Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ron Caspers van Smederij Atelier Caspers Warffum

Toen ik onlangs bij Ron Caspers in zijn smederij in Warffum was, overviel mij een blij en weemoedig gevoel. En dat kwam niet alleen omdat hij later aangaf dat hij wel logoadverteerder wilde worden op mijn website. Een smeulend smidsvuur wekte allerlei nostalgische gevoelens op. Waar tegenwoordig zoveel op mechanische en industriële wijze geproduceerd wordt, is het een verademing te constateren dat Ron het ‘ouderwetse’ smeedwerk nog steeds hanteert. En met succes want heel veel gerenommeerde opdrachtgevers weten hem te vinden.

En dat terwijl Ron aanvankelijk niet eens wist wat te worden. Zijn luitenant in het leger zag in hem wel een leraar en dus koos hij voor een pedagogische opleiding die hij succesvol afrondde. Maar hij was afgestudeerd in een tijd dat onderwijzers nauwelijks aan de bak kwamen. Gelukkig kon hij destijds bij de vader van zijn toenmalige vriendin aan het werk. Koperslager en restaurateur Harco Hanekamp leerde hem in het begin de fijne kneepjes van het smeedvak en hij bleek er aanleg voor te hebben.

Ron besloot om voor zichzelf te beginnen en kende met de restauratie van de koorhekken van Der Aa-kerk in Groningen direct een vliegende start. Zijn klanten wisten hem ook te vinden toen hij in 1998 naar Warffum verhuisde waar hij nu, naast zijn woonhuis, zijn smederij en atelier bestiert. Deze smederij biedt ook kleinschalige dagbesteding aan jong volwassen mensen met ADHD, autisme en verslaving.

En naast al het smeed- en restauratiewerk is hij ook nog eens kunstenaar. De beelden en sculpturen zijn voor de galerie in Eenrum, die hij samen met zijn partner Eva runt, maar hij verkoopt ze ook wereldwijd. Tot slot gaat er voor hem de nodige tijd zitten in het verrichten van onderzoek naar de herkomst van ijzer- en smeedwerken maar ook naar de stempels die in sommige hekwerken verwerkt zitten. Daar helpt hij bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Monumentenzorg verder mee.

Ron Caspers is een zeer veelzijdige vakman dus, waarover nog zoveel meer valt te vertellen. Bent u hierin geïnteresseerd, klik dan gerust even door naar het interview dat ik onlangs met hem had (Ron Caspers). Voor zijn prachtige werken verwijs ik u graag door naar zijn website www.smederijcaspers.nl en Facebookpagina https://www.facebook.com/smederijcaspers waar tal van mooie voorbeelden opstaan. Meer informatie over hun gezamenlijke atelier in Eenrum is te vinden op www.galerieonderdemolen.nl.

Nieuwsgierig geworden? Ron is te bereiken op het telefoonnummer 06-4047 4447. Mailen kan natuurlijk ook: smederijcaspers@planet.nl

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69