Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Lammy Huizing-Stoker, jullie gaan altijd naar boven?

Of ik een gastcolumn wilde schrijven…ik? Waarover dan…? Vooruit dan, maar wat willen de mensen over mij weten of van mij lezen?

Er wordt vaak aan mij gevraagd: “En waar zijn jullie dit keer heen geweest, weer naar boven zeker?” Ja we zijn weer naar “boven” geweest. En dit jaar was het Noorwegen en dus niet naar boven op bed! Ja dat doe ik ook graag maar nog liever ga ik een aantal keren per jaar als het even kan richting “boven” met Jort onze zoon van bijna 8 alweer (time flyes) en echtgenoot Martin.

Het maakt niet uit of het een weekje Denemarken is, dit wel gecombineerd dan met één a twee dagen Legoland voor Jort maar ook stiekem voor pappa, die dat ook absoluut niet vervelend vindt! Of naar Zweden of Finland, maar dit jaar werd het Noorwegen! En wel het zuiden, Farsund genaamd, een plaatsje gelegen aan een prachtige fjord waar we schitterend bij het water zaten. De hengels konden zo uitgeworpen worden. Ja, dat doet Martin graag maar Jort is er inmiddels ook niet vies van. Hij vangt er op los de laatste tijd met het jeugdvissen in Middelstum. Misschien heeft hij als deze column verschijnt alweer een prijs in ontvangst genomen…

Maar goed, Farsund, elke dag eigen vers gevangen vis op ons bordje, wat wil je nog meer… Ja, ik wilde ook wat. Ik wilde de beroemde Preikostolen beklimmen, ook wel de preekstoel genoemd, een groot uitstekend rotsblok, hoog boven een fjord (750 meter), spectaculair en hoooooog!! Maar zo mooooi…. Wat overweldigend en ruig! En wat een uitzicht… wow! We hebben hem bedwongen en Jort liep dapper mee. Een foto maken natuurlijk op het uiterste puntje van mijzelf, het zweet breekt me nog uit achteraf. Ik weet nog dat er twee dames achter mij aankwamen en vrolijk hun benen over de rand van de rots lieten bungelen, en hierna gingen zitten. Martin zei, je bekijkt het maar, ik kom er niet en zoon Jort dacht, bekijk ‘t maar even, die mama heeft rare ideeën soms!

Maar goed mijn doel was bereikt! Een prachtige tocht. Verder hebben we nog wat kleine wandelingetjes gedaan en een een grote waterval bezocht maar vooral veel genoten van het goede leven: vissen, vis op de BBQ, wijntje erbij en genieten! En kijken naar de prachtige omgeving. En, o ja, Noorse “wafels” eten. Die zijn zo heerlijk, met een beetje frambozen jam en wat crème, mmm smullen maar. Inmiddels heb ik het originele recept, en al menigeen er lekker mee gemaakt!

Maar waarom naar boven…? Het trekt op de een of andere manier: de ruimte, rust, ruige natuur, vriendelijke mensen. Het zijn prachtige landen waar nog zoveel te zien en te doen is en wat nog niet iedereen ontdekt heeft. En niet geheel onbelangrijk, we zijn geen mensen voor op een camping voor een tentje. Ik zou het nog wel kunnen maar Martin? Nee, haha. We willen ook wel wat comfort, alhoewel we op onze andere reizen ook wel gewoon trekkershutten enz. aandeden, dit had ook wel iets.

Ooit zijn we begonnen met een rondreis door Finland, het land van de duizend meren. Echt prachtig en wat een vergezichten, ongelofelijk. Dat land hebben we ook inmiddels twee keer aangedaan in de Winter, schitterend. Dan spreek je ook echt over Winter, 25 graden vorst is heel gewoon. Maar daar kun je je tegen kleden, en dan is er niks aan de hand. De winters zijn daar ook mooi droog en hebben niet die snijdende wind, zoals hier waarbij het dan net geen winter is. Maar goed winter voor mij in Finland is ijsvissen (uiteraard), huskytochten maken met de slee, sneeuwscooteren en wandelen en sleeën in de sneeuw, ‘s middags lekker bij de houtkachel kruipen en even de sauna in, echt genieten en dat doen we dan ook volop.

Jort is op 2,5 jarige leeftijd voor het eerst mee geweest en inmiddels ook al een tweede keer. Vast niet de laatste keer wat ons betreft, hij geniet echt en roept vaak: “Wanneer hebben we dat in Middelstum een keer?” Tja …

Nog een grote wens is om over niet al te lange tijd eens in de winter naar Fins Lapland te gaan nabij de poolcirkel en daar een wintervakantie door te brengen. En dan hebben we Zweden nog, ook al verschillende delen gezien, onder Stockholm aan de oostkust en meer naar boven richting de poolcirkel.

Ik vergeet nooit de reis die Martin en ik samen hebben gemaakt toen Jort er nog niet was. Via Zweden omhoog met ons autootje via een stukje Fins Lapland en dan oversteken naar Noorwegen. Naar de Noordkaap, wat een prachtige reis, via de Lofoten en Vesteralen terug naar beneden langs de Noorse fjordenkust.

Daar hebben we walvisbiefstuk gegeten. Oeps, we durfden het eerst niet eens te vertellen, maar er was feest op de Lofoten. Echt een paradijs op aarde deze eilandengroep boven in Noorwegen. We zaten mooi op een terras, na weer een dag rijden en we dachten even een lekker berebiertje, Karuh bier, te drinken. Op dit terras hadden ze de BBQ aan staan en menigeen haalde hier wat vlees op volgens ons!! Beetje salade erbij en het rook erg lekker. Martin zei: “Wat zou ‘t zijn, zullen we ook wat nemen?”

Zo gezegd, zo gedaan. We stonden ook bij het kraampje en zagen tot onze schrik dat het walvisbiefstuk was. De beste man zag ons krimpen zo van; “ mag dat wel?”, ze vermoorden ons in Nederland als we dat vertellen! Maar het was goed zei deze meneer en legde ons het principe van vissen in Noorwegen uit en dat er per gebied zoveel gevangen mocht worden en dat het daar een normaal iets is. Dat je een walvisbiefstukje eet i.p.v. een koe zoals hier. Oké, we vonden het eerst maar niks maar toen we het geproefd hadden ja toen waren we om…. Wat lekker, en een berenbiertje erbij, wie doet je wat… niemand dus…gelukkig!

Dat was de reis via de Noordkaap, erg indrukwekkend. Er is niks, maar het idee dat je daar staat en in een diepte kijkt van 600 meter en dat op het noordelijkste puntje van Noorwegen… schitterend. En daar willen we ook graag weer eens naar toe maar dan met Jort, even wachten totdat hij iets ouder is!

Inmiddels ook in Noorwegen al heel wat gebieden gehad maar nog steeds niet uitgekeken. En dus hebben we in de voorjaarsvakantie, Denemarken Legoland aangedaan en deze zomer Zuid-Noorwegen. We hebben echt genoten, en we maken alweer plannen voor de komende zomer maar eerst een voorjaarsvakantie.

En dat wordt Vlieland, en ja dat is ook naar……… boven. En de mei vakantie naar Denemarken met mijn familie: broer en schoonzus, kinderen en ouders. Ook naar…”boven”! De Waddeneilanden vinden we ook prachtig en doen we ook bijna elk jaar wel even aan, Vlieland is na Terschelling nu even favoriet!!

Jullie zullen wel denken die hangt ook van vakanties aan elkaar. Ja, maar in ons drukke en hectische bestaan (7 dagen per week Fontana Bad-Nieuweschans, inmiddels ook “druk” in Middelstum, Streekmarkt en ook een massagebank) vergt dit veel energie. Het geeft ook energie terug moet ik zeggen, maar tussendoor moet de tank wel weer gevuld worden anders houden we het niet vol, en we moeten niet vergeten te genieten!

Werken kun je in ons vak en bedrijf altijd wel en van het een komt het ander. Zo is onlangs Koozaa ontstaan en masseren in Middelstum (in Haarsalon Marthi kunt u op vrijdag terecht), het gaat maar door. Maar af en toe even naar “Boven” dus is dan heel fijn!!

Bedankt Bert, het was leuk om te doen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69