Wim, volgens mij ben jij al heel lang in de politiek geïnteresseerd?
Eigenlijk kun je beter vragen of ik in onrechtvaardigheid geïnteresseerd ben, want zo zie ik de politiek doorgaans. De verbittering is ook wel uit mijn twitterberichten te halen. Het kritisch volgen van politieke ontwikkelingen is echter niet iets van de laatste jaren.
Vroeger hadden we thuis aan de keukentafel al hele discussies over toenmalige politieke kwesties. Later tijdens kaartmiddagen wist Gert van der Wal mij vaak te voeren middels stellingen over Europa, koren op de molen voor een langdurige discussie.
En wellicht ook wel een beetje in de politiek teleurgesteld?
Dat is wel uit mijn eerste antwoord op te maken, denk ik. Zeker als je nu terugkijkt naar de 2 gasdebatten die onlangs in de Tweede Kamer zijn gevoerd. Twee avonden debatteren om niets, wat mij betreft was het een wassen neus met heel veel onzinverhalen. Als de veiligheid van de Groningers echt voorop gestaan had, dan was de gaswinning wel teruggedraaid naar 12 of in ieder geval 21 miljard m3 gas.
Kamp, Leegte, de krokodillentranen van Samsom hier in Middelstum, praat me er niet van. Gelukkig komen er ook nog wel positieve geluiden hoor vanuit Den Haag. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Liesbeth van Tongeren van Groen Links zijn betrokken politici met hart voor de Groninger zaak. Die steek ik via Twitter dan ook af en toe graag een hart onder de riem.
Vandaar je kandidaatstelling voor Groningen Centraal!?
Ja, maar dit kwam ook voor mij als een verrassing. Ik werd nog niet zo lang geleden gebeld met de vraag of ik op de kandidatenlijst wilde staan. Hoewel ik weinig bedenktijd had, leek het mij wel een leuke uitdaging toe. Ik heb diezelfde avond de stemwijzer ingevuld en kwam zelf ook bij Groningen Centraal! uit.
De volgende morgen heb ik teruggebeld met de mededeling dat ik achter het partijprogramma sta en wel op de kandidatenlijst wil staan. Niet te hoog gezien mijn drukke werkzaamheden en ook met de boodschap dat ik niet akkoord zou gaan met een mogelijke geheimhoudingsplicht. Ik wil altijd vrijuit kunnen praten.
Dit was geen probleem en zo sta ik op plaats 13 van lijst 19: Groningen Centraal!. Ik heb het idee dat de partij wil profiteren van de sterke punten van de kandidaten. Zo kan ik mij helemaal richten op de informatievoorziening. De verkiezingsuitslag zal laten zien of de partij een losse flodder is of dat dit een nieuw avontuur wordt.
Waarom zouden we voor Groningen Centraal! moeten kiezen?
Ik geef toe dat er veel lokale partijen zijn waar je op kunt kiezen. Waar we ons in onderscheiden is dat we Groningen economisch onafhankelijk van Nederland willen maken. Ik vind dat de Nederlandse Staat niet goed met de gasopbrengsten en onze veiligheid omgaat. Wanneer de veiligheid echt voorop zou staan dan is de winning van maximaal 12 miljard m3 gas reëler dan de getallen die nu over tafel gaan.
Ik weet zelf ook wel dat ons ideaal van een onafhankelijke deelstaat Groningen weinig steun zal krijgen van de gevestigde partijen maar wat mij betreft is de veiligheid van de Groningers in het geding. Vandaar dit statement.
Kun je wat speerpunten uit het partijprogramma halen?
Naast de economische onafhankelijkheid van Groningen zijn dat de omgekeerde bewijslast voor het winnen van gas en de schadelijke gevolgen hiervan, een basisinkomen voor iedereen (dus ook geen uitkeringen meer waardoor het UWV kan worden opgedoekt), inzetten op duurzaamheid en het vergroten van de betrokkenheid van de burgers bij bijvoorbeeld herindelingen.
Ach, en zo kan ik nog wel even een tijdje doorgaan. Ik constateer zoveel onrechtvaardigheden in ons gebied. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kwaliteit van ons grondwater na al die ondergrondse lozingen? Waarom krijgen de mensen die door de NAM worden uitgekocht een geheimhoudingsplicht? Voor je het weet, draaf ik zo weer door en zijn we een uur verder. Het zint me allemaal niets hoe politiek Den Haag met onze belangen omspringt!
Nog actief bij de Groninger Bodem Beweging?
Ik ben verantwoordelijk voor een deel van de informatievoorziening van de GBB met name middels het gasbevingsportaal en de bevingenkaart. Mensen kunnen daarin bijvoorbeeld opvragen hoeveel aardbevingen er op hun adres zijn geweest in het verleden. Recent kunnen mensen ook hun eigen bevingservaringen aan ons doorgeven via een inventarisatieformulier. Wat betreft de informatievoorziening beantwoord ik zelf ook individuele vragen over bijvoorbeeld schademeldingen van mensen die buiten het aardbevingsgebied getroffen zijn door de bevingen.
Twitter is een heerlijk medium om je aardbevingsboosheid op te uiten?
Klopt, voor mij is dit echt een uitlaatklep. Je merkt dat je met mensen in contact komt die dezelfde gevoelens van boosheid hebben en dat versterkt elkaar. Voor mij is het een medium om kennis te spuien, om mensen voor te lichten maar ook om ze wakker te schudden.
Wist je dat de echte besluiten over onze gasbel genomen worden door maar een klein aantal machtige mensen? Dat onderzoek wordt uitgevoerd door instanties die niet onafhankelijk zijn van NAM en dus de Shell. Ik pleit niet voor niets al enige tijd voor een Gronings onafhankelijk meet- en onderzoeksinstituut naar de gevolgen van de gaswinning!
Zelf nog aardbevingsschade thuis?
Ja, alleen niet door de grote beving van 3.6 in Huizinge in 2012 maar door 2 kleinere bevingen in februari 2013. Dan kun je toch zien hoe onvoorspelbaar de gevolgen van onze relatief ondiepe aardbevingen zijn. En het heeft natuurlijk ook met de stand van het huis en de specifieke bouwconstructie te maken. Maar al met al hadden we €16.000,- schade aan het huis, gelukkig is dit inmiddels verholpen.
Ik weet echter nog steeds niet hoeveel schade er precies onder de grond zit. Ik ben daar wel bang voor aangezien ik sinds die tijd merk dat mijn huis onder spanning staat. Het blijft maar kraken en bestaande kieren worden steeds maar groter.
‘Gelukkig’ ben je vaak voor je werk in het Westen?
Inmiddels werk ik inderdaad al weer bijna 2,5 jaar als Geo-ICT specialist/architect in Delft. Eerst voor Geon, nu voor Merkator. Delft is een prachtige stad, een oase in de Randstad. Maar de lange reistijd is wel een nadeel hoor, zeker met het openbaar vervoer. Sowieso blijf ik nog tot augustus in Delft, daarna bestaat de kans dat ik weer een klus in het Noorden krijg.
Nog leuke werk-, politiek- of aardbevingsgerelateerde verhalen?
Ik heb in mijn huis verschillende camera’s en meters hangen die bij een eventuele aardbeving de gevolgen kunnen registreren. Wie weet levert dit ooit nog eens net zulke beelden op als bij de Plus in Middelstum. Maar dat valt natuurlijk niet te hopen.
Wat dat betreft zit de hele aardbevingsproblematiek mij heel hoog. En gelukkig niet alleen bij mij, ik vond het dan ook wel tekenend dat tijdens een demonstratie woordvoerster De Boer van de VVD massaal uitgefloten werd toen ze opmerkte dat we minister Kamp niet zo slecht moesten behandelen.
Maar misschien moet ik toch wat meer naar de dakloze man luisteren bij wie ik laatst in de trein zat en wiens verhaal jij verwerkt hebt in een column. Hij riep tegen alle passagiers in onze coupé: “Mensen wat kijken jullie allemaal boos en chagrijnig! Ik heb helemaal niets meer en toch ben ik nog vrolijk en praat ik iedere dag zoveel mogelijk met mensen in plaats van laptops!” Ik besloot toen mijn laptop dicht te slaan en een glimlach te gunnen aan mijn medepassagiers…
Nog tijd voor hobby’s?
Ik mag allereerst heel graag met mijn hondjes, Lara en Messi, wandelen om zo mijn hoofd leeg te krijgen. Vroeger zat ik zelf op voetbal, tegenwoordig ga ik ’s zondags regelmatig naar de FC Groningen. Daarnaast ben ik gek op extreem weer. Bij een onweersbui sta ik vaak tot hilariteit van de buurt te genieten van donder en bliksem. Tenslotte vind ik het nog steeds leuk om mensen met PC-problemen te helpen.
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Voor een mooie onweersbui of de mededeling dat ik de hele dag in de sauna rond mag hangen.
Waar staat Wim Blanken politiek gezien over 10 jaar?
Ik heb echt helemaal geen idee, dat hangt ook af hoe dit avontuur met Groningen Centraal! afloopt. Relevanter vind ik de vraag hoe onze provincie er over 10 jaar uitziet. Hoewel ik het helemaal niet eens ben met het voorstel van de nieuwe partij ‘Denk’ om van Groningen maar een natuurgebied te maken, moet ik ze nageven dat ze in elk geval met een mogelijke oplossing komen.
De rest breit maar door over hoeveel gas er nu gewonnen mag worden en denkt daarbij onze veiligheid voorop te stellen. De wolf waar nu zoveel ophef over ontstaan is, neemt alvast een voorschot op het idee dat Groningen straks één groot natuurgebied wordt…
Wil je verder nog iets kwijt?
Volgens mij heb ik inmiddels genoeg gal gespuid. Wel vind ik het leuk dat locale media zoals jouw site en Sikkom van neef Willem af en toe een ander geluid laat horen. Van de landelijke, maar ook van bepaalde regionale media, hoef je wat dat betreft weinig te verwachten…
Bovenal vind ik het belangrijk om in elk geval op woensdag 18 maart een stem uit te brengen. En wat mij betreft mag dat op Groningen Centraal!, lijst 19!