Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Marcel Kamphuis is met Kamphuis Metaalwerken weer thuisgekomen in Noordwolde

Hij groeide op binnen een steenworp afstand van het bedrijvencomplex waarvan hij nu de eigenaar is. In de tijd dat Trailerbouwer Bulthuis nog een begrip was op het Hogeland. Het bedrijf waar hij in zijn KMBO-praktijkopleidingsjaren zo succesvol zijn stage doorliep dat hij direct bij ze in dienst kon komen. En van waaruit hij in 2005 succesvol als zelfstandige kon doorstromen naar Kamphuis Metaalwerken. Waardoor hij in 2017 eigenaar kon worden van het hele bedrijventerrein met een totale oppervlakte van zo’n 15000 m2 waarvan bebouwd 5400 m2. Waarvan hij zelf met zijn bedrijf zo’n 1.200 m2 in gebruik heeft voor de bewerking van allerlei staalconstructies in alle soorten en maten.

De rest van de bedrijfsruimte verhuurt hij aan zowel particulieren als ondernemers. Ook kun je bij hem terecht voor de opslag van auto’s, caravans en campers. Want Marcel (43 jaar) is tevens eigenaar van Bedrijvencentrum De Fabriek, de verzamelnaam van het complex. En sinds kort, vanaf december 2020, is daar met Kamphuis Trailerrepair nog een derde ondernemerstak bijgekomen. Die ontwikkeling had hij als stagiair natuurlijk nooit kunnen voorzien. Maar Kamphuis is reëel: ‘Naast hard werken moet zo’n mooi bedrijvencomplex je ook gegund worden!’

Inmiddels werken er, inclusief de baas zelf, zeven personeelsleden voor Kamphuis Metaalwerken. Veelal jonge gasten die net als Marcel zelf de fijne kneepjes van het metaalwerken op de bedrijfsvloer leerden. Want Kamphuis Metaalwerken is ook een erkend leerbedrijf. Wat weer als voordeel heeft dat hij zijn misschien wel toekomstige personeelsleden kan kneden in het vak dat hij zelf sinds 1992 uitoefent. Toen kwam hij namelijk bij Bulthuis in dienst.

De stap naar het ondernemerschap was nog wel even een dingetje. Kamphuis hierover: ‘Dit is een proces geweest dat zich niet van de een op de andere dag heeft ontwikkeld. Maar ik merkte dat ik ook buiten de bedrijfswerkzaamheden genoeg opdrachten zou kunnen krijgen. En door in het eerste ondernemersjaar nog zo’n 50% van mijn tijd voor Bulthuis te blijven werken, kon ik mooi geleidelijk met mijn eigen onderneming starten. De benodigde bedrijfsruimte hiervoor huurde ik van mijn schoonvader die destijds een boerderij had.’

Maar zo’n zes jaar geleden trok zijn oude baas hem opnieuw aan het jasje. Met de vraag of het niet tijd werd om het pand dat zo’n rijke historie kent over te nemen. Hij kreeg de kans om tot 2017 de nodige veranderingen aan het gebouw door te voeren en het pand op die manier geschikt te maken voor verhuur. Dat maakte het financieel allemaal wat eenvoudiger om deze op zich unieke kans te realiseren.

Het mooie aan het werk en zijn bedrijf vindt hij de diversiteit van de werkzaamheden. ‘Van een steelpannetje tot een staalconstructie voor een grote loods, wij draaien onze hand nergens voor om. We houden ons bezig met het aardbevingsbestendig maken van woningen maar maken ook stalen bloembakken die bij hoveniers en particulieren gretig aftrek vinden. Nog niet zo lang geleden hebben we de trap gemaakt waardoor je nu makkelijk in de kantine van VV Winsum kunt komen. Maar ook de ijzeren fundering van de tijdelijke opvangwoningen op de ijsbaan in Bedum is van ons afkomstig. Het grootste gros van de opdrachtgevers komt uit de regio maar we doen ook wel grote projecten voor landelijk opererende bedrijven. En onlangs hebben we voor een opdrachtgever een aantal mobiele wildroosters gemaakt die nu dienst doen in Engeland.’

Kamphuis is tevreden en trots over de ontwikkeling van zijn bedrijf en het personeelsbestand dat hij heeft opgebouwd. Maar waar hij over tien jaar staat durft hij niet te zeggen. Veel groter hoeft hij op voorhand niet te worden maar ‘ondernemen is ook kansen pakken wanneer ze zich aandienen’. Vandaar dat hij niet lang hoefde na te denken toen iemand van de organisatie van de Omloop van Bedum zich bij hem meldde met de vraag of hij iets qua sponsoring wilde doen voor de wielerronde. Zelf was hij vroeger meer van het voetballen maar toch hapte hij toe. ‘Je krijgt veel terug voor je sponsorgeld en daarbij vind ik het leuk om even bij de ronde te kijken. Hoewel de verlokkingen van Café Koning altijd op de loer liggen waardoor het vooral in mijn jongere jaren soms bij een glimp van de wedstrijd bleef.’

Geboren in Zuidwolde, opgegroeid in Noordwolde, sinds 2000 in Winsum wonend met zijn vrouw en twee zoons maar bedrijfsmatig thuisgekomen dus in Noordwolde. ’t Kon minder inderdaad. Zoveel verschil zit er misschien wel niet tussen ondernemen en wielerwedstrijden winnen. ‘Je moet de kansen pakken wanneer ze zich voordoen…..’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69