoogtepunt.
 
Volgende vluggertjesgast en waarom: Ik kies een vrouw en voor iemand die volop actief is in de samenleving. Ik denk dan aan Maria Bolt uit Onderdendam. De samenwerking tussen haar, als fractievoorzitter van de PvdA en mij als wethouder was plezierig en oprecht. Maria is echt iemand van de streek en een powervrouw. 
 
Wat wil je verder nog kwijt: Het is een eer om als wethouder actief te zijn voor de inwoners van de gemeente Bedum. Ik hoop de komende periode nog veel te kunnen betekenen en zie uit naar nieuwe ontmoetingen. Graag draag ik mijn steentje bij aan een gemeente waar alle inwoners zich thuis voelen en iedereen de kans heeft mee te doen.
 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69