Rob, kun je jezelf in het kort even voorstellen?
Rob van der Werf is de naam, van de gelijknamige groenvoorziening inderdaad. Ik ben 58 jaar, getrouwd met Jenny Laninga en we zijn de trotse ouders van twee dochters die in 1992 en 1994 het levenslicht zagen en inmiddels met hun partners in Thesinge en Zeist wonen. Ik heb mijn hele leven in Bedum gewoond waarvan inmiddels al weer 35 jaar hier aan de Industrieweg.
Mijn hobby’s zijn motorrijden en ik ben actief in het wildbeheer. Daarbij wandel ik graag met mijn twee teckels Sjors (14 jaar) en Frits (4). Vroeger zat ik op voetbal. En wel bij vv Bedum qua veldvoetbal en met CVVB voetbalde ik in de zaal.
In het dagelijks leven geef je leiding aan Groenvoorziening AJ van der Werf BV – De Roo Drente BV?
Klopt, en dat doe ik samen met mijn zwager Jan Kuiper. Jan is financieel directeur en ik ben commercieel directeur. Ik draag dus de zorg voor een volle orderportefeuille, doe hiervoor de nodige acquisitie, regel het tijdig verlengen van de contracten en doe nog het nodige in de relatiebeheer.
De volle orderportefeuille lukt gelukkig prima al valt het in de huidige markt niet altijd mee om voldoende en goed personeel te vinden. Dat geldt eigenlijk ook voor al het benodigde materieel, ook al omdat we veel voor grote opdrachtgevers werken zoals gemeenten, de provincie, het waterschap en enige grote woningcoöperaties.
Veel projecten in het grootschalig groen inderdaad waarbij we zeker aandacht hebben voor mensen met bijzondere mogelijkheden. Dat vind ik persoonlijk een stuk mooier klinken dan mensen met een beperking. We zijn een sociale onderneming en dat biedt voor de mensen vele mogelijkheden. Inmiddels hebben we zo’n 75 medewerkers in vaste dienst en in het hoogseizoen loopt het personeelsbestand op naar zo’n 150 medewerkers.
Dit bedrijf heeft in de loop der jaren wel wat veranderingen ondergaan toch?
Jan en ik behoren inmiddels tot de derde generatie van het familiebedrijf dat ooit opgericht is door mijn opa. We hebben de zaak dertig jaar geleden overgenomen van mijn vader. Samen hebben we onze schouders er onder gezet en de dienstverlening vergroot. Dat heeft gelukkig naast een omzetstijging ook tot een grotere omzetspreiding geleid want in het begin werkten we eigenlijk alleen maar voor Rijkswaterstaat en de Provincie en dat maakt je toch kwetsbaar.
Ik denk dat we inmiddels meer dan 1.000 klanten hebben. Van de tuinaanleg bij de kleinere particulier tot grote overheidsorganen en alles wat hier tussenzit. In de loop der jaren hebben we de nodige bedrijven overgenomen waaronder dik tien jaar geleden De Roo Drente. Dat leidde niet alleen tot een vergroting van ons ‘afzetgebied’ over de provinciegrenzen heen maar ook tot een behoorlijke uitbreiding van ons dienstpakket.
Sinds vorig jaar ben je voorzitter van de BGVB?
Ik heb inderdaad het voorzittersstokje in januari 2023 overgenomen van mijn voorgangers Jakob Roorda en Kees Douma. We hadden net corona achter de rug en dat was ook voor de BGVB geen makkelijke periode. Gezamenlijk met het oude bestuur hebben we toen besloten om de schouders er opnieuw onder te zetten met een nieuw zevenkoppig bestuur tot gevolg.
We vergaderen tweewekelijks en dat is ook wel nodig. Niet alleen is ons ledenbestand gegroeid naar 150 bedrijven, ondernemers en middenstanders maar ook gaan we regelmatig in gesprek met de gemeente en via het Algemeen Plaatselijk Belang proberen we zeker ook de inwoners van Bedum bij alle plannen te betrekken.
Wat kun je over deze vereniging vertellen?
Het is goed dat we een grote en gevarieerde vereniging zijn want dat is belangrijk in de contacten richting bijvoorbeeld de gemeente die ook tot een grote organisatie uitgegroeid is. Naast de nodige informele bedrijfsbezoeken en de borrel- en bitterbalbijeenkomsten onder elkaar zijn we samen ook met grote en serieuze kwesties en projecten bezig.
Want er komen de komende jaren de nodige gelden naar ons toe en dus is het zaak om hier met zijn allen een goede invulling aan te geven met de nodige plannen tot gevolg. Ook op het gebied van de ontwikkeling van (nieuwe) bedrijfsterreinen zijn we zeer actief en middels een platform onderhouden we de nodige contacten met andere ondernemersverenigingen in de gemeente. Eens per twee weken vergaderen als bestuur is dan ook zeker geen overbodige luxe want er staan altijd wel weer nieuwe punten op de agenda.
Ook over de sponsoring van allerlei verenigingen kun je vast wel iets zeggen?
Als bedrijf stellen we hier inderdaad jaarlijks een budget voor vast. En daarbij richten we ons naast de sponsoring van de nodige sportverenigingen zeker ook op de ondersteuning van heel veel evenementen. Niet alleen in Bedum zelf maar ook in de directe omgeving wanneer we bijvoorbeeld door de lokale overheid ingehuurd worden voor allerlei projecten. Op die manier lukt het om iets terug te doen voor de samenwerkingsverbanden waardoor de hele gemeenschap hiervan mee kan profiteren.
Ik vermoed dat je dit niet als eenrichtingsverkeer ziet?
Weet je, ik ben hier in de loop der jaren wat relaxter in geworden. Het heeft geen enkele zin om gefrustreerd rond te lopen omdat je het gevoel hebt dat er (te) weinig voor terugkomt. Ik zie sponsoring ook als iets waaruit maatschappelijke betrokkenheid blijkt en kan genieten van de gezelligheid bij bijvoorbeeld de voetbalclub of tijdens een evenement dat georganiseerd wordt. Het scheelt hierbij wel dat het grootste deel van onze omzet door grote partijen gerealiseerd wordt.
Wat kun je vertellen over het project Verbinden Verenigingen en Bedrijven in Bedum?
Maar de slogan ‘Koop zoveel mogelijk lokaal’ gaat wat mij betreft helemaal op. Zeker voor de plaatselijke winkeliers is dit heel belangrijk en essentieel om alle voorzieningen in stand te houden. Want vergeet niet dat een goed en omvangrijk winkelbestand nieuwe inwoners trekt waardoor je het dorp levendig houdt.
Mocht lokaal kopen al duurder zijn, wat lang niet altijd een gegeven is, dan krijg je er qua advies, behulpzaamheid en klantvriendelijkheid het nodige voor terug. Het één kan niet zonder het ander en samen zorg je voor de levendigheid in het dorp.
Bedum heeft zich de afgelopen jaren qua reuring en evenementen prima ontwikkeld?
Er wordt inderdaad veel georganiseerd in Bedum de laatste jaren en er komen steeds meer mooie initiatieven bij. Denk hierbij maar aan de Roefeldag die in april voor het eerst georganiseerd is en wat een groot succes was. En dan heb je de Dickensmarkt, het Bedrijvenvoetbal, Beach Event, de Omloop, de Winterloop en de Lichtweek nog. Vergeet hierbij ook de dorpen in de omgeving niet want Onderdendam heeft het Scheepsjoagen en Zuidwolde het Boeskoolfestival.
Al dit soort evenementen zijn hartstikke goed voor de leefbaarheid en de maatschappelijke betrokkenheid. Naast sponsoring ook heel belangrijke aspecten. Ik vind het geweldig dat zich hiervoor zoveel vrijwilligers belangeloos inzetten. Daarin scoort Bedum landelijk gezien heel hoog. We doen het met elkaar!
En zelfs het Koninklijk paar kwam onlangs langs in Bedum?
Bijzonder om mee te mogen maken hoor en dat was voor mij ook de eerst keer. Met meerdere mensen heb ik een half uur lang met Koning Willem Alexander en Koningin Maxima mogen praten. Iets wat je niet dagelijks overkomt inderdaad.
Ik heb wat over de herindeling verteld en heb getracht om hier een positieve insteek aan te geven want zo zit ik in elkaar. Het leverde mij een handdruk van de Koningin op inclusief de toevoeging dat deze voor alle Bedumer ondernemers bestemd was. Bij deze nogmaals overgedragen! Mede door het mooie weer en een gevarieerd programma werd het een prachtige dag.
Als ik je vraag naar je (bestuurs)werkhoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?
Dieptepunten zijn er niet, althans zo zie ik dat. Natuurlijk hebben ook wij wel eens pech gehad maar voor mij is het (bier)glas altijd half vol. Het hoogtepunt zit hem bij mij in het bestuurswerk. Waar ik trots op ben is dat ik alle Groninger Wildbeheer Eenheden en aanverwante belanghebbenden in één platform heb kunnen verenigingen. Dat is zeker bijzonder omdat jagers vaak individualistisch ingesteld zijn en dan is dit een heel mooi resultaat.
Toen ik jaren geleden door Vincent Tinga gevraagd werd of ik voorzitter van het Bedrijvenvoetbal wilde worden, heb ik dit eerst met mijn gezin overlegd. Mijn dochters vonden het een hele eer dat ik hiervoor gevraagd werd en zo is het natuurlijk ook. Waarbij ik direct wil benadrukken dat je het nooit alleen doet! Ik vind het belangrijk dat je vrijwilligers- en bestuurswerk doet met mensen om je heen waar je zelf ook weer energie door krijgt. Ik hou van verbinden, van de sociale contacten en het gezamenlijk iets opbouwen met elkaar.
Waar staat Rob van der Werf over 10 jaar?
Als ik dat op mijzelf betrek dan hoop ik tegen die tijd te genieten van mijn pensionering. Maar daarin zal ongetwijfeld ruimte zijn voor een mooie vrijwilligersfunctie. Wanneer ik deze vraag op het dorp betrek dan denk ik dat Bedum er tegen die tijd heel anders uitziet als nu. Er komt veel geld deze kant op en wanneer het ons lukt om de handen ineen te slaan dan kunnen er hele mooie dingen ontstaan.
Wat dat betreft moeten we ophouden met terugkijken en treuren om allerlei gemiste kansen. Naar de toekomst kijken met ons allen en de kansen pakken die zich aan gaan dienen!
Wil je verder nog iets kwijt?
Met elkaar de schouders eronder zetten en gaan! Het is een zaak van de lange adem maar als we samen met de gemeente Het Hogeland de handen ineen kunnen slaan dan ontstaan er hele mooie kansen voor ons gebied, daar ben ik van overtuigd!
(Dit interview is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Het Hogeland)