Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Merel Robbe-Plat, oprichtster van kinderdagverblijf Het Merelhuis

Merel, lang met het idee voor Het Merelhuis rondgelopen?

Na mijn SPW opleiding, ik was toen 18 jaar, heb ik ook al wel eens met het idee rondgelopen om een eigen kinderopvang te beginnen, dus helemaal nieuw is het niet. Ik ben toen op een locatie geweest om te kijken of het geschikt zou zijn met wat ik voor ogen had. Maar op deze locatie moesten heel wat aanpassingen worden doorgevoerd en ook de sfeer sprak mij niet aan. Niet veel later kreeg ik een baan bij Thuiszorg Groningen waar ik opvoedkundig gezinscoach werd. In die tijd ging ik natuurlijk heel veel met kindertjes om.

Bij Thuiszorg Groningen heb ik intern de opleiding Video interactietraining gevolgd. Hierdoor kwam ik vaak bij gezinnen thuis. Opnames maken en dan bespreken hoe zaken beter zouden kunnen. Ik kwam bij de meest bijzondere gezinnen in huis, vaak in opdracht van Bureau Jeugdzorg. Vaak hing er bij die gezinnen ook wel een dreigende sfeer en was men niet blij dat ik langs kwam om te filmen. Ik vond dit op een gegeven moment niet prettig meer. Gelukkig kwam ik toen in contact met de directeur van een kinderdagverblijf in Groningen. Zij heeft mij gevraagd of ik bij haar wilde komen werken. Deze kans heb ik toen aangepakt.

Al met al heb ik daar 3 jaar gewerkt. Toen ik hoogzwanger was van mijn 2e kind en met zwangerschapsverlof ging, kreeg ik het bericht mee dat het kinderdagverblijf naar een andere locatie zou gaan en dat er mensen uit moesten. De kans was groot dat ik na mijn verlof niet terug hoefde te keren. Ik had het idee van een eigen kinderdagverblijf nog niet laten varen. Ik vernam dat de peuterspeelzaal aan de G.A. straat in Middelstum zou verdwijnen. Ik heb toen contact opgenomen met het bestuur van het multifunctioneel centrum of ik deze ruimte over mocht nemen.

Op 30 december zijn 2012 we tot een akkoord gekomen, op 31 december werd onze 2e kind geboren. Ik ben toen eerst met verlof gegaan. In april hebben we veel reclame gemaakt voor Het Merelhuis en gelukkig kwamen er dermate veel inschrijvingen dat ik besloten heb om de stap te maken. Toen ging het snel. Op 15 augustus 2013 kreeg ik de sleutel, op 1 september is de ruimte aangepast en op 1 oktober zijn we los gegaan.

Kun je iets meer over Het Merelhuis vertellen?

Het Merelhuis is eigenlijk geen gewoon kinderdagverblijf, het heeft een groot onderscheidend vermogen. Het gehanteerde pedagogisch beleid heb ik zelf opgesteld, daarbij gebruik makend van een drietal stromingen. Ik heb getracht om het beste uit deze stromingen te gebruiken voor Het Merelhuis, het gevoerde beleid is dus uniek. Daarbij heeft ons kinderdagverblijf ruime openingstijden, van 07.00 tot 19.00 uur.

Het kind staat uiteraard centraal. Daarbij werken we veel met de natuur en de jaargetijden en maken vaak gebruik van natuurlijke materialen. Denk daarbij aan dennenappels waar kinderen uren mee kunnen spelen. We hebben voor de kids een veilige plek gecreëerd, waar ze zich volop kunnen ontwikkelen en waar we ze ook aanmoedigen om hun creativiteit te ontwikkelen. Zo hebben we een atelier waar spullen gesorteerd en geordend worden opgeborgen. Gemakkelijk voor het kind om spullen te pakken en op te bergen.

Bij baby’s richten we ons sterk op de motoriek. Wij vinden dat baby’s pas gaan bewegen als ze er aan toe zijn. We forceren dus niets en laten ze zelf kleine stapjes maken in het ontwikkelingsproces. Zelf omdraaien bijvoorbeeld. Op deze manier leren de hersenhelften om samen te werken. Ook hebben we een box met een babyhoek waar ze zichzelf op kunnen trekken om in een spiegel te kijken.

Tussen de middag wordt er warm gegeten waarbij we gebruik maken van biologische producten. Hierbij maken we zoveel mogelijk gebruik van de seizoenen. Zo eten de kinderen bijvoorbeeld in de herfst pompoenen. Lekker en supergezond. Tussen 18.00 en 19.00 uur krijgen de kinderen die er dan nog zijn een broodmaaltijd.

Ook het monumentaal pand waarin we zitten is uniek. We maken volop gebruik van het buitenleven. De kinderen gaan iedere dag naar buiten ongeacht het weer. Ik hoorde ooit eens iemand zeggen dat slecht weer niet bestaat, slechte kleding wel. En dus maken we gebruik van waterwerende pakjes zodat de kinderen altijd gebruik kunnen maken van het ruime speelplein. Een plein met veel speelplezier door de materialen die er aanwezig zijn waardoor de kinderfantasie geprikkeld wordt.

Kun je iets meer over de opvang en aantal kinderen vertellen?

Op onze kinderdagverblijf is er ruimte voor 12 kinderen per dag cq dagdeel. Op dit moment hebben we de zorg over ongeveer 25 kinderen. De ouders kiezen voor Het Merelhuis door de ruime openingstijden, de biologische voeding, het gevolgde pedagogische beleid of de locatie in een rustige en ruime omgeving. Op de dinsdag en de donderdag is er inmiddels sprake van een wachtlijst en de maandag loopt al aardig vol. Woensdag zijn we op dit moment nog gesloten en de vrijdag is een relatief rustige dag. Ik vind dat we zeker niet mogen klagen over ons 1e jaar. We hebben al weer de nodige aanmeldingen voor na de zomervakantie en zelfs al voor 2015 mogen ontvangen.

Vroeger ooit gedacht dat je Het Merelhuis zou oprichten?

Op mijn 18e begon het al wel een beetje te sluimeren dus maar het heeft best nog wel een tijd geduurd voor ik de definitieve stap gezet heb. Vaak is het ook een combinatie van factoren. In mijn geval een dreigend ontslag in combinatie met een superlocatie die vrij kwam. Soms heb je gewoon net even een beslissend zetje nodig, moeten bepaalde zaken samenkomen.

Heb je hier speciale opleidingen voor gevolgd?

Eigenlijk wilde ik naar de politieschool maar hiervoor was ik nog te jong haha. Ik ben toen eerst de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gaan doen en dit beviel heel goed. In die tijd kreeg ik ook verkering met mijn huidige man dus ik had eigenlijk ook helemaal geen trek meer in de politieopleiding waarbij ik ook nog eens intern moest wonen in Apeldoorn. In de loop der jaren heb ik dus vele gezinnen mogen begeleiden en ik heb intern de HBO opleiding interactieve begeleiding gevolgd, daarbij gebruik makend van videotechnieken.

Kun je al iets meer over de hoogte- en dieptepunten vertellen?

Het officiële openingsfeest medio december vorig jaar beschouw ik als een hoogtepunt. Toenmalig wethouder Olga Hartman verrichtte de opening. Het feest had iets van een dorpsfeest waarbij er voor jong en oud wat te doen was. Er was een kerstmarkt, Concordia’s Blaauwbloezen traden op en buiten op het plein waren tal van workshops.

Gelukkig hebben we geen dieptepunten meegemaakt. Ook geen ongelukken of iets dergelijks. Zoals je wel weet moet een kinderopvang aan strenge regels voldoen wat betreft veiligheid en gezondheidseisen voor kinderen. De GGD houdt jaarlijks inspecties dus er is sprake van een streng toezicht. Ik heb hier heel veel tijd aan besteed wat resulteerde in een boekwerk van ongeveer 600 bladzijden. Dit gaat ver, zo heb ik zelfs de potentiële gevaren van de deurmat in de hal beschreven en hoe dit zo veilig mogelijk in te vullen. Tijdens de 2e inspectie kreeg ik hiervoor een dikke, vette voldoende. Voor mij ook een hoogtepunt en een beloning voor heel veel werk!

Wat maakt Het Merelhuis uniek?

Kort samengevat: het gevoerde beleid, de biologische voeding, het buitenleven en de ruime openingstijden in combinatie met de nodige flexibiliteit.

Heb je nog leuke anekdotes?

Uitspraken van kleine kinderen doen het natuurlijk altijd goed. Zo vroeg een van onze begeleidsters aan het einde van de dag aan een jongetje of hij een plakje ham wilde. Nu wil het toeval dat tegenover ons Harm Bruin woont. Dus het jongetjes zegt: “Harm, Harm, ik hoef geen Harm!” “Nee, geen Harm maar ham!” Waarop het jongetje op een stoel gaat staan en naar de overkant wijst: “Daar woont Harm!” Tja…

Kun je iets meer over je gezin vertellen?

Ik ben inmiddels 6 jaar getrouwd met Paul Robbe, de man waarmee ik inmiddels al 13 jaar een relatie heb. Paul werkt samen met zijn broers en vader in het familiebedrijf Robbe Interieurbouw en Uitvaartverzorging op Boerdam in Middelstum. De 3 broers behoren inmiddels al weer tot de 5e generatie. Paul zit in de uitvaartbranche en regelt voor beide bedrijven de administratie. Hij draait dus vaak onregelmatige diensten. Daarnaast is hij nog bevelvoerder bij de brandweer.

In 2007 zijn we aan de Meidoornlaan in Middelstum gaan wonen, in 2008 dus getrouwd en in 2009 werd onze zoon Max geboren die inmiddels in groep 1 van de Wicher Zitsemaschool zit. Limke-Lot werd op de laatste dag van 2012 geboren en is ook regelmatig in Het Merelhuis te vinden. Ik probeer mijn werkzaamheden zoveel mogelijk onder schooltijd en ’s avonds te doen zodat ik toch de nodige tijd aan mijn gezin kan besteden. Ik denk dat we al met al best wel een bedrijvig gezinnetje zijn.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind het heerlijk om met Paul, familie, vriendinnen of (oud)-collega’s uit eten te gaan. Wat dat betreft is de komst van Bistro “In de Valk” in Middelstum voor mij een verademing. Lekker eten dicht bij huis waardoor ik ook nog eens een lekker wijntje kan drinken.

Volgens mij ben je van oorsprong geen Middelstummer?

Klopt, mijn ouders komen uit Amsterdam en ik ben opgegroeid in Drenthe. Tot mijn 5e jaar heb ik in Assen gewoond, daarna zijn we in Rottum gaan wonen. Mijn moeder werkt ook in de kinderopvang, terwijl mijn huidige stiefvader directeur is van enkele scholen in de gemeente Eemsmond. In 2003 ben ik samen gaan wonen met Paul in Middelstum, aan de Zuiderstraat. Inmiddels wonen we met veel plezier aan de Meidoornlaan.

Ik vind Middelstum een prettig dorp, het voelt vertrouwd. Van oorsprong heb ik dus nooit Gronings leren praten maar inmiddels kan ik het wel goed verstaan. En ik kan nu de verschillende generaties redelijk volgen wanneer de mensen het hebben over die man is de zoon van die enz. enz.. Ik raak dus al aardig ingeburgerd!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Eigenlijk alleen voor een goed glas wijn, verder zou ik het niet weten. En voor de kindertjes ga ik er natuurlijk ook uit als het moet.

Waar staat Het Merelhuis over 10 jaar?

Voorlopig heb ik het op deze manier prima naar de zin. Toch hoop ik dat ik op den duur voor de keuze kom te staan: Klein blijven of uitbreiden. Dit heeft ook alles met de economie te maken. Het wachten is dus op het aantrekken van de economie met als gevolg het stijgen van de toeslagen. Mochten de wachtlijsten groeien dan weet ik dat ik voor een keus kom te staan. Ik zorg er dus voor dat ik goed op de hoogte blijf van de ontwikkelingen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het afgelopen jaar was een hectisch en bewogen jaar, zowel aan het thuisfront als met de opening van Het Merelhuis. De geboorte van Limke-Lot, de nodige zorgen omtrent mijn gezondheid, het nodige geregel voor mijn zaak, er kwamen veel zaken bij elkaar. Ik hoop dan ook dat dit jaar iets rustiger word en dat ik gezond mag blijven zodat ik mijn energie positief kan richten op het verder ontwikkelen van Het Merelhuis!

Check voor meer bijzonderheden:  www.hetmerelhuis.nl

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69