Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mattias Tepper verlangt vanuit het Brabantse naar het Sunsation licht

Mattias, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, waar begin je met zo’n vraag? Dat ik 29 jaar ben bijvoorbeeld. Verder woon ik samen met mijn man Steven in het mooie Veghel. Ik ben trouwens geboren in Delfzijl en heb ook 14 jaar in Leermens gewoond. Daarna zijn we met onze moeder verhuisd naar Middelstum. Hier heb ik uiteindelijk nog 4 jaar gewoond waarna ik via Opende en Assen uiteindelijk 3,5 jaar geleden naar het zuiden ben verhuisd.

In het dagelijks leven ben ik Graphics Coördinator bij Ardagh Metal Packaging in Oss. Dit betekent dat ik ervoor zorg dat het door de klant gewenste ontwerp ook door ons te drukken is. Ik zorg dat mijn collega’s de juiste instructies krijgen en de inkten etc. gematcht en goedgekeurd worden. Binnen onze divisie van Ardagh Group hebben we tien blik- en twee dekselproductielocaties in Europa waarmee ik ook veel contact onderhoud.

Ondanks dat ik al ruim 11 jaar niet meer in Middelstum woon ben ik het dorp nog lang niet vergeten. Ik kom hier geregeld voor een bezoekje aan mijn moeder of een vergadering van Sunsation. Ik vertrek dan om 17:00 uur zodat ik om 19:30 nog snel even bij moeders een kop koffie kan drinken. Daarna vergaderen we een uurtje of twee en vertrek ik weer naar het zuiden zodat ik rond 00:30 weer thuis ben. Je moet wat voor een mooi feest over hebben inderdaad…..

Hoe bevalt het in Brabant?

Het bevalt heel goed gelukkig, maar stiekem is de keus hierin ook niet zo groot haha. De liefde heeft er namelijk voor gezorgd dat ik hier naar toe verhuisd ben. Ik krijg Steven trouwens ook niet ‘hoger’ dan Nijmegen. We hebben eerst 2,5 jaar in het centrum van ’s-Hertogenbosch gewoond wat superfijn was, zeker in tijden van carnaval!

Maar daaraan kwam vorig jaar (helaas) een einde. Tegenwoordig wonen we  met zijn tweeën in een nieuwbouwwoning in Veghel. Van de stad naar landelijk wonen dus. Iets wat wel goed past bij mij en we zijn gelukkig in Brabant blijven wonen. Want stiekem ben ik wel verliefd geworden op deze provincie. 

Maar toch lonkt nog steeds het Sunsation-licht in Middelstum?

Voor buitenstaanders zal het misschien heel raar klinken maar ik kan het Sunsation-gevoel gewoonweg niet los laten. Ondanks de vele reisuren en kilometers die het mij kosten om bij de belangrijkste vergaderingen te zijn. Gelukkig kan ik tegenwoordig ook vaak mee vergaderen via Teams, echter zijn er altijd vergaderingen waar ik gewoon fysiek bij aanwezig moet zijn.

Dat ik het niet los kan laten is eigenlijk wel raar, want ik heb al met al maar vier jaar in Middelstum gewoond en in die tijd heeft het Sunsationvirus mij schijnbaar te pakken gekregen. En wat mij betreft blijft dat nog vele jaren zo doorgaan… 

Wanneer en waarom ben je vrijwilliger geworden?

In 2009 had ik een baantje als vakkenvuller bij de Plus in Middelstum en werkte daar onder andere samen met Jaap Vaatstra. Jaap vertelde dat hij zich als vrijwilliger voor Sunsation had aangemeld en dat ze nog mensen zochten. Dat leek mij ook wel wat.

Ik weet nog dat ik toen een gesprek met twee bestuursleden heb gehad die graag wilden weten wie ik was en waarom ik bij Sunsation wilde mee gaan helpen. Zij vertelden mij vervolgens wat het vrijwilliger zijn inhield. De klik was er direct en sinds die tijd help ik jaarlijks mee. In het begin vooral bij de entree en achter de bar.

Wat zijn je huidige werkzaamheden voor dit muziekfestijn?

Toen mijn voorganger in 2015 stopte als secretaris, heb ik hem opgevolgd in het bestuur. Die functie was een jaar eerder ook al vacant maar werd dat jaar ingevuld door een ander. Toen is het denkproces bij mij begonnen. Uiteindelijk kwam de functie in 2015 weer vacant.

Ik ben in gesprek gegaan met het bestuur en vervolgens de nieuwe secretaris geworden. En die rol vervul ik nu dus nog steeds. Mensen uitnodigen voor vergaderingen, opstellen van de agenda en notuleren; dat hoort er allemaal bij. Daarbij help ik ook mee met veel organisatorische zaken, marketing, websiteteksten en tal van andere zaken die geregeld en/of besloten moeten worden met elkaar.

Kun je iets meer vertellen over je functie van vrijwilligerscoördinator?

In deze rol houd ik onder andere het vrijwilligersbestand van circa 65 vrijwilligers up-to-date. Verder zorg ik dat de vrijwilligers voor de nodige vergaderingen worden uitgenodigd en de notulen krijgen. Voor dingen waar we in de voorbereidingen hulp nodig hebben van vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld het bestickeren en plaatsen van de weilandborden, houd ik bij wie daar aan meehelpen.

Verder maak ik de roosters voor de feestavonden zelf. Tijdens het feestgedruis loop ik samen met de rest van het bestuur het terrein rond om te bekijken of alles goed verloopt en gaat zoals gepland. Af en toe leidt dit tot een kleine bijsturing. Doordat we met z’n allen heel erg druk zijn op de avonden zelf krijgen we vaak niet veel mee van de optredens. Maar als alles gestroomlijnd en organisatorisch goed verloopt dan ben ik al dik tevreden!

Van welke optredende artiest(e) gaat je hart sneller kloppen?

Doordat ik zelf een brede muzieksmaak heb, ben ik heel erg blij met de volledige line-up. Er staan dit jaar weer een hoop goede artiesten op onze podia. Als ik er dan toch een paar uit moet lichten dan ben ik voor de Hollandse Avond erg blij met de komst van Frans Bauer en Samantha Steenwijk. Beide zijn mooie namen binnen het Nederlandse repertoire.

Ik wil geen artiest te kort doen want ik ben trots op elke boeking. Als ik er voor het Sunsation Dance Event  toch twee moet uitlichten zijn dat Paul Sinha en Flemming. Paul Sinha timmert al een aantal jaren aan de weg en komt regelmatig terug in mijn Spotify-lijsten. Flemming heeft net twee hits op zijn naam staan en is op dit moment erg populair.

Wat zijn je Sunsation hoogte- en dieptepunten tot dusver?

Dat in 2019 zowel de Hollandse Avond en het Dance Event van te voren waren uitverkocht, vind ik zeker een hoogtepunt. Dat is toch iets waar je met z’n allen naar toegewerkt hebt. Je merkt dat het steeds drukker wordt maar dat er op beide feestdagen zelf al geen kaartjes meer te krijgen waren, dat is kicken hoor.

Dieptepunten vind ik een groot woord maar achter de schermen doen zich op organisatorisch gebied van te voren toch wel de nodige uitdagingen voor. Denk alleen al aan de vergunningverlening en alles wat hier qua overleg bij komt kijken. Wij dienen onze aanvraag in september in maar uiteindelijk wordt de vergunning pas in februari of maart verleend. Niets ten nadele hoor van de instanties waar we mee van doen hebben want je merkt dat de regelgeving steeds strenger wordt. En dan was daar natuurlijk nog alle corona-ellende waardoor we twee jaar verstoken zijn geweest van dit prachtig evenement.

Om aan alle wet- en regelgeving te kunnen voldoen, dat vergt gewoon heel veel tijd en energie. De dik dertig jaar ervaring die we meebrengen en de goede naam die we in al die jaren hebben opgebouwd, doet hier niets aan af. We moeten ons elk jaar weer bewijzen.

Heb je nog leuke Sunsation anekdotes?

Ik draai nu al dik tien jaar mee in de organisatie maar wist je dat ik in 2008 met mijn moeder de hond aan het uitlaten was en ik met verbazing stond te kijken naar de grote rode feesttent? Ik moest in mijn begintijd in Middelstum dus nog veel leren, haha. Daarbij heb ik Sunsation nooit als bezoeker bezocht want in 2009 ben ik dus begonnen als vrijwilliger.

Tijdens de vorige editie kreeg ik van veel vrijwilligers het vriendelijke verzoek om ‘normaal’ te praten. Ik ben namelijk mijn harde Groningse G kwijtgeraakt en hiervoor in de plek is langzaam maar zeker de zachte Brabantse G voor terug gekomen. De harde G kan ik nog wel uitspreken maar dat kost mij zoveel moeite dat ik het maar laat.

Nog tijd voor hobby’s?

In mijn vrije tijd ga ik 3x per week naar de sportschool. Daarnaast ga ik graag uit eten en spreken we veel af met vrienden. Verder werk ik als hobby ook af en toe in de beveiliging. Hier ben ik ooit via Sunsation ingerold en dat doe ik nog steeds met plezier. Ik denk dat ik op jaarbasis onder normale omstandigheden nog iets van 15 evenementen meepak op deze manier.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een goed en lekker dessert! Veel mensen in mijn omgeving weten dat ik echt een toetjesfanaat ben. Voor mij is een maaltijd eigenlijk ook niet compleet zonder een dessert. Een slecht dessert kan voor mij de maaltijd ook echt breken.

Waar staan Mattias Tepper en Sunsation over 10 jaar?

Als het aan mij ligt, zit ik dan nog steeds in het bestuur en help ik vanuit Brabant mee met het mooiste festival van noord-Groningen. Zoals eerder al gezegd laat dit festival mij niet los en ik vind het fantastisch om te zien hoe we dit met zoveel vrijwilligers elk jaar weer flikken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Soms vraag ik mij af wat ons eigenlijk bezielt want iedereen werkt hier als vrijwilliger onbetaald aan mee en gaat tijdens de twee ‘Sunsationweken’ helemaal naar de kl…. Dit heb ik in 2019 proberen te beschrijven in de blog ‘De magie van de rode tent’ dat op de website terug te vinden is. Ik vind het een machtig mooi feest voor de regio met een line-up die voor een ieder wat wils biedt. En waarvoor we qua entreeprijs zeker niet de hoofdprijs vragen.

We moeten er met zijn allen voor zorgen dat dit zo blijft en ons hiervoor blijven inzetten zodat zo’n mooi evenement niet kapot en verloren gaat. Het kost veel tijd en moeite maar ik krijg er ook enorm veel energie voor terug! Graag tot ziens, graag tot Sunsation!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69