Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marieke Ludwig, cardioloog bij Ludwig Kliniek in Bedum!

Marieke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Marieke Ludwig, 45 jaar, getrouwd met Egbert en samen hebben we twee zoons en een dochter gekregen die inmiddels al weer 17, 15 en 13 jaar oud zijn. Ik ben in IJsselstein geboren en opgegroeid in Leusden en Maarn. Mijn vader was dominee waardoor we ongeveer om de acht jaar moesten verhuizen.

In 2010 zijn we als gezin naar het noorden verhuisd wat inhoudt dat we al weer elf jaar in Bedum wonen waarvan tien jaar aan de Stationsweg. Bedum volgt hiermee Utrecht op als plek waar ik het langste gewoond heb. Het bevalt ons hier dan ook prima. Groningers zijn in het begin best wel kritisch, ze mogen je graag even uittesten. Maar als de klik er is dan voelt het gelijk goed en weet je wat je aan ze hebt.

Hoe, wanneer en waarom wordt iemand, en in dit geval jij, cardioloog?

Mijn vader werd als dominee regelmatig opgeroepen bij een begrafenis om voor te gaan. Ik werd dus ook al jong geconfronteerd met de dood en wilde begrijpen waarom mensen dood gaan. Als ik dat begreep, was mijn redenatie, dan kon ik er misschien makkelijker mee omgaan. Ik was toen een jaar of twaalf, dat besef zat er al vrij jong in inderdaad.

Na de lagere school, ben ik naar het VWO in Amersfoort gegaan. Ik had in eerste instantie biologie laten vallen omdat ik de economische kant op wilde maar in het 5e jaar heb ik het vak weer in mijn vakkenpakket opgenomen. Ik was 17 jaar toen ik ingeloot werd voor de Universiteit in Utrecht. Een drukke tijd brak aan op de faculteit Geneeskunde. ’s Morgens volgde je theorielessen, ’s middags praktijklessen. Daarvoor had ik een eigen microscoop aangeschaft. Lange dagen inderdaad en waar andere studenten altijd overdag wel een gaatje vonden om te roeien, moest ik altijd ’s avonds trainen.

Daar gaat wel een lange opleiding aan vooraf?

Na vier jaar theoretisch geschoold te zijn, volgden twee jaar co-schappen. Aanvankelijk dacht ik huisarts te gaan worden maar dat was wel een heel brede studie omdat je overal wat vanaf moet weten. Mijn laatste co-schap bracht mij naar Woerden waar de kleinste praktijk van Nederland gevestigd was. Daar hadden ze een arts-assistent nodig en dat ben ik geworden.

Toen ik daar aan de slag ging, adviseerden ze mij om cardioloog te worden. Als Pietje Precies paste dat eigenlijk veel beter bij mij dan een baan als huisarts. Ik moest mij wel even over het idee heenzetten dat cardiologen in mijn ogen allemaal ‘brompotten’ waren.  Wat tevens inhield dat ik na mijn eerste zes studiejaren er nog minimaal zes aan vast moest knopen om cardioloog te worden.

In mijn geval werden dat er negen want in de tussentijd zijn ook onze drie kinderen geboren. Een drukke tijd inderdaad van werken, leren en een gezin stichten en runnen. Hetzelfde gold natuurlijk voor Egbert want ik moest soms zeven nachtdiensten achter elkaar draaien. Maar we hebben het gered, mede dankzij mijn moeder die vlak bij ons woonde en vaak bijsprong.

In het UMCG en het Medisch Centrum Leeuwarden heb je veel ervaring opgedaan?

In 2010 ben ik als cardioloog bij het UMCG gaan werken. Daar heb ik twee superspecialisaties gedaan. Eerst heb ik mij twee jaar gespecialiseerd in mensen met een aangeboren hartafwijking daarna in het implanteren van pacemakers en ICD’s. Ik heb vier jaar voor dit ziekenhuis gewerkt, toen hield het op: genoeg werk, maar beperkte plek voor cardiologen. Dat is nu zeven jaar later nog steeds een probleem en geldt ook voor andere specialisten zoals chirurgen en maagdarmleverartsen. Ik ben toen eerst verzekeringsarts bij Aegon geworden.

Maar om mijn registratie tot cardioloog op peil te houden, daarmee voorsorterend naar een eigen praktijk, moest ik eerst weer drie jaar als cardioloog aan de slag. Dat kon een half jaar bij de bekende cardioloog Janneke Wittekoek in Utrecht. Daar ging wel de nodige reistijd inzitten. Gelukkig kon ik in 2018 in het Medisch Centrum in Leeuwarden aan de slag. Daar is het mij gelukt om mijn registratie als cardioloog te behouden en te verlengen.

En toen was daar het idee om een eigen praktijk te starten?

Die ideeën waren er al veel langer. Toen ik in Nieuwegein mijn opleiding tot cardioloog volgde, werkten daar cardiologen die een privékliniek in Blaricum begonnen. Ik kon daar destijds aan de slag als echolaborant en het concept sprak mij wel aan. Toen we hierheen verhuisden, opperde Egbert direct al het idee om in de grote schuur grenzend aan het huis een eigen praktijk te starten.

Dat is er eerst bij gebleven. In de tussentijd is de schuur helemaal gerenoveerd en toen de schuur klaar was en ik mijn registratie haalde, begon het toch weer te kriebelen. Mijn partner voerde de druk nog wat op door te zeggen dat hij de schuur anders wel zou gaan verhuren. Dat was misschien net het zetje wat ik nodig had….

Tevreden over het eerste jaar?

Maar dan ben je er nog niet. Van juni tot half september 2020 ben ik bijna dag en nacht bezig geweest om de boel rond te krijgen. Allereerst heb je een vergunning nodig, aan te vragen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Wtzi-toelating. Ook moest ik natuurlijk mijn eigen apparatuur zien te krijgen. Dankzij het Fonds Nieuwe Doen en met hulp van de Rabobank is dat gelukt. Veel van de benodigde spullen kon ik overnemen van een kliniek die in Duitsland gevestigd was.

Toen een journalist van RTV Noord lucht kreeg van mijn plannen, mocht ik hier het een en ander over vertellen in de nieuwsuitzending. Dat leverde direct al veertig aanmeldingen op, een hoopgevend begin. Inmiddels werken we hier met zijn zessen. Ik heb drie laboranten op zzp-basis in dienst en twee assistenten. De bedoeling is dat er voor 1 oktober nog een extra cardioloog wordt aangenomen want alleen ben je natuurlijk kwetsbaar.

Het eerste jaar is voorbijgevlogen en het gaat boven verwachting. In het begin doe je bijna alles zelf tot het telefoon aannemen aan toe. Dat slokt heel veel van je tijd op. Inmiddels is er een professionaliseringslag doorgevoerd en zijn we dankzij de doktersassistenten vijf dagen per week te bereiken. Ik heb drie dagen spreekuur en ontvang dan zo’n acht patiënten per dag. Vaak drie bestaande en vijf nieuwe. Voor nieuwe patiënten trekken we zo’n twee uur uit voor een intakegesprek, onderzoek en het bespreken van de resultaten van het onderzoek.

Ludwig Kliniek is er voor mannen maar misschien nog wel meer voor vrouwen?

Van de acht personen die tijdens een spreekuur langskomen zijn er vaak één of twee man. Zowel mannen als vrouwen zijn hier welkom hoor maar ik heb mij in eerste instantie wel voornamelijk op vrouwen gericht. Dat komt vooral omdat hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak dodelijker zijn dan bij mannen.

Daar zijn verschillende redenen voor. Vrouwen zijn niet zo goed in het aangeven van klachten, ze lopen er langer mee door. Of ze wijten de klachten aan de overgang en stellen daarom een bezoek aan een arts langer uit. Daarbij hebben vrouwen een grotere kans op borstkanker en de gerichte behandelingen hiervoor leveren vaak hartproblemen op. Tenslotte zijn vrouwen meer als mannen gaan leven. Wat inhoudt dat ze in de loop der jaren meer zijn gaan roken en minder zijn gaan bewegen met alle gevolgen van dien.

Je bent ook verzekeringsarts?

Dat klopt inderdaad. Ik ben hiermee in 2014 bij Aegon begonnen en heb hiervoor versneld een vierjarige opleiding gevolgd die ik in 2018 succesvol heb afgerond. Ik onderzoek bijvoorbeeld wat de impact van een ziekte op het werkvermogen is en maak hiervan een inschatting die ik met een arbeidsdeskundige deel. Wanneer iemand in de bouw bijvoorbeeld last krijgt van hartfalen dan gaat dat ten koste van zijn of haar hartpompkracht wat weer tot snellere vermoeidheid leidt. Ik probeer een koppeling te maken naar wat iemand die ziek is nog wel kan en hoe iemand het beste in een bepaalde baan kan functioneren.

Na mijn opleiding te hebben afgerond, ben ik als zzp-er voor het UWV aan de slag gegaan. Ik beoordeel bijvoorbeeld Wajongeren en mensen die na twee jaar ziektewet in aanmerking komen voor de WIA. Ik vind dit leuk werk om te doen en kan door mijn eigen praktijkervaring anders naar mensen kijken. Daarnaast neem ik de tijd om mijn bevindingen uit te leggen. Dit werk doe ik twee dagen per week en dat maakt mijn werkweek nog afwisselender.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je cardiologiecarrière tot dusver?

De opening van de Ludwig Kliniek na een periode van heel hard werken beschouw ik zeker als een hoogtepunt. Ranomi Kromowidjojo zou de officiële opening verrichten maar dit werd lastig in coronatijd. Mijn dochter en ik zijn echte zwemfanaten en we waren dan ook maar wat blij met de door haar ingesproken videoboodschap. Mijn schoonmoeder heeft toen de officiële opening verricht door een lintje door te knippen.

Een dieptepunt was toen mijn vader gezondheidsklachten kreeg. Hij wachtte net zo lang met naar de dokter gaan tot ik terug was van mijn vakantie. Ik werd niet zijn cardioloog maar verrichtte wel de echo waaruit bleek dat mijn vader een aangeboren hartafwijking had. Dat was een hard gelag. Hij moest bijvoorbeeld bloedverdunners slikken en uiteindelijk bleek dat hij darmkanker had. Hij kreeg zijn behandelingen in het ziekenhuis van Nieuwegein waar ik mijn cardiologenopleiding volgde.

Dat had als voordeel dat ik hem na een operatie snel kon opzoeken en dus ook regelmatig bij hem langs kon wippen. Als vader van dokter Ludwig werd hij in het ziekenhuis als een vorst behandeld, dat was wel fijn. Hij is nog mee geweest toen we hier in de omgeving rondreden op zoek naar een geschikte woning en kon zich prima vinden in onze keus voor de woning aan de Stationsweg. Niet lang daarna is hij op 68-jarige leeftijd overleden.

Heb je nog leuke werkanekdotes?
Niet zo lang geleden had ik hier een patiënte met een acuut probleem waarvoor ze met de ambulance naar het ziekenhuis moest. Even buiten Bedum was het probleem al weer over en werd ze weer hierheen gebracht. De chauffeur die haar gebracht had, was inmiddels naar huis gegaan. Het viel niet mee om een taxi te vinden en dus heb ik haar zelf in de auto naar huis gebracht. Ze woonde gelukkig dichtbij dus dat was zo gepiept. Ja, de service gaat ver, haha.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik was vroeger een fanatiek zwemster maar ben nu meer van het hardlopen. In oktober doe ik mee aan de marathon in Parijs na eerder in Rotterdam en Berlijn te hebben gelopen. Mijn ultieme droom is meedoen aan de marathon van Boston. Ik ben destijds met Egbert mee geweest toen hij hieraan meedeed, een unieke ervaring.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Mijn wekker gaat vijf dagen in de week om 04.05 uur af. Dan ga ik namelijk met onze dochter naar Drachten waar ze zwemtrainingen heeft. Drie ochtenden in de week, geef ik daar zelf ook training en de overige drie ochtenden slaap ik bij of ik doe de administratie wanneer ik op haar wacht. Daarbij ben ik gek op drop maar ik heb mijzelf verboden om dit in huis te hebben want ik kan er heel moeilijk vanaf blijven.

Waar staat Marieke Ludwig over 10 jaar?

Het zou maar zo kunnen, dat ik tegen die tijd meerdere praktijken op verschillende plekken onder mijn hoede heb. Het concept leent zich hier wel voor. Maar eerst moet deze praktijk goed lopen, tot dusver ben ik zeer tevreden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Wees niet te bescheiden en afwachtend en ga ook bij vage klachten naar de dokter. Dat geldt zeker voor de vrouwelijke lezers, zij lopen vaak te lang door met hun klachten. En laat, als je de veertig gepasseerd bent, regelmatig je cholesterol en jaarlijks je bloeddruk meten. Zeker vrouwen moeten hier na de overgang alert op zijn.

En sowieso is bewegen natuurlijk heel belangrijk. Zoek een sport of activiteit op die je leuk vindt om te doen. Lopen en fietsen lenen zich hier bijvoorbeeld uitstekend voor. Tot slot, mocht je meer willen weten over mijn kliniek, klik dan even op www.ludwigkliniek.nl.

En op woensdag 29 september is Wereld Hart Dag en Dress Red Day. Dit om speciale aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten wereldwijd en daarbij is Dress Red Day een speciaal initiatief gericht op vrouwen met hart- en vaatziekten. Voor meer info: https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/vrouwen-en-hart-en-vaatziekten/dress-red-day.

Daarom is het die dag Open Huis bij Ludwig Kliniek. Alle belangstellenden zijn welkom tussen 10.00 en 15.00 op de Stationsweg 59. Dus ben je gewoon nieuwsgierig, heb je een speciale vraag of wil je een keer je bloeddruk laten meten, meld je dan aan via dit linkje: https://www.ludwigkliniek.nl/opendag2021

(De bijgevoegd foto´s zijn afkomstig van Kleij & Co en Peter Russchen.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69