Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jacob ten Berge en Tjaart Huizinga, de routiniers van muziekfestijn Sunsation

Mannen, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Jacob: “Ik trap wel even af. Ik ben vijftig jaar, getogen in Huizinge en inmiddels al weer ruim twaalf jaar in Middelstum wonend. Ik ben trots op ‘mijn’ vier dames: vrouw Gerrie en drie dochters in leeftijd variërend van zestien tot twintig jaar. Als melkwinningsspecialist ben ik dagelijks volop bezig met automatiseringsprocessen om de melkopbrengst van de koeien te vergroten. Denk hierbij aan een geautomatiseerd voersysteem. Ik heb al met al 37 jaar trompet gespeeld bij muziekvereniging Concordia. Tegenwoordig besteed ik mijn vrije tijd aan het mede besturen van het Multicentrum aan de G.A.-straat en Sunsation.” 

Tjaart vervolgt: “Ik ben een jaar jonger dan Jacob, 49 dus. Een echte Middelstumer inderdaad, de plaats waar ik mijn hele leven heb gewoond. Ik ben inmiddels dik twaalf jaar administratief medewerker bij Koks Herberg maaltijdvoorziening in Groningen. Voor die tijd ben ik zeven jaar eigenaar geweest van horecapand Moonlight in Middelstum. Net als Jacob ben ik ook actief bij het Multicentrum en Sunsation. En ik mag natuurlijk graag darten.”

Hoe zijn jullie bij de organisatie betrokken geraakt?

In onze jonge jaren, waren we vrijwilliger bij jeugdsoos The Rising Sun. We hadden de beschikking over een zaaltje van zeven bij zeven meter. Af en toe kwam er wel eens een band te spelen, Heel Gewoon bijvoorbeeld, maar die moesten zich dan redden in een klein hoekje en namen dan al de nodige ruimte in beslag.

We waren jong en ambitieus en wilden wel eens wat meer. Hieruit ontstond het idee van een feesttent. In 1988 was de eerste editie, in een soort van circustent van vijftien bij dertig meter aan de Hippolytuslaan. Tros DJ Peter Teekamp kwam langs en in dat weekend mochten we zo’n vijfhonderd bezoekers begroeten. We regelden het allemaal zelf, zonder gebruik te maken van subsidies. Dit was het prille begin van muziekfestival Sunsation die nu jaarlijks duizenden bezoekers trekt vanuit de wijde omgeving…..

Wat weten jullie nog van de eerste edities?

Dat de reacties heel positief waren en er steeds meer publiek kwam. Vaak werd Sunsation gecombineerd met Koninginnedag en de 5 mei viering waardoor het een echt dorpsfeest werd. De ‘circustent’ werd dan ook rap ingeruild door een ‘rode aluminium feesthal’ waar we veel meer mensen kwijt konden. De eerste jaren mochten we bijvoorbeeld de Dutch Boys, Erik de Zwart, Nevermind, Arie Ribbens, Marga Bult en Peter Koelewijn begroeten, om maar eens een kleine greep uit het artiestenarsenaal te noemen.

Het was natuurlijk een spannend avontuur in het begin maar ook enigszins vrijblijvend. We dronken zelf gezellig een biertje mee en waren daarbij ook nog eens portier. Het ging er dus losjes en gemoedelijk aan toe. Dit heeft niet lang geduurd hoor. Het zelf drinken werd overboord gegooid en we huurden beveiligers in.

Sunsation werd ook steeds groter en één weekend feest werd ingeruild voor twee weekenden. In 1992 was de eerste editie van de Night of the Proms met Concordia. In 1993 kwam The Golden Earring voor het eerst langs, dat was tekenend voor ons ambitieniveau. Zij hebben in totaal elf keer bij ons opgetreden. We hebben grote bands mogen begroeten in de loop der jaren: BZN, De Dijk, Rowwen Hèze, Anouk, Blof, Van Dik Hout, Direct, Krezip enz. enz..

Van de Hippolytuslaan naar Oosterburen in 1998 was een logische stap?

We hadden ook weinig keus want de gemeente had de grond verkocht om een plek te creëren voor het nieuwe Hippolytushoes. Met dit geld werd bij Ewsum in Oosterburen een nieuw evenemententerrein aangelegd. Dat was voor ons best wel even wennen. Aan de ene kant zitten we nu net buiten het dorp waardoor de spontane aanloop toch wat minder wordt. Dat merkte je bijvoorbeeld bij de vrijmarkten in de feesttent, dit trok toch minder publiek. En je hebt hier te maken met ‘vogeltjesland’ waardoor we bijvoorbeeld geen goede drainagesysteem mogen aanleggen. Maar door te improviseren met rijplaten redden we ons ook wel.

Aan de andere kant heb je hier natuurlijk qua ruimte wel veel meer mogelijkheden. En dat was tijdens de eerste editie in Oosterburen ook wel nodig. De combinatie Golden Earring/Anouk trok toen meer dan drieduizend bezoekers, het was gigantisch druk in de feesttent. Hierdoor konden we ook het festivalconcept verder uitwerken, waarbij we gebruik maakten van een dubbele feesttent….

Organisatorisch gezien is Sunsation enorm gegroeid de laatste jaren?

De wet- en regelgeving is enorm veranderd inderdaad. Helemaal sinds de Veiligheidsregio Groningen er bij betrokken is. We hebben nu bijvoorbeeld te maken met een Veiligheidsplan en een Ontruimingsplan. Zelfs een terrorismedekking is in ons plan opgenomen. Want hoe moet je bijvoorbeeld om gaan met een bommelding? We zitten voor en na Sunsation altijd met een man of tien van de gemeente, de politie en de veiligheidsregio bij elkaar om te analyseren wat goed ging en wat nog beter kan. Dit gaat altijd in een goede sfeer hoor, de samenwerking is wat dat betreft uitstekend.

Om de steeds grotere toeschouwerstroom te kunnen faciliteren, werken we inmiddels al weer tien jaar met een grote en een wat kleinere feesttent. Dit werkt uitstekend. En konden we het tijdens de eerste editie nog met zo’n twintig personen af, inmiddels is dit doorgegroeid naar honderd vrijwilligers inclusief de mensen van muziekvereniging Concordia en judovereniging Bushido.

Balen jullie van één gemiste editie?

Beiden hebben we de eerste editie gemist inderdaad. Jacob: “Ik liep toen vier maanden stage in Canada. Even op en neer vliegen was geen optie”. Tjaart: “Ik weet eigenlijk niet eens meer waarom ik de eerste editie gemist heb, misschien was ik toen nog geen vrijwilliger bij The Rising Sun. Maar dat was dan ook direct de laatste keer dat we er niet bij waren, haha….”

Na dertig jaar Sunsation, kriebelt het nog steeds?

Er is na al die jaren nog steeds een gezonde spanning. Maar de voortekenen zijn goed, de voorverkoopdag verliep uitstekend en we hebben weer weten te plussen t.o.v. het vorige jaar. Steeds meer mensen van buitenaf hebben deze dag ontdekt. Organisatorisch verloopt het hartstikke mooi tot dusver. We hebben ook een hele leuke ploeg vrijwilligers tot onze beschikking. Ze zijn allemaal bereid om keihard te werken om duizenden mensen een gezellig avondje te bezorgen.

We zien deze dertigste editie met vertrouwen tegemoet, het zelfvertrouwen is er inderdaad. We hebben in de loop der jaren dan ook het nodige geleerd. Ze maken ons ‘de pis niet meer zo snel lauw’ dus….

Waar verheugen jullie je het meest op?

Het klinkt misschien raar maar misschien nog wel het meest op een biertje drinken na afloop. Van de meeste avonden zelf krijgen we niet eens zoveel mee. Het is van 20.00 tot 04.00 uur keihard werken geblazen. We maken onze rondjes over het terrein, zijn aanspreekpunt voor de politie en de beveiliging, we regelen de geldstromen en faciliteren de kassa’s. En mochten er technische mankementen zijn dan moeten we ook vol aan de bak.

Met bijvoorbeeld Gerard Joling en Snollebollekes hebben we natuurlijk zeer aansprekende namen in huis gehaald en ook het Dance Event pakt flink uit qua programmering. Vaak zien we dergelijke hoogtepunten pas achteraf via allerlei filmpjes op social media. Maar ook dat is genieten hoor….

Wanneer is deze jubileumeditie voor jullie geslaagd?

Wanneer er sprake is van een gezellige sfeer zonder noemenswaardige incidenten. En daar we toch nog steeds ambitieus zijn hopen we stiekem op nog meer bezoekers dan vorig jaar. Na afloop staan we vaak bij de uitgang. Wanneer je al die lachende gezichten ziet dan weet je waar je het voor doet. “Bedankt voor de gezellige avond en tot de volgende keer”, is een vaakgehoorde kreet.

Ook via onze Facebookpagina lezen we in de meeste gevallen positieve reacties. Ondanks de strenge regelgeving waar we aan moeten voldoen. Dit vereist wel eens hardere maatregelen die ons niet altijd in dank worden afgenomen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie Sunsationcarrière tot dusver?

Jacob: “Voor mij zijn dit toch de optredens van The Golden Earring geweest. Tijdens één editie knepen we hem wel want ze hadden al diverse optredens afgezegd omdat zanger Barry Hay te kampen had met een longontsteking. Toch kwamen ze, Barry had zich hiervoor zelfs in een soort van thermopak gehesen. Ze kwamen ook altijd al op tijd om zelf te soundchecken en gingen daarna een hapje eten in De Valk of Melkema.”

Tjaart: “Het optreden van Within Temptation zal ik niet snel vergeten. Mede door de geweldige vuurwerkshow bij het podium. Dat kon toen inderdaad nog. Na hun optreden liepen de bandleden gewoon door de zaal om handtekeningen uit te delen.”

In 2001 werd Sunsation op het laatste moment afgezegd door de MKZ-crisis. Daar zijn we toen goed ziek van geweest. Steenge Tentenverhuur stond al klaar om hier heen te rijden. We hadden allerlei maatregelen getroffen om de risico’s maar zoveel mogelijk uit te bannen. En toch werd er door de burgemeester een streep door het evenement getrokken. Gelukkig zijn we in financieel opzicht volledig gecompenseerd. Dat was een geluk bij een ongeluk.

En we hadden in 1994 hoge verwachtingen van het optreden van de Duitse topband Culture Beat. Toch trok deze avond maar twaalfhonderd bezoekers. De mensen geloofden het niet dat zo’n grote band naar Middelstum zou komen, ze dachten serieus dat het een grapje was…. Jacob: “Ik vind het ook jammer dat The Golden Earring niet meer in feesttenten optreedt!”

Hebben jullie nog leuke Sunsationanekdotes?

We hebben zoveel meegemaakt, daar kun je een boek over schrijven. Zo viel vlak voor het optreden van The Golden Earring een aggregaat uit. We hadden één uur de tijd om een nieuwe te regelen. Via Ipe Oosterhof die toen bij Reisiger werkte, is het ons toch gelukt. De Engelse monteur die hem moest installeren zweette peentjes, want hij moest onder een gigantische tijdsdruk werken.

We kijken ook met veel plezier terug op de tijd dat de ons helaas ontvallen DJ Ger van den Brink langskwam. Hij bleef na afloop altijd nog even gezellig nazitten om vervolgens in de taxi naar Spoorzicht te gaan om daar te overnachten. Met DJ Roy hebben we nu ook zo’n bijzondere band. Hij komt dit jaar voor de 10e keer en arriveert al op vrijdag om vervolgens op Ewsum te overnachten.

Tijdens zijn eerste optreden op de Hollandse Avond waren er negenhonderd bezoekers. Twee jaar geleden maakte hij een diepe buiging op het podium toen er voor het eerst meer dan tweeduizend bezoekers kwamen. Hij heeft dus de gigantische vlucht van deze avond van dichtbij meegemaakt.

Middelstum is voor jullie ‘the place to be’?

Wat Sunsation betreft zeker. We hebben wel eens overwogen om naar een andere plek te gaan, zelfs de gemeente Eemsmond is in beeld geweest. Maar eigenlijk zijn Middelstum en Sunsation natuurlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden! Sowieso is Middelstum een levendig dorp. Niet alleen door Sunsation maar ook door de inzet van andere verenigingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw en de kermis plus braderie.

Waar staat Sunsation over 10 jaar?

Alles staat of valt met de hoeveelheid vrijwilligers. Wat dat betreft is het jammer dat we geen jeugdsoos meer hebben. Dat was toch vaak de kweekvijver voor nieuwe aanwas. Gelukkig komen er wel enige enthousiaste jonge gasten aan. Maar de meeste vrijwilligers zijn toch al gauw zo’n dertig, veertig jaar. Jacob: “Zelf zit ik al 22 jaar in het bestuur en Tjaart zit er sinds de bestuurlijke herstart in, vanaf 2008 dus. Veel routine inderdaad maar ook bestuurlijk gezien is er gelukkig sprake van jong bloed in de vorm van Mattias Tepper. En voorzitter Wilpstra kan natuurlijk ook nog jaren mee.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?

(Jeugdige) Vrijwilligers zijn natuurlijk van harte welkom om mee te helpen. Meld je gerust aan via m.tepper@sunsation.nl. En we hopen natuurlijk op een geweldige 30e editie. We hebben er vertrouwen in, de voortekenen zijn in elk geval zeer gunstig.  

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69