Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

V.O.F. Steendam biedt een zeer ruim assortiment!

Jan Niek en Jarita, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Jarita: ‘Zal ik aftrappen? Ik ben geboren en getogen ‘op Meij’ en dankzij Jan Niek uiteindelijk via Stedum en Ten Post in Middelstum terechtgekomen. Ik ben qua werk in de zorg begonnen en heb daarin zes jaar gewerkt. Daarna heb ik mijn ondernemersdiploma gehaald en ik bestier bij V.O.F. Steendam onder andere het hele winkelgebeuren.’

Jan Niek vervolgt: ‘Ik ben in 1960 als boerenzoon geboren in Bedum en heb mijn hele leven in de agrarische sector gewerkt. We komen straks wel op de overname van de onderneming. Ik ben dus getrouwd met Jarita, samen hebben we twee dochters gekregen. Inmiddels zijn we de trotse grootouders van vier kleinkinderen.’

Jarita vult aan: ‘Nienke is onlangs met haar gezin naar Ghana verhuisd waar haar man Hugo enige jaren een omvangrijk project draait. En Willeke is getrouwd met Willem Jan, de kweker uit Uithuizen wiens tulpen en bolchrysanten wij weer verkopen.’

V.O.F. Steendam kent al een lange geschiedenis?

‘In 1949 begon Sikko Steendam met een graanmaalderij annex fouragehandel en in 1957 vestigde hij zich aan de Burchtstraat 22 in Middelstum waar we nu nog steeds gevestigd zijn. Jan Niek werkte in de tachtiger jaren voor de Firma Slager in Bedum die onder andere handelde in veevoer en plastic.’

‘Daardoor kwam ik in de tachtiger jaren ook regelmatig bij Steendam en ik wilde hem eigenlijk wel wat meer assortiment verkopen. Hij gaf echter te kennen dat hij hiervoor geen belangstelling had omdat hij het juist wat rustiger aan wilde gaan doen. We hadden wel een goede klik en op een dag stond hij bij mij in Ten Post op de stoep met de vraag of ik zijn zaak wilde overnemen.’

‘Na enig nadenken besloot ik toe te happen en hebben we eerst samen een jaar proef gedraaid. De goede klik bleef en in 1988 ontstond Steendam V.O.F.. De familie Steendam is in 1990 naar Kantens verhuisd waardoor wij hier konden gaan wonen. In de loop der jaren bouwde Sikko zijn werkzaamheden steeds verder af. Hij huurde op Boerdam reeds een loodsgedeelte maar omdat wij ons assortiment uitbreidden heb we in 1992 de hele loodsruimte gekocht. Dit levert ons veel meer bedrijfsruimte op maar twee opslagplaatsen heeft wel als nadeel dat ik regelmatig naar Boerdam moet om spullen te halen.’

Jij bent vaak de hort op Jan Niek?

Vroeger wel meer dan tegenwoordig. Omdat de agrariërs voor hun fosfaatrechten een hele mineralenboekhouding bij moeten houden, ben ik ook vaker op kantoor te vinden om ze de juiste gegevens aan te leveren. Denk qua administratieve rompslomp ook aan GMP- en HACCP-werkzaamheden. Sowieso is het kantoorwerk omvangrijker geworden. Vroeger had Steendam nog een eigen vrachtwagen waarmee hij de spullen rondbracht maar ik huur bij grote bestellingen zelf vervoer in maar dit moet natuurlijk wel gepland worden.

Uiteraard ga ik er zelf ook vaak op uit om spullen rond te brengen. Daarbij geef ik desgevraagd graag voorlichting want ik neem zo langzamerhand bijna veertig jaar werkervaring met mij mee en kom op veel bedrijven. Kennis die ik zelf niet heb, huur ik via ons netwerk aan specialisten in. Verkijk je niet op de benodigde kennis want ‘koeien worden tegenwoordig gevoerd als ware het topsporters!’ Maar in de loop der jaren bouw je natuurlijk ook een vertrouwensbasis met de mensen op waardoor je ook als klankbord kan dienen. Dit leidt al met al tot een hele mooie afwisseling waarbij geen dag hetzelfde is.

Vroeger zat ik bij de vrijwillige brandweer in Middelstum en toen ik hier mee stopte ben ik auditor geworden voor SecureFeed. Een organisatie die staat voor de borging van de voedselveiligheid. Dit bevalt me goed want daardoor kom je ook bij andere bedrijven over de vloer en daar steek je weer het nodige van op.

En jij bestiert de winkel Jarita?

Ik regel het hele inkoop- en verkoopgebeuren van de winkel en neem ook een gedeelte van de administratie op mij. We doen het hele administratieve gebeuren hoofdzakelijk zelf, alleen het eindrapport wordt door een accountant opgesteld. De winkel is wekelijks 52 uur open en in die tijd sta ik graag de klanten te woord. Niet alleen met verkoopadvies maar ook voor een luisterend oor.

Door mijn zorgachtergrond vind ik het sowieso heel leuk om met mensen om te gaan. Ook bij mij is geen dag hetzelfde, dit komt mede door de seizoensafwisseling wat weer invloed op het assortiment heeft. Er komen regelmatig vertegenwoordigers over de vloer die ik dan te woord sta.

Jullie bieden een zeer uitgebreid assortiment? 

Dat klopt inderdaad wat als voordeel heeft dat wanneer de verkoop van het ene artikel wat minder wordt, dit vervolgens met een ander artikel kan worden gecompenseerd. Zo verkopen we heel veel soorten diervoeding uit de winkel in klein verpakking en in grote zakken uit de schuur.

Ook voor dierbenodigdheden, strooizout (per zak maar ook per pallet voor grotere bedrijven en gemeenten in de omgeving), kerstbomen, tulpen, bolchrysanten, landbouwfolie, perstouw, gasflessen, diergeneesmiddelen meststoffen, (gras)zaden en overige spullen voor in de tuin kun je prima bij ons terecht.

Maar vooral, en dat is Jan Niek zijn handel, veevoeders en meststoffen in grote hoeveelheden die rechtstreeks aan de veehouder of akkerbouwer in de silo geleverd worden.

Welke dienst verdient zeker nog een uitgebreidere toelichting?

Wanneer mensen liever online hun spullen kopen dan kunnen wij ze dankzij Boerenwinkel.nl ook prima van dienst zijn. Op onze website is een linkverwijzing opgenomen naar deze online winkel waardoor een zeer groot assortiment kan worden aangeboden. Geïnteresseerd? Klik dan even op deze link: Online bestellen.

Sowieso verkopen wij bijna nooit nee want bij afwijkende maten en kleuren van de artikelen die we in onze eigen winkel verkopen, kunnen we direct een bestelling plaatsen. Wanneer dit voor 12.00 uur wordt doorgegeven aan de leverancier dan is de bestelling een dag later al in huis.

En misschien is de verkoop van landbouwplastic ook nog wel goed om te noemen. Eerst werkten we samen met een andere leverancier maar toen hij anderhalf jaar geleden er mee ophield, hebben wij zijn verkoopactiviteiten overgenomen. Hierdoor is onze verkoopomzet qua landbouwplastic verdubbeld. Jan Niek: ‘Ik moet er ’s avonds regelmatig op uit om extra folie te leveren. Dat is ook een stukje extra service die wij onze klanten kunnen bieden want ze kunnen bijna 24/7 bij ons terecht!’

Met deskundig advies voor de particulier en de agrariër als extra service?

Door ons groot netwerk kunnen we bij specialistische vragen deskundigheid inhuren. Denk hierbij aan de rantsoenberekeningen voor de koe. Daarbij brengen we een jarenlange ervaring met ons mee en volgen we regelmatig gerichte cursussen. Ook op het gebied van vlooien- en wormenbestrijding zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie V.O.F. Steendam periode tot dusver?

De uitbreiding van onze winkel in 1991 en de aankoop van onze loods op Boerdam beschouwen we als hoogtepunten. De winkel is tijdens de verbouwing toentertijd verplaatst en grenst nu aan de voorraadschuur, dat werkt veel beter. De ontwikkeling in de verkoop van landbouwplastic is een mooi hoogtepunt vanuit de laatste jaren.

Dieptepunten hebben we eigenlijk niet gekend. Wel werkt de inkrimping van de veestapel ook naar ons door. Dit vinden we best wel een zorgelijke ontwikkeling, zeker voor de agrarische sector. Natuurlijk is de aandacht voor een beter milieu een prima zaak maar soms hebben wij het gevoel dat de agrariër hierbij strenger wordt aangepakt dan de industrie.

Hebben jullie nog leuke anekdotes?

Ooit wilde een klant bij ons pinnen toen zijn telefoon afging. Hij had dit niet door en vroeg ‘Hebben jullie een nieuw pinapparaat dat kan praten’. Het apparaat was inderdaad nieuw maar zei geen ‘Hallo, hallo’. Toen er vervolgens ook nog gevraagd werd ‘woar bist’, zei hij ontstemd. ‘Ik stoa ja veur die!’. Pas toen kreeg hij door dat het zijn telefoon was, die in zijn broekzak zat, die afging…..

Jarita: ‘Ongeveer tien jaar geleden hoorde ik ’s nachts de winkelbel afgaan. Ik maakte Jan Niek wakker die toen hij niets hoorde weer verder wilde slapen. Uiteindelijk is hij toch naar beneden gegaan. In de winkel was niemand maar toen hij vervolgens vanuit het kantoor naar buiten keek, zag hij achter het hok wat bewegen. Hij aarzelde niet en ging in zijn boxershort en hemd op blote voeten in de sneeuw achter de dief aan. Pas ter hoogte van het Balkje heeft hij de achtervolging opgegeven…..’

Middelstum  is voor jullie ‘the place to be’?

Afkomstig uit Beem en Meij, voelen wij ons als echte Hogelandsters hier prima op onze plek. Middelstum is echt ons thuis geworden, we zijn hier ‘op stee’.

Nog tijd voor hobby’s?

Beiden hebben we tijd tekort ook al omdat we ondanks alle drukte toch nog wat vrijwilligerswerk proberen te doen. Vaak loopt werk en vrije tijd bij ons door elkaar. Jarita: ‘Ik mag graag schaatsen en fietsen en ben regelmatig creatief bezig met bloemen.’ Jan Niek: ‘Ik fitness regelmatig maar zie dat meer als noodzakelijk kwaad. Fietsen en lezen beschouw ik wel als hobby’s.’

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Na bijna een kwart eeuw bij de vrijwillige brandweer gezeten te hebben is het lekker wanneer je weet dat je ’s nachts niet meer opgepiept kan worden. Maar mochten mensen in nood zitten dan mogen ze ons altijd bellen natuurlijk.

Waar staat V.O.F. Steendam over 10 jaar?

We gaan er vanuit dat we dan met pensioen zijn. Geen idee of V.O.F. Steendam tegen die tijd nog bestaat. Maar wie weet vinden we iemand waarmee we een goede klik hebben en die de zaak over wil nemen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

‘Komt u nog eens terug ?’, is de tekst op het emaillen bordje dat bij ons op de deur hangt. We zien onze klanten dan ook graag weer verschijnen. Daarbij vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor elkaar en hierbij hoort ook het omzien naar het wel en wee van onze dorpsgenoten. Gezamenlijk proberen we ons best te doen, onder andere binnen de Handelsvereniging, om Middelstum leefbaar te houden.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69