Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Elisabeth Akkerman over de werkgelegenheid op het Hoogeland

Elisabeth kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Elisabeth Akkerman, geboren en getogen in Drachten. In mijn studententijd, ik heb HBO personeel en arbeid gestudeerd, verhuisd naar de stad Groningen en daar blijven hangen. Groningen is een prettige stad om in te wonen. Niet supergroot maar toch vol met voorzieningen en er is altijd wat te doen. Groningen voelt knus en gerieflijk aan. Daarbij is het een stad voor jong en oud.

Ik woon samen met Madà, hij heeft twee kinderen uit een eerdere relatie en de helft van de tijd zijn ze bij ons. En ik heb geweldig nieuws, in februari verwachten we ook samen een kindje! Over mijn werk hebben we het straks.

Misschien heb ik de benodigde inspiratie voor mijn werk wel door mijn moeder gekregen. Zij moest leven van een bijstandsuitkering en had destijds contact met een bijstandsmaatschappelijk werker (zo heette dat toen). Ik moet in die tijd ongetwijfeld gedacht hebben dat het anders kon. Ik weet dus wat het is om weinig geld te hebben en hoe leuk het kan zijn om mensen aan de slag te helpen.

Wat doet een werkgeversadviseur van het Werkplein Noord Groningen?

Ik bezoek met grote regelmaat bedrijven in de regio om ze te overtuigen, wanneer ze een vacature hebben, onze mensen te ‘pakken’. En met onze mensen bedoel ik de mensen die afhankelijk zijn van de Sociale Dienst van de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond. Kortom, de mensen die moeten leven van een bijstandsuitkering en graag weer aan de slag willen.

Wanneer vacatures niet precies passen, regelen we ook werkgelegenheidsprojecten voor de mensen om ervaring op te doen of extra vaardigheden te leren. In ons bestand zitten ongeveer 1100, 1200 mensen die we graag weer aan de slag willen helpen.

Jaarlijks bezoek ik de bedrijven waarmee we al een relatie hebben. Heiploeg is zo’n grote werkgever waar ik jaarlijks toch wel 1 a 2 keer kom. Maar ook probeer ik nieuwe contacten te leggen met bedrijven in de regio om nieuwe ingangen te creëren. Vroeger voelde ik mij als P&O functionaris wel eens opgesloten binnen één bedrijf. Nu kom ik overal, dat is veel afwisselender.

Hoe ben je in dit werk gerold?

Na mijn opleiding ben ik begonnen met callcenterwerk, daarna werd ik al snel intercedent bij uitzendbureau Tempo Team. Meer een commerciële functie dus maar ook daar moesten mensen aan de slag geholpen worden. Daarna werd ik personeelsfunctionaris bij een IT-bedrijf, toen volgde het inmiddels opgeheven Centrum voor Werk en Inkomen om vervolgens accountmanager te worden bij het detacheringsbureau Maandag. Ook heb ik nog een tijdje voor het UWV gewerkt en inmiddels ben ik al weer vijf jaar werkgeversadviseur bij het Werkplein Noord Groningen.

Ik ben dus altijd met personeel en arbeidszaken actief geweest. Ik heb van andermans ‘werksores’ mijn werk gemaakt dus. En dat terwijl ik vroeger nooit wist wat ik wilde worden. Nu kan ik over veel beroepen informatie verstrekken!

Wat is je werkgebied?

Dat zijn dus de vier BMWE-gemeentes, waarbij ik mij vooral op De Marne en Eemsmond concentreer. De werkgelegenheid is hier erg versnipperd. Daarmee bedoel ik dat er heel veel kleinere bedrijven zijn en weinig grote. Daardoor ben je ook minder kwetsbaar. Wanneer een bedrijf omvalt, ontstaan dus niet direct heel veel extra werkzoekenden. De versnippering biedt ook een enorme variatie, voor elk wat wils dus.

Kun je iets vertellen over de werkgelegenheid op het Hoogeland?

Ik vind dat we het in vergelijking met de rest van de provincie best goed doen wat betreft de verhouding vacatures vs aanbod mensen. De werkloosheidscijfers liggen gelijk met het landelijk niveau, terwijl die voor heel Groningen natuurlijk hoger zijn. Ik bespeur bij onze ondernemers het nodige enthousiasme en optimisme.

Ik ben sowieso positief verrast door het Hoogeland, ik kende voorheen het gebied niet eens. Ik dacht dat het net zo zou zijn als Noord Friesland maar het Hoogeland is veel mooier. Dat komt waarschijnlijk door al die charmante kleine dorpjes.

Waar liggen de kansen?

Dan denk ik vooral aan de bouw, de technische beroepen en de horeca. Er wordt momenteel veel gebouwd, denk hierbij aan de Eemshaven. Maar ook op de dichtbijgelegen Waddeneilanden gebeurt veel. Zo wordt op Borkum een nieuw ziekenhuis gebouwd en op Terschelling een campus. En in dit gebied is ook veel horeca hoor, vergis je niet. Zelfstandige koks zijn zeldzaam.

Er is best wel veel toerisme. In het voorjaar organiseren we altijd een speciale banenmarkt gericht op de horeca, hier komen veel mensen op af. Ook is er in deze branche veel vraag naar oudere, ervaren krachten. Wellicht dat ons gebied in de toekomst de nodige ruimte biedt aan webwinkels.

Je bent de oprichtster van de Open Coffee Club ‘t Hogeland?

Dat klopt inderdaad, hoewel ik in het begin hierover veel gespard heb met allerlei ondernemers uit de buurt. Groningen heeft al veel langer een koffieclub en ook in Delfzijl zit er één. Het concept is overigens ontstaan in Amerika. Veel ondernemers die online zaken met elkaar deden, wilden elkaar ook graag wel eens ontmoeten om contacten te leggen en ervaringen te delen.

De OCC ’t Hogeland was direct een succes. De eerste keer was in restaurant Korensant in Molenrij, hier kwamen zo’n twintig ondernemers op af. Je betaalt €5,- per keer en dan is de koffie gratis. Het is mooi om nieuwe contacten te leggen en bestaande te onderhouden in een ontspannen sfeer. Daarbij komen we op de mooiste plekjes van het Hoogeland want de koffieclub wordt elke keer op een andere locatie gehouden.

Ik ga er dan ook graag mee door en ook voor mijn werkgever biedt het voordelen. Je weet wat er speelt in het gebied en andere mensen leren het Werkplein kennen. Maar ik vind het ook geen probleem om er wat vrije tijd in te steken hoor. De afspraken regel ik in mijn eigen tijd.

Vorige week een mooi jubileum beleefd?

Vorige week vond inderdaad de 50e bijeenkomst plaats. En waar kun je dit beter vieren dan in restaurant Abrahams mosterdmakerij in Eenrum? Dat leverde, naast een prachtige bos bloemen mij aangeboden door wethouder Mariëtte de Visser van de gemeente De Marne, ook nog eens een lekker mosterdpakket op. Niet veel later leerde ik van de enthousiaste ondernemers ook nog eens de heilzame werking van mosterd. Overigens kwam deze extra aandacht als een totale verrassing voor mij.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je werkzaamheden voor het Werkplein tot dusver?

Elk keer wanneer je weer mensen ergens kunt plaatsen, ervaar ik als een hoogtepunt. Laatst mochten 15 mensen bij het Britse bedrijf ISG, druk bezig met de bouw van een datacenter in de Eemshaven, een op bouw- en veilig werken gerelateerde opleiding volgen van twee weken. Een groot gedeelte van deze mensen kon daarna ook daadwerkelijk voor dit bedrijf aan de slag. Dat vind ik mooie succesjes. Ik ben er sowieso van overtuigd dat mensen bijna altijd wel weer aan de slag komen, mits de wil en het geloof er is.

Een dieptepunt was de periode dat ik een tijdje uit de running ben geweest. Ik had last van vermoeidheid en was vaak misselijk. Het duurde even voordat er een diagnose gesteld werd. Er kwam aan het licht dat mijn hypofyse te weinig cortisol en groeihormoon aanmaakte. Tegelijkertijd kampte een collega van mij ook met vage klachten. Bij hem werd een hersentumor geconstateerd en niet veel later is hij aan de gevolgen hiervan overleden. Dit heb ik als een heel heftige tijd ervaren.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Je begrijpt dat ik vanuit privacyredenen niet veel kan vertellen maar één anekdote die ik via de Sociale Dienst in Groningen hoorde, kan wel door de beugel denk ik want dit is al enige tijd geleden gebeurd. Deze man was zo ontevreden over de dienstverlening dat hij op den duur de gedenkwaardige woorden uitsprak: ‘Als het zo moet, dan ga ik wel op zoek naar een baan!’

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik ben al vele jaren in de politiek geïnteresseerd en sinds 2010 ook actief hierin. Toen ben ik lid geworden van de VVD en inmiddels ben ik steunfractielid van de VVD-afdeling in Groningen. Ik ben dus regelmatig aan het vergaderen en in het leeswerk gaat de nodige tijd zitten. Om in contact te komen met onze kiezers gaan we vaak de wijken in om mensen te spreken en organiseren we regelmatig activiteiten en liberale borrels die voor iedereen toegankelijk zijn.

En nu we het toch over borrels hebben, ik mag graag gezellig bij vrienden en kennissen langs gaan om even weer bij te praten. Verder mag ik graag muziek maken en luisteren en heb hierin, net als Mark Rutte, een brede smaak. Van de Toppers tot Bach dus…..

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, ik vind slapen heerlijk. Vooral in het weekend is het lekker wanneer je je nog eens om kunt draaien.

Waar staat Elisabeth Akkerman over 10 jaar?

Het mooie van het leven is, dat je dat niet weet. Ik ben dan ook geen planner. Het troost mij dat ik niet weet wat ik over 1 of 10 jaar doe, dat voorkomt de saaiheid. Tien jaar geleden had ik nooit kunnen bevroeden dat ik nu in verwachting zou zijn. Wel vind ik het mooi om mensen te inspireren en aan het werk te helpen. Ik hoop dat tegen die tijd nog steeds te kunnen doen.

Wilt je verder nog iets kwijt?

Misschien is het nog wel leuk om te vermelden dat we hier op het Werkplein in Winsum elke eerste dinsdag in de maand een banenmarkt organiseren met als naamgeving ‘Reuring in de tent’. Je kunt hier terecht voor tips en nieuwe vacatures en de markt is ook toegankelijk voor mensen buiten ons gebied.

En zoals eerder vermeld, ben ik positief gestemd over de werkgelegenheid in de regio. Dat komt ook doordat ik zelf een positief mens bent. Maar ik begrijp best dat werkloos zijn voor de persoon in kwestie een vervelende zaak is. Ik heb het zelf meegemaakt maar heb wel ervaren dat zo’n situatie altijd nieuwe kansen biedt!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69