Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Pascal Koolhof over de actie ‘Help Julia de weg op’

Pascal, kun je jezelf kort even voorstellen?

Ik ben Pascal Koolhof, net 36 jaar geworden, geboren en getogen in Usquert en na nog een tijdje in Uithuizen gewoond te hebben ben ik met mijn partner Yvette Scholtens in 2011 in Zandeweer terechtgekomen. Samen hebben we al veel meegemaakt. Zo verloren we in 2014 onze tweeling Norah en Jesse. Een jaar later werd Julia geboren na een zorgelijke bevalling en zij kreeg anderhalf jaar geleden een broertje, Thijn genaamd.

Ik werk als WOZ-taxateur bij de nieuwe gemeente Het Hogeland na deze functie sinds 2011 bij de gemeente Eemsmond vervuld te hebben. Ik maak onder andere taxaties van woningen, boerderijen en bedrijfspanden waarbij in een ondersteunde rol voor de specialistische taxaties in de Eemshaven. Ook behandel ik samen met collega’s de WOZ-bezwaarschriften en de beroepszaken. Voetbal is een van mijn grootse passies. De jongste jeugd heb ik bij Usquert doorgebracht, sinds mijn 14e voetbal ik bij ZEC waar ik op mijn 15e in het eerste debuteerde.

Kun je iets meer over de actie ‘Help Julia de weg op’ vertellen?

Rond de geboorte van Julia beleefden we weer een spannende en zorgelijke tijd. Julia kwam drie maanden te vroeg op de wereld en heeft cerebrale parese als gevolg van twee bloedingen in haar hersenen tijdens haar geboorte. Bij cerebrale parese zijn de hersenen niet in staat de juiste spanning aan de spieren door te geven. Kortom, Julia kan haar armen en benen niet goed bewegen en zit hierdoor in een rolstoel. Geestelijk mankeert haar gelukkig niets, al ligt ze qua ontwikkeling wel iets achter op haar leeftijdsgenootjes.

Sinds een paar maanden heeft Julia een elektrische rolstoel, door ons ook wel ‘de Tesla’ genoemd, hierdoor heeft ze wat meer vrijheid. Julia moet regelmatig naar het ziekenhuis, Beatrixoord en andere instanties voor tal van gesprekken en onderzoeken. Op dit moment vervoeren we haar volledig zelf zonder daarbij de Tesla mee te nemen, want dat past niet in onze auto.

Nu kunnen we haar nog wel tillen maar dat gaat steeds lastiger worden. Een aangepaste rolstoelbus waarvan we met het hele gezin gebruik kunnen maken en waarin we Julia in haar rolstoel kunnen vervoeren, zou voor ons en haar ideaal zijn. Zeker nu ze binnenkort naar de basisschool in Haren gaat.

Er is kortom veel geld nodig voor een rolstoelbus?

Dat klopt. Eerst hebben we veel geld in ons huis gestoken om deze aan onze wensen en aan de situatie rondom Julia aan te passen. De rolstoelbus die wij voor ogen hebben kost inclusief BTW ongeveer €35.000,-. Dan heb je het dus niet over een nieuwe bus, die is voor ons helemaal onbetaalbaar, maar een bus van ongeveer twee tot vier jaar oud die tussen de ca. dertig- en honderdduizend kilometer op de teller heeft.

Na het nodige uitzoekwerk, zijn we tot de conclusie gekomen dat een dergelijke bus voor ons de beste optie is. Natuurlijk zijn er goedkopere busjes te verkrijgen maar daar moet dan het nodige aan verbouwd worden. Wil je daarvoor een bijdrage ontvangen van bijvoorbeeld de gemeente dan moet de bus aan bepaalde eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor teruggave van BPM bij de aanschaf van een bus.

Om hiervoor in aanmerking te komen mag de bus bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 4 jaar. Daarbij vertegenwoordigt een jongere bus met minder kilometers op de klok na verloop van tijd ook nog een goede economische restwaarde die we dan eventueel weer kunnen gebruiken voor een volgende bus.

En daarvoor is er een ‘organisatiecomité’ opgericht?

We zaten al langere tijd over zo’n busje na te denken en ergens wilde ik hier op korte termijn wel een lening voor afsluiten om het rond te krijgen. Dit had ik ook al eens door laten schemeren. Mensen uit onze nabije omgeving zijn hierover na gaan denken en toen mijn zuster Brenda in gesprek kwam met mijn overbuurman Jurgen kwamen die al snel tot de conclusie dat er ook wel het nodige geld via een inzamelactie binnen te krijgen is onder het motto “wie niet waagt wie niet wint”.

Mijn aangetrouwde nicht Sytha en elftalbegeleider Jan Posthumus van ZEC sloten zich bij het comité aan en ook Milou van der Meer werd bereid gevonden om een rol te spelen in de fotografie, het maken van een website en social media ondersteuning. Gezamenlijk zijn we begin december met zijn allen hier thuis gaan lunchen en dat was eigenlijk ook het feestelijke startschot voor de actie ‘Help Julia de weg op’.

De eerste acties zijn geweest?

Begin maart beleefden we een prachtig benefietconcert in het dorpshuis ’t Klokhoes in Zandeweer. Dit werd georganiseerd door Zanger Klaus in nauwe samenwerking met Cafetaria De Chef in Uithuizen en ’t Klokhoes. Het werd een gezellige avond met optredens van onder andere Zanger Klaus en Ten Speed. Burdy moest zich deze avond helaas vanwege privéomstandigheden afmelden. Er kwamen ongeveer tweehonderd mensen op af met een totale opbrengst van dik €3.000,- inclusief de opbrengst van de snackverkoop welke door Brennie Koenes aan ons geschonken werd.

Dat was helemaal geweldig natuurlijk. Inmiddels zijn er op zo’n tal van plekken, waaronder veel voetbalkantines, collectebussen te vinden waarvan de opbrengst voor Julia bestemd is. Al met al hebben we nu ongeveer €10.500,- ingezameld, het grootste gedeelte via de website dreamordonate.nl.

En er staan er nog meer op stapel?

Er wordt inderdaad nog een voetbaltoernooi met aansluitend wellicht een feestavond georganiseerd in Zandeweer, waarschijnlijk vindt dit eind augustus plaats in verband met de sluiting van de velden en drukke zomermaanden. Ploegen die deelnemen wordt gevraagd om een donatie te doen. Verder heeft Jurgen een ludieke actie bedacht waarbij hij op blote voeten de Martinitoren gaat beklimmen. Mensen kunnen hem dan per tree sponsoren.

Mijn zus wil nog een kinderdag organiseren met tal van leuke activiteiten en Martijn en Nelleke van Noorderwind Computers gaan meedoen aan een rally in Engeland en het geld dat ze hiermee binnenhalen gaat ook naar onze actie. In samenwerking met de Jumbo supermarkt in Uithuizen wordt er waarschijnlijk nog een lege flessenactie georganiseerd en een van onze buurtgenoten is bijvoorbeeld al een paar keer met de collectebus op haar werk en in het dorp rond geweest om geld in te zamelen. Ook verkoopt ze geurtjes waarbij een gedeelte van de opbrengst voor ons bestemd is.

Hoe lang loopt de actie ongeveer?

Waarschijnlijk zal het voetbaltoernooi eind augustus het einde van de actie betekenen. We hopen dan een groot deel van het benodigde geld binnen te hebben. Inmiddels zijn we ook begonnen met het aanschrijven van allerlei fondsen, alle beetjes helpen natuurlijk.

Volgens mij is het saamhorigheidsgevoel groot?

Zandeweer is misschien een klein dorpje maar dat heeft wel als voordeel dat iedereen elkaar kent en elkaar ook graag wil helpen. Die steun kunnen we dan ook goed gebruiken. Daarbij hebben we via het voetballen en het volleyballen en bijvoorbeeld mijn connecties bij de brandweer een groot netwerk. Zo hebben De Heracliden, SC Loppersum en natuurlijk ZEC diverse acties op poten gezet om geld in te zamelen.

En vlak de hulp van onze familie ook niet uit. Beide moeders en aanhang passen regelmatig op waardoor wij bijvoorbeeld kunnen sporten en af en toe tijd hebben voor elkaar.

Wat zijn de ‘actiehoogte- en dieptepunten’ tot dusver?

De benefietavond was geweldig, zeker qua opbrengst. Maar ook donaties uit onverwachte hoek doen ons heel goed. Wanneer we de donateurs bij langs gaan dan zien we soms namen van mensen die we of niet kennen of slechts een keer gezien hebben. De volleybalvereniging – Meister SV – waar Yvette lid van is, kwam met een prachtige donatie van  €500,- en een oud stagejuf van Yvette haar lagere schooltijd in Middelstum haalde op haar school in Ten Boer eveneens € 500,- voor Julia binnen.

Bij de dieptepunten kom ik al snel uit bij de roddels en verhalen waarom het busje welke wij zo graag willen hebben zo duur moet zijn. Er is hierover het nodige onbegrip en dat doet wel wat met je. Mensen weten vaak niet op welke basis wij een keuze dienen te maken en dat we ook te maken hebben met allerlei voorwaarden waaraan we moeten voldoen om voor financiële steun in aanmerking te komen. Mochten daar vragen over zijn, dan zijn we graag bereid om deze te beantwoorden. Kom gerust langs voor een kop koffie.

Heb je nog bijzondere actieanekdotes?

Er zijn dus heel veel mensen die zich inzetten voor Julia, oud én jong. Zo is Danique Buist in Middelstum bezig geweest om lege flessen in te zamelen voor Julia en laatst kwam onze buurjongen van drie zijn spaargeld langsbrengen. ‘Voor Lulia’, zo voegde hij er aan toe.

Zandeweer is voor jou ‘the place to be’?

Ik heb hier sowieso al de nodige familie wonen en ook Yvette kent hier inmiddels veel mensen. Ach, als je een keer op het voetbalveld of in het café komt dan hoor je er direct bij. Dat is het mooie aan Zandeweer. Natuurlijk weten we nooit of we hier onze hele leven blijven wonen maar het bevalt ons hier meer dan prima.

Daarbij wonen we hier sinds 2016 heel mooi aan de Molenhorn en hebben we de nodige aanpassingen in ons huis doorgevoerd. We hebben alle voorzieningen in de woning op de begane grond wat natuurlijk voor Julia erg prettig is.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik zit bij de brandweer in Uithuizen al stap ik in verband met mijn werk doordeweeks overdag bij de brandweer Bedum op. Eens per twee weken is er een brandweeroefening in Uithuizen en ik oefen soms extra in Bedum om die jongens ook goed te leren kennen. Daarbij train ik nog een keer per week bij ZEC en zaterdags zijn we vaak op het voetbalveld te vinden natuurlijk. Yvette zit op volleybal en op bootcamp. Daarbij werkt ze nog achttien uur in de week bij Noorderzorg in de thuiszorg en vervoert ze Julia drie dagen per week van en naar Beatrixoord.

Het is soms wel eens passen en meten maar met de hulp van onze familie lukt het ons om ook ons sociaal leven te onderhouden. Nog niet eens zo lang geleden zat ik in het bestuur van ZEC maar daar ben ik mee gestopt in verband met tijdgebrek.

Waar staat het gezin Koolhof over tien jaar?

Dat is een goede vraag. Ik bedenk mij net dat ik dan al naar de vijftig loop en dat we dan met Julia en Thijn twee pubers in huis hebben die dan inmiddels richting het voortgezet onderwijs gaan. Gelukkig kan Julia in haar eigen tempo naar school. Ik denk dat ze haar hele leven hulpbehoevend zal blijven en gebruik moet maken van haar rolstoel. Voor ons normale dingen zoals schrijven wordt voor haar heel lastig.

Maar gelukkig staat de techniek niet stil, wie weet wat er allemaal nog mogelijk is zoals bijvoorbeeld stamceltherapie wat nu nog in de kinderschoenen staat. Daar vestigen we heel voorzichtig wel onze hoop op, zodat Julia ooit zou kunnen lopen, al dan niet met een hulpmiddel. Ik hoop dat we voor de rest in goede gezondheid elkaar mogen blijven helpen. En tegen die tijd ben ik misschien wel druk om ‘leutje’ Thijn aan te moedigen langs het voetbalveld.

Wil je verder nog iets kwijt?

We willen iedereen hartelijk bedanken die ons geholpen heeft, ons nog steeds helpt en uiteraard ook de mensen die gedoneerd hebben. Een speciaal woord van dank gaat natuurlijk uit naar Brenda, Jurgen, Sytha, Jan en Milou en naar onze familie. Een donatie wordt uiteraard heel erg gewaardeerd, dit kan via de website https://nl.dreamordonate.com/dromen/rolstoelbus-voor-julia/. Mocht je meer willen weten over de acties en het verhaal achter onze rolstoelbuskeuze, volg dan onze Facebookpagina Help Julia de weg op.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69