Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Geenhuizen over veiligheid, sponsoring en de commercie

Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Jan Geenhuizen is de naam, ik ben 42 jaar en werkzaam bij de politie in Groningen. Geboren en getogen in Bedum. Getrouwd met Marjanne die ik dankzij mijn tante in Hengelo heb leren kennen. We hebben samen nog een tijdje in de stad gewoond maar inmiddels wonen we beiden al weer vanaf 2016 in Bedum en wel aan de Velduil. Marjanne wil niet terug naar het oosten van het land dus dat zegt genoeg. We zijn de trotse ouders van twee kinderen. Zoon Bram is tien jaar oud en dochter Linde acht.

Je kunt vermoedelijk als bestuurslid met een tevreden gevoel terugkijken op twee mooie evenementen?

Je doelt hierbij vast op de succesvolle edities van het Bedrijvenvoetbal in Bedum en het Speciaalbierfestival het Hogeland. Het Bedrijvenvoetbal vond begin juli met een recordaantal ploegen (52 7×7 teams) plaats en beide feestavonden waren uitverkocht.

En de eerste week na de schoolvakanties was daar al weer de derde editie van het Speciaalbierfestival. Met weer meer publiek dan tijdens de vorige twee edities en reeds lang van te voren uitverkocht. We zijn van 450 festivalgangers in 2022 naar 500 in 2023 gegaan en dit jaar mochten we 550 speciaalbierliefhebbers ontvangen. Dus ja, ik kijk heel tevreden terug op beide evenementen!

Wat wil je kwijt over het Bedrijvenvoetbal?

Ik ben in 2019 door toenmalig bestuurslid Martijn Roorda gevraagd, die destijds de commerciële portefeuille beheerde, of ik hem wilde komen vervangen. Hij verklaarde zich daarbij direct bereid om tijdens het eerste jaar met mij mee te lopen. Daar moest ik uiteraard wel even over nadenken want ik heb helemaal geen commerciële achtergrond. Maar Martijn had wel gelijk dat ik door mijn beroep makkelijk contacten leg en daarbij ken ik veel mensen in Bedum.

Afijn, ik zei ja na een gezellige vergadering bijgewoond te hebben en toen werd het 2020. Corona trok een dikke streep door het Bedrijvenvoetbal van dat jaar en Martijn zwaaide af. Een jaar later heb ik de 130 sponsoren die aan het evenement verbonden waren persoonlijk benaderd met de vraag of ze weer mee wilden doen qua sponsoring. Toen kwam ik er achter hoe zo’n dikke klus dat wel niet was.

Gelukkig is dat nu opgelost. Ik zit nog steeds in het bestuur maar de commerciële commissie bestaat inmiddels uit drie personen. Ik werk nu goed samen met Stefanie van der Wal en Marjolein Tepper en dat bevalt uitstekend.

En ook het derde Speciaalbierfestival was een succes?

Het oorspronkelijke idee kwam, zoals bij velen wel bekend, van Matthijs Reinders die bij Bax Bier werkt. Hij vond in bijvoorbeeld Chris Slager en Gert-Jan Platje goede kompanen en trok vervolgens ook mij mee in het bestuur. Een bestuur dat inmiddels vanuit een stichtingsvorm opereert en uit zes personen bestaat.

Ik had via het Bedrijvenvoetbal al wat ervaring opgedaan met de aanvraag van een evenementenvergunning en kon qua expertise ook terugvallen op Hans Gras die dit vanuit het Bedrijvenvoetbal onder zijn hoede heeft. Drie keer hebben we gebruik mogen maken van het terrein van Garage Velting en drie keer hebben we mooi weer gehad waardoor we ook heerlijk buiten konden zitten.

Dit jaar waren er negen brouwers en we konden gebruik maken van de culinaire ondersteuning van Daan van De Canerij en Andre ’Of je worst lust’ Hofman. Het is ook nog leuk om te vermelden dat de brouwers van Het Zotte Kalf, afkomstig uit Winsum, tot het eind gezellig bleven om met ons de laatste restjes te nuttigen.

Het punt veiligheid bij evenementen wordt steeds belangrijker maar ook complexer?

We maken bij het Bedrijvenvoetbal dankbaar gebruik van AF-Security uit Heiligerlee en zijn daar heel tevreden over. Zij snappen het publiek dat graag een biertje drinkt waardoor het zelden tot nooit uit de hand loopt. Wel zijn de regels in de loop der jaren veranderd. De leeftijdgrens dat jongeren alcohol mogen drinken is van 16 naar 18 gegaan en je mag binnen niet meer roken.

Ik vind wel dat de regels wat complexer geworden zijn maar dat het niet tot onoverkomelijke problemen leidt. En je kunt natuurlijk altijd in gesprek gaan met de handhavende instantie, in dit geval de gemeente. Wij hebben hiermee een goede relatie. Eigenlijk mag je qua veiligheid geen bier meer in een glas uitschenken maar voor het argument dat je hierdoor minder afval creëert, was men wel gevoelig. Daarbij lopen ook bij het Speciaalbierfestival twee beveiligers rond. Dat moet nu eenmaal bij een bepaald aantal bezoekers.

Zonder sponsoren kunnen dergelijke evenementen niet plaatsvinden?

Zeker in het begin kun je niet zonder sponsoren want je hebt een startkapitaal nodig om de benodigde materialen aan te schaffen. Sommige bedrijven sponsoren ons door die materialen beschikbaar te stellen. In de loop der jaren bouw je als het goed is een buffer op maar die wil je ook graag behouden om mindere edities op te vangen. Dus ja, we kunnen niet zonder sponsoren. Waarbij het heel leuk is om te zien dat veel sponsoren ook nog eens meehelpen als vrijwilliger!

En vanuit commercieel oogpunt doe je graag wat voor ze terug?

Dat is best wel een lastige vraag. Hoe krijgt een sponsor het gevoel dat hij genoeg terugkrijgt voor zijn sponsoring? Met het Bedrijvenvoetbal organiseren we samen met de BVBG een sponsoravond met aansprekende gastsprekers. Dit zou je als een mooie netwerkactiviteit kunnen zien. En we denken graag mee met passende advertenties waarbij ingespeeld kan worden op de actualiteit.

Je hebt natuurlijk altijd te maken met lief en leed zaken. Een bloemetje of vleespakket halen we dan uiteraard bij die winkels die sponsor zijn van het evenement. Op al die manieren proberen we te voorkomen dat het eenrichtingsverkeer wordt want we waarderen al die sponsoren natuurlijk enorm.

Heb je vanuit je commerciële- en veiligheidsachtergrond nog tips voor het project Verbinden Verenigingen en Bedrijven in Bedum?

Zoek elkaar op. Bijvoorbeeld als je als vrijwilliger iets moet organiseren om Bedum positief op de kaart te zetten. Binnen ons dorp en in de verenigingen zit zoveel knowhow. Zelf zoek ik ook altijd binnen mijn netwerk naar oplossingen voor concrete vraagstukken.

En zowel vanuit het Bedrijvenvoetbal als het Specialbierfestival zijn we graag bereid om onze opgedane kennis in de loop der jaren weer met andere organisaties te delen, mocht daar behoefte aan zijn. Zowel binnen als buiten Bedum.

Bedum is voor jou in meerdere opzichten ‘the place to be’ (bijv. door saamhorigheid, aantal activiteiten)?

Er worden de laatste jaren zoveel evenementen georganiseerd, je hebt onlangs zelf al een hele opsomming opgeschreven. Dat gaat het hele jaar door. Daarbij weet ik dat ze ook bezig zijn om evenementen en organisaties die een mindere periode doormaken weer nieuw leven in te blazen. En ik ken mensen die bezig zijn met nieuwe evenementen. Zo gek is de uitspraak nog niet hoor, dat ‘Bedum bruist’!

Als ik je vraag naar je vrijwilligerswerk hoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Nou, dat het jaar nadat ik in het Bedrijvenvoetbalbestuur stapte het evenement door corona niet door kon gaan dat was wel even een dingetje. Maar als ik dan de editie van dit jaar zie met een hele club nieuwe aanwas erbij dan vervult je dat met trots. Gaaf is dat hoor, dat je zo’n evenement met zowel ervaren rotten als nieuwe vrijwilligers kunt organiseren. Dat zorgt voor een goede onderlinge dynamiek, ook bij het Speciaalbierevenement.

Heb je nog mooie vrijwilligerswerkanekdotes?

Ik geniet altijd in het bijzonder van de zondagochtend na het Bedrijvenvoetbal wanneer alles weer afgebroken moet worden. In principe is het om 10.00 uur verzamelen maar in de loop van de ochtend zie je soms nog mensen binnenstappen die eerst hun kater moeten verwerken.

En dan komen de verhalen los natuurlijk. Dat geeft zo’n speciale sfeer, je moet erbij geweest zijn om het te kunnen begrijpen. De dames van de catering zijn er ook altijd bij en als alles klaar is dan is daar nog een hapje en een drankje met elkaar.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik sport veel. Tegenwoordig is dat vooral hardlopen, zwemmen en wandelen. Door kapotte kruisbanden zit het zelf voetballen er niet meer in maar ik ben leider van zowel het vierde elftal als JO-11 van sv Bedum waar mijn zoon in speelt. En buiten de deur een hapje eten gaat er ook altijd wel in. Wat dat betreft heb ik wel een Bourgondische inslag.

Waar staat de vrijwilliger Jan Geenhuizen over 10 jaar?

Ik verwacht dat we hier dan nog steeds wonen. Marjanne wil hier sowieso nooit meer weg, dat zegt ze vaak. Ik kan mij niet voorstellen dat ik tegen die tijd geen vrijwilliger bij een vereniging of evenement meer ben want ik beleef er veel plezier aan. Alhoewel ik wel denk dat het na een aantal jaar goed is om je plekje beschikbaar te stellen voor nieuwe vrijwilligers.

Aan de andere kant is een goede mix tussen nieuwe aanwas en oude ervaren rotten nooit verkeerd. Kijk bijvoorbeeld naar Kor Noorlag die in 2025 aan zijn 25e editie als vrijwilliger van het Bedrijvenvoetbal begint. Die heeft in de loop der jaren zoveel kennis en ervaring opgedaan. Dat is voor een organisatie heel belangrijk.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat Bedum de komende jaren net zo blijft bruisen als nu en dat ik volgend jaar weer succesvol aan mag kloppen bij de vele sponsoren om beide evenementen weer van te grond te krijgen. Mocht je met vragen zitten over sponsoring of veiligheid, ik ben altijd bereid om te sparren. Aarzel niet om contact met mij op te nemen!

(Dit interview is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Het Hogeland)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69