Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ivo Lochtenberg over Walsemaweer Kantens: ‘werkplaats’, podium en logies!

Ivo, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Ivo Lochtenberg dus, 50 jaar (deze mijlpaal heb ik onlangs bereikt) en getrouwd met Jacomien. Haar wil ik ook nadrukkelijk in dit verhaal betrekken want we runnen Walsemaweer met zijn tweeën. We hebben 3 kinderen: Benjamin (18), Joost (17) en Anna Sophie (14). Alle 3 hadden ze behoorlijke kritiek op ons toen we in 2007 verhuisden van Middelstum naar Kantens want het aantal fietskilometers is voor hen behoorlijk toegenomen, haha.

Maar Walsemaweer is een bewuste keuze van ons geweest. Zelf ben ik in Hilversum geboren, Jacomien in Hoogezand-Sappemeer. We hebben elkaar leren kennen in Amsterdam. In Amsterdam zijn ook onze 2 zoons geboren. In 2000 hebben we de keuze gemaakt om naar Middelstum te verhuizen.

Ik kende Groningen van enige zeiltochten over het Lauwersmeer en het Reitdiep. Groningen is prachtig, fantastisch, betoverend mooi! We zijn 20 jaar geleden in Garnwerd getrouwd en dus in Middelstum gaan wonen. Een weloverwogen keuze om ons hier te settelen, in het mooiste stukje van Nederland.

Walsemaweer is een fantastisch plekje?!

De ruime boerderij, de rust, de ruimte, de vergezichten, eigenlijk waren we gelijk verkocht. De verschillende zalen en conferentieruimtes hebben we zelf gebouwd, de appartementen zaten er al in. Voor ons een ideaal plekje om mensen uit de omgeving maar vooral uit het westen kennis te laten maken met de rust, ruimte en de ongekende schoonheid van het Hoogeland. Een plek om te ontspannen maar ook om inspiratie op te doen!

Walsemaweer is een kophalsromp-boerderij uit 1869 die in 2007 opnieuw op de werktafel is gelegd, met het doel het optimaal faciliteren van meerdaagse werksessies. Walsemaweer is bij uitstek geschikt voor groepen die op een ontspannen manier op afstand van de drukte van alle dag aandacht willen geven aan elkaar en/of een bepaald onderwerp dat bijzondere aandacht behoeft. De rust en de ruimte en de comfortabele inrichting van de appartementen en de werkruimtes dragen daar goed aan bij.

Hoe zijn jullie hier zo terecht gekomen?

Toen wij nog in het westen woonden hebben we Nieuw Akademia opgericht. Dit is een gezelschap van kunstenaars, wetenschappers en consultants. Toen we naar Middelstum verhuisden werkte ik met veel leden van Nieuw Akademia in het westen, aan verschillende projecten. Dit terwijl we bedacht hadden dat het westen juist naar ons moest komen. In het begin lukte dit niet, ik moest wel 3 x per week naar Hilversum, Den Haag enz. om daar de trainingen te verzorgen. Maar op den duur kwam er een omslag en lukte het om groepen naar Groningen te halen en werkten we in Melkema en Hotel Het Klooster.

In 2007 viel dus alles op zijn plaats en stuitten we op Walsemaweer. We beleefden een vliegende start want veel programmamakers van de publieke omroep wisten ons te vinden. We gaven wel 30, 40 trainingen per jaar. Helaas kwam toen de klad er in bij de publieke omroep en moest er bezuinigd worden.

In 2012 kwam er ook bij ons een omslag in denken door de aardbevingen die ons gebied troffen. We zijn na gaan denken over hoe om te gaan met de veranderingen in het gebied. Je kunt wel stellen dat Walsemaweer een ander plekje is geworden sinds de beving. Van buitenaf gezien lijkt de boerderij door tal van restauraties steeds mooier maar er is middels tal van scheuren in bijvoorbeeld de kelder ook een andere kant.

Waarvoor kunnen mensen op Walsemaweer terecht?

Voor heel veel dingen maar bovenal voor een aangenaam verblijf! We bieden B&B, we organiseren hier culturele activiteiten zoals binnenkort Swinging Groningen. Maar ook voor vergaderingen kun je bij ons prima terecht. Er vinden momenteel heel veel bijeenkomsten op Walsemaweer plaats over de toekomst van ons gebied. Denk hierbij aan de Dialoogtafel die hier al een paar keer vergaderd heeft.

Maar ook Colleges van Burgemeester en Wethouders van meerdere gemeentes in de omgeving weten ons te vinden. Binnenkort is er een bijeenkomst in het kader van de regiomarketing, georganiseerd door de afdeling Economische Zaken van de Eemsdelta. We brainstormen met verschillende ondernemers uit de regio over de recreatieve richting in dit gebied zodat we nog aantrekkelijker worden voor toeristen. Jan Dirk Gardenier van onderzoeks- en adviesbureau CAB speelt hier een voorname rol in.

En uiteraard is Walsemaweer ook uitstekend te gebruiken als tijdelijk onderkomen voor toeristen. We verhuren verschillende kamers en appartementen inclusief ontbijt. Vandaar ook de titel boven dit verhaal dat Walsemaweer mensen een werkplaats biedt om te overdenken, vergaderen en voor brainstormsessies maar ook heel geschikt is om als podium te dienen voor allerlei culturele activiteiten en een plaats waar je ook nog eens kunt overnachten.

Vanuit Walsemaweer worden ook wadloop-arrangementen georganiseerd?

Dat klopt inderdaad en dit is een tak van sport waar we dit jaar mee gaan beginnen. We werken nauw samen met wadloopverenigingen hier in de buurt. Zo organiseren we trektochten op het Wad vanuit Noordpolderzijl en verschillende wadlooptochten vanuit opstappunt Uithuizen. Je bent hier zonet onthaald door wadloopgids Jos die zich hier mee bezig gaat houden. Van te voren geeft hij een presentatie aan de deelnemers over wat hun zoal te wachten staat.

Een wadlooptocht is ideaal voor groepen wanneer ze aan teambuilding willen doen. Bij ons kunnen ze zelf na de presentatie een tocht inplannen en organiseren. Er gaat dan wel een gids mee maar die loopt achteraan in de groep mee in plaats van voorop. Dit vergt dus een gedegen voorbereiding en onderling zal er goed gecommuniceerd moeten worden. Bij slecht weer is het ook een goede graadmeter voor de stressbestendigheid en de conditie.

Ook hebben we vorig jaar voor de fietsliefhebbers en wielerclubs speciale fietsarrangementen opgesteld. Onze omgeving leent zich hier uitstekend voor. Weinig verkeer, veel wind en de nodige ruimte op het deel voor monteurs om met fietsonderhoud bezig te zijn. Zo werden we vorig jaar vergast door een semiprofwielerploeg die zich hier uitstekend vermaakt heeft en de nodige kilometers wegtrapten in de omgeving.

Kun je al hoogte- en dieptepunten benoemen over jullie verblijf op Walsemaweer?

Een dieptepunt vind ik toch wel het ongemak dat we hebben van de aardbevingen. De afgelopen 2 jaren hebben we 6 maanden stilgestaan in onze ontwikkeling door allerlei hersteloperaties. Het epicentrum van de beving van februari 2013 was hier vlak in de buurt.

Dat alles er nu weer tip top uitziet is dan wel weer een hoogtepunt maar de eerste scheuren hebben zich al weer aangediend. Het echte hoogtepunt moet wat dat betreft ook nog komen. Ik hoop dat “Op z’n KANTens”, op 6 juni gaan organiseren veel mensen trekt uit stad en Ommeland.

In samenwerking met Swinging Groningen organiseren wij een soort van regiotoer. Op 6 juni treden hier een zestal startende bands en singer/songwriters op. Ook is er de gelegenheid om een uurtje te jammen. Het belooft een gezellige avond te worden en we hopen natuurlijk op een grote opkomst.

Nog leuke werkgerelateerde verhalen?

Tijdens een koude wintermaand kregen wij bezoek van theaterschool ‘De Trap’ uit Amsterdam. Zij waren hier in het kader van hun Winterschool om een aantal monologen te oefenen. Als een soort van warming up voerden ze buiten in de sneeuw van de paardenbak allerlei schijn-vechtoefeningen uit. Onze buurman zag dit en had zoiets van: ‘wat zijn dit voor stadse fratsen?!’

Maar we hebben ook een sauna en het gezelschap was een mooie mix van jonge en wat oudere mensen. De jongste (vrouwelijke) deelneemsters besloten om na een bezoek aan de sauna buiten in de sneeuw voor sneeuwengeltjes te gaan spelen. Dit zag de buurman toevallig ook gebeuren en hij vond het ineens een stuk gezelliger worden!

Ook de omroep VPRO heeft een conferentie gehouden op Walsemaweer. Ze dachten hier na over een documentaire dat als titel ‘Eeuw van de stad’ mee zou krijgen. Het zou een documentaire moeten worden over tal van stedelijke ontwikkelingen. Ik mocht dit begeleiden. Een van de deelnemers stelde toen de vraag waar in Nederland nog ruimte te vinden was want het wordt steeds voller in ons kikkerlandje. Ik wees toen naar buiten en ze zagen de uitgestrekte velden waar je nog kilometers ver weg kunt kijken. 2 van de 6 afleveringen van de documentaire gingen vervolgens over ontwikkelingen op het platteland.

Toen mijn vrouw en ik ons vanuit het westen definitief wilden vestigen hebben we getwijfeld tussen Noord Groningen en Noord Frankrijk als plaats om naar toe te verhuizen. En in plaats van te emigreren is het dus Noord Groningen geworden. Maar voor mijn familie voelde Groningen wel als een soort van emigratie. Maar na hier een paar keer geweest te zijn, waren ook zij onder de indruk van dit gebied.

Walsemaweer is ook de thuishaven van de Stichting Groningen Noord. Wat valt hierover te vertellen?

De Stichting Groningen Noord is opgericht in november 2013 vanuit de aardbevingsproblematiek. We zijn met 25 mensen uit de regio bijeengekomen om te zoeken naar een opbouwende manier over hoe om te gaan met de problematiek. De stichting initieert projecten en ideeën om het leven van de mensen in dit gebied te veraangenamen op het gebied van wonen, werken (werkgelegenheid creëren) en genieten (initiatieven op cultureel gebied).

We hebben al een aantal initiatieven ontplooid. Zo hebben we tijdelijk in Middelstum en Loppersum met behulp van aardappelkistjes een ontmoetingsplek gecreëerd voor jong en oud. Mensen konden langs komen om met ons van gedachten te wisselen, er waren sprekers en we hebben schoolkinderen gevraagd om hun dromen uit te beelden. Ook zijn de vertegenwoordigers van de Dialoogtafel langs geweest om uit te leggen wat ze zoal doen.

Zelf ben ik kwartiermaker bij deze stichting. Ik probeer mensen met initiatieven te vinden, ze samen te brengen en te binden waar projecten vorm krijgen. Ook help ik ze met financieringsaanvragen om het nodige geld voor de initiatieven bijeen te krijgen. Het gaat om grote, omvangrijke en ambitieuze projecten die het imago van de regio verbeteren waardoor de economie in ons gebied een impuls kan krijgen.

Het festival Thrilling Groningen dat onlangs hier gehouden werd was een enorm succes?

Thrilling Groningen is een eerste stap in wat een groter geheel moet worden en waar Swinging Groningen een vervolg op is. Ik vind het een fantastisch initiatief. Thrilling Groningen is een lied dat in 2 weken tot stand gekomen is en waarvoor 1500 mensen op de Grote Markt zich verenigden om een videoclip op te nemen. Er was toen een groot gevoel van saamhorigheid.

Zaterdag 28 maart is de clip van Thrilling Groningen, een ode aan onze provincie, hier op Walsemaweer in première gegaan. Een feestelijk gebeuren, door 250 mensen bezocht. Er reden bussen vol met mensen vanuit Groningen onze kant op om de première mee te kunnen maken. Er traden een aantal bandjes op en het werd een gezellige avond waarop we met veel plezier terugkijken.

Heb je nog tijd voor hobby’s en gezin?

Ja hoor, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat de hobby’s er bij ingeschoten zijn. Vlak voordat we deze boerderij kochten had ik voor mijzelf een klein zeilbootje aangeschaft omdat zeilen een grote hobby van mij is. Dit bootje heeft hier 3 jaar ongebruikt in de schuur gestaan, waarna ik besloten heb om hem te verkopen.

Gelukkig is het werk en de boerderij mijn passie en grote hobby. Daardoor blijft er genoeg tijd voor het gezin over. Jacomien en ik hebben een duidelijke taakverdeling. Jacomien bemoeit zich nadrukkelijk met de boerderij, de inrichting hiervan en de sfeer die het uitademt. Zelf richt ik mij op de projecten, initiatieven en toekomstplannen maar hierin werken we nauw samen. Jacomien is een echte paardenliefhebber en we hebben zelf ook enige paarden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Liever nergens voor als ik er over nadenk. Maar ik ben altijd in voor een goed gesprek dat tot nieuwe inzichten, ideeën en initiatieven leidt.

Waar staan Ivo en Jacomien Lochtenberg met Walsemaweer over 10 jaar?

We hopen dat we nog vele dingen mogen doen waar we goed in zijn. En dat er vaak groepen langs komen met mooie, inhoudelijke projecten. Onze prachtige regio verdient de nodige aandacht en we hopen dat Walsemaweer hieraan een steentje bij mag dragen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Bij dezen zijn de lezers van jouw website van harte uitgenodigd op onze minifestival ‘Op z’n KANTens’ die we als onderdeel van Swinging Groningen organiseren op 6 juni a.s.. We hopen op een grote opkomst waarbij we mensen uit het westen, de stad Groningen en de regio met elkaar kunnen laten genieten van een mooi muziekfeest.

Check voor meer bijzonderheden:  www.walsemaweer.nl

Of de Facebookpagina van Walsemaweer: Facebook

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69