Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Folly en Ina Hemmes gaan voor een eeuw Mulder (Wonen)!

Hoe lang bestaat Mulder (Wonen) reeds?

Voor onze bestaansgeschiedenis moeten we ver de vorige eeuw in duiken. Op 1 mei 1922 begon Fokke Mulder met de zaak. Eerst was hij wagenmaker en omdat hij toch in het hout zat werd hij er later meubelmaker bij. Zoon Henk Mulder ging in 1933 naar de technische school en volgde allerlei cursussen. Hij bleek een kunstenaar op houtgebied te zijn en kwam al vrij snel in de zaak.

Hoe zijn jullie er in gerold?

Folly zijn ouders zijn gescheiden en moeder Hemmes kreeg een relatie met Henk Mulder die toen een winkel aan de Oude Schoolsterweg had. Folly heeft heel veel beroepen geleerd op school, hij is een beetje een alleskunner. Schilder, behanger, tegelzetter,stoffeerder, hij is van vele markten thuis. In 1968 werd hij op 14 jarige leeftijd schilder bij Wichel, hier heeft hij 8 jaar gewerkt. Toen is hij bij Mulder begonnen.

In 1982 hebben we het pand aan de Heerestraat overgenomen en zijn we met onze eigen zaak begonnen. Ina zegde haar baan als gezinshulp in de verzorging er voor op. Ze is een vrouw met visie die heel goed met de klanten in de winkel om kan gaan. Veel beter dan mij, ik ben dan ook liever op pad. Pa Mulder is eigenlijk nog tot 2000 met de zaak aan de Oude Schoolsterweg doorgegaan. De winkel was al eerder dicht maar de werkplaats is tot het einde toe open gebleven. Wij hebben nooit de ambitie gehad om de naam van onze winkel te veranderen.

De eerste jaren waren heel intensief. In de jaren 1983-1988 heb ik heel veel studies en cursussen gevolgd. Zo heb ik onder andere mijn vakdiploma’s stoffeerder, mijn middenstand- en ondernemersdiploma gehaald. Dit waren hele pittige en intensieve jaren. Vaak om 05.00 uur er uit om dan tot 22.00/23.00 uur ’s avonds door te werken, vaak 6 dagen in de week om het werk maar af te krijgen. Werkweken van 100 uur waren in die tijd heel gewoon en dan stond Ina nog in de winkel en droeg de zorg voor de kinderen. Gelukkig is het werk en de zaak onze lust en leven anders hadden we dit ook niet vol kunnen houden.

Jullie zitten niet alleen in Middelstum?

Onze klanten zitten in de hele regio. Ik werk veel samen met mijn neef die ook net zo’n zaak als ons hebben maar dan in Uithuizen. Wel is hij meer meubelmaker en stoffeerder. Wanneer ik hulp nodig heb kan ik een beroep doen op hem maar ook op Slagter van Slagter Woninginrichting uit Ten Boer die mij wel eens meehelpt met bepaalde klussen bij de mensen thuis.

Hier ben ik heel blij mee want in 2007 heb ik een hartinfarct gehad waardoor een beschadiging aan mijn hartkamer is opgetreden. Hier heb ik vooral vlak na het infarct heel veel last van gehad. Gelukkig gaat het de laatste tijd weer super. Maar dit jaar word ik 60 jaar dus de jaren beginnen ook wel een beetje te tellen natuurlijk en je energie neemt in de loop der jaren toch wel wat af.

Wat zijn jullie specialiteiten?

Het ambachtelijke werk van het begin tot het eind. Na het opmeten zorg ik dat we de materialen in huis krijgen mochten deze niet op voorraad liggen en daarna volgt het leggen van bijvoorbeeld laminaat en het ophangen van de raamdecoratie. Er is dus sprake van maatwerk voor vloeren en ramen (zowel binnen- als buitenramen).

Is er nog een product/dienst die jullie onderbelicht vinden en die wel wat extra aandacht mag krijgen?

PVC vloeren zijn dé vloeren van de toekomst. Het lijkt veel op laminaat maar is van kunststof. Het is vormvast en dempt het geluid. Daarnaast is het ook nog slijtvast met een slijtgarantie van 25 jaar. Laminaatvloeren zijn een beetje op zijn retour.

Wat is de nieuwste trend op woongebied?

Dit zijn de eerder genoemde PVC vloeren en plissés voor de ramen. We zien je moeilijk kijken bij de plissés maar je kunt je vast nog wel herinneren dat mensen vroeger papieren gordijnen voor hun bloemen deden als een soort van zonnewering. Plissés is eigenlijk hetzelfde principe alleen is er nu sprake van een stoffen variant. Het is wat chiquer dan rolgordijnen of luxaflex.

Zijn er nog anekdotes vanuit de winkel of van klanten?

Dat zijn er in de loop der jaren wel honderden maar om ze nu zo maar even op te sommen valt niet mee. Daarbij kunnen we ook wel zeggen dat bepaalde klanten best wel vreemde vogels zijn maar misschien denken ze dat ook wel van ons. En wat is vreemd?

Wel komt het af en toe voor (Ina wordt gecorrigeerd als ze zegt regelmatig) dat ik bepaalde spullen vergeten ben. Het is natuurlijk wel knullig als ik vloerbedekking moet leggen en alles bij mij heb maar uiteindelijk de vloerbedekking vergeten ben. Dan heb je het even te druk gehad, zeg maar. De benaming van bepaalde spullen en materialen is ook nog wel eens een probleem. Zo was er laatst een klant die het over een trekroede had. Het duurde een tijdje dat we door hadden dat hij hiermee een spanveer bedoelde. Maar we komen er altijd uit hoor.

Echt specifieke anekdotes zoals vroeger bij het schilderen zijn er niet. Toen zeiden we tegen nieuwe medewerkers wel eens of ze een plintladdertje wilden halen om beter bij de plinten te kunnen. Deze bestaat natuurlijk helemaal niet maar niet iedereen had dit meteen door. Wel was er één zo sluw dat we hem pas de volgende dag weer zagen. Volgens eigen zeggen had hij de hele dag gezocht naar zo’n laddertje maar hij was gewoon naar huis gegaan.

Doen jullie alles met jullie tweeën?

Eigenlijk wel, vroeger hebben we wel hulp gehad. Zo is onze schoonzoon Martin Bulthuis twee jaar bij ons in dienst geweest. Later hebben we nog zes jaar iemand in dienst gehad maar die kreeg toen een hernia. Daardoor zijn we wat huiverig geworden met mensen in vaste dienst te nemen. Wieb van der Laan heeft ons ook nog een tijdje meegeholpen maar dat was via uitzendbureau Start.

Tegenwoordig doen we 95% van het werk zelf. Folly regelt de administratie, knipt de gordijnen, is regelmatig op pad en staat af en toe in de winkel. Het winkelgebeuren doe ik eigenlijk veelal in mijn eentje, ook de praatjes met de vertegenwoordigers die langs komen. Dat is best wel vermoeiend hoor, vooral als je niet helemaal begrijpt wat de klanten precies bedoelen. Folly vindt het winkelgebeuren bijvoorbeeld veel vermoeiender dan dat hij op een klus moet.

Zijn jullie van oorsprong Middelstummers?

Nee, Folly is in 1953 geboren in Doodstil en heeft daar tot 1973 gewoond om daarna met zijn moeder bij zijn stiefvader aan de Oude Schoolsterweg in Middelstum te gaan wonen. Ina is in de Kalverstraat in Zijldijk geboren en daar heeft ze vijf jaar gewoond. Toen kochten haar vader en moeder een kwekerij in Uithuizen. Na ons trouwen hebben we nog 5 jaar in Uithuizen gewoond en daarna werd het dus de Heerestraat in Middelstum.

Was het liefde op het eerste gezicht?

Jazeker, zegt Ina terwijl Folly dan grapt dat iedereen wel eens een vergissing begaat. Maar aan zijn gezicht valt af te lezen dat hij dit absoluut niet meent. De vonk is overgesprongen tijdens de wederzijdse bezoekjes aan discotheek Spirit in Uithuizen. Dit was de tegenhanger van The Red Devil in Middelstum. Spirit was één van de eerste discotheken hier in de omgeving. Daarvoor werden de contacten voornamelijk gelegd bij kerkkoren en zondagsscholen. Radio’s en popmuziek waren aanvankelijk not done. Onze ouders vonden dit maar duivelse praktijken. Ach ja, tijden veranderen hé.

Kunnen jullie nog iets over het gezin Hemmes vertellen?

Vorig jaar beleefden we een mijlpaal want we waren 35 jaar gelukkig met elkaar getrouwd. Samen hebben we twee kinderen gekregen. Dochter Vanessa is dus getrouwd met vrachtwagenchauffeur Martin Bulthuis en ze hebben twee kinderen. Zoon Senna en dochter Noa, ze wonen in Middelstum. Zoon Stefan woont samen met Annemiek in Groningen. Hij heeft net als ons ondernemersbloed want hij heeft een eigen ICT zaak, genaamd Define.

Blijft er nog tijd over voor hobby’s?

Beiden zijn we echte dierenliefhebbers. Folly heeft meer met katten, Ina met honden, ze mag ook graag lopen. Tuinieren is voor Ina de ideale manier om haar hoofd leeg te krijgen. Folly heeft een passie voor oude auto’s en heeft vroeger nog een autobedrijfje gehad. Ford Mustangs en Ford Capri’s behoren tot zijn favorieten. Enige jaren geleden zijn alle auto’s verkocht op de Fiat 125S speciaal na. Deze ruime gezinsauto, die verdacht veel op een Lada lijkt en waarvan er maar een paar in Nederland zijn, staat nog steeds bij ons in de schuur.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Folly mogen ze alleen wakker maken met de mededeling dat hij door mag slapen. Ina hoopt hartstochtelijk dat kat Sky weer terug gevonden wordt. Hier mogen ze haar dus ’s nachts voor wakker maken.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

‘Alles wat in de winkel staat natuurlijk. Maar zonder gekheid kunnen we wel stellen dat we graag op dezelfde voet verder willen gaan. In 2022 bestaat Mulder Wonen 100 jaar, deze mijlpaal willen we graag bereiken. Dit voorjaar hebben we de naam van de winkel veranderd en een nieuwe bedrijfsauto gekocht. We hebben er dus nog heel veel zin in en hebben het momenteel lekker druk na toch wat mindere jaren. Maar onze gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Van onze ervaringen zes jaar geleden hebben we heel veel geleerd, in bepaalde zaken zijn we wat gemakkelijker geworden. Het zou fantastisch zijn als we de 100 jaar vol mogen maken, daar gaan we voor!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69