KOOZAA
De Kleine Munt
Hotel 't Gemeentehuis
Notaris Huitsing

Laatste malle fratsen op Klap?!

Ik heb het misschien wel vaker geschreven: ik hecht aan tradities. En Oudejaarsdag zit natuurlijk vol met tradities. Oliebollen eten, Top 2000, om het vuurvat staan bij De Berk en aan het eind van de middag richting Fraamklap. Op naar Café Tuitman. Dit jaar extra vroeg heen om er bijna niet meer weg te komen. Want wie weet was dit wel de laatste keer….

In september was ik voor het laatst bij Fre en Marianne. Toen in hun woonhuis even verderop. Om al die mooie Caféverhalen uit ver vervlogen tijden op te tekenen. Toen pa en moe Tuitman met het Café begonnen. Wat een verhalen inderdaad. Toen hadden we het ook al even over de Club van 50. Ach, dat kan in december ook nog wel geregeld worden. Daar is immers geen haast bij. Maar ergens heeft dit verhaal ook iets van een verkoopverhaal dus. Want Café Tuitman staat te koop. Daar waar het Westerwijtwerdermaar en het Boterdiep bij elkaar komen. Moet ik nu schrijftechnisch gezien iets minder goed mijn best doen?

Gelukkig is er in de loop der jaren niet heel veel aan het Café veranderd. En dus stappen we die zondagmiddag 31 december 2017 weer binnen in de sfeer van de zeventiger jaren. Martin zit al op ons te wachten. Er gebeurt veel in deze contreien, Klap en omgeving staan volop in de belangstelling. Dit komt natuurlijk door het ‘krakers’echtpaar Datema en De Lange die hun droomhuis aan de Onderdendamsterweg 13 kraken. De regionale en landelijke tv weet hen en masse te vinden. En zo staan deze Groninger cultuurbewakers terecht volop in de belangstelling. Inclusief de nodige steunbetuigingen.

Even later wordt in de inmiddels volle gelagkamer aan de Fraamweg nummer 3 gekscherend opgemerkt dat ook het Café momenteel gekraakt wordt. Want tegen het eind van de middag druppelen steeds meer bekende gezichten binnen. ‘Ik ben er dit jaar wel hoor!’, merkt Kuut gevat op. Hij zou ook het vuurwerk ‘halen’ dat die nacht in hartje Middelstum afgestoken zou gaan worden. Dit jaar weer geen Stefan Pool die nu als backpacker Australië onveilig maakt. En gelukkig hoefde Ab wederom niet gebeld te worden.

Wel twee nieuwe gezichten. De nieuwe buren die in het huis naast de brug gaan wonen binnenkort. Daar waar vroeger Boverhof woonde. Boverhof kwam in een grijs verleden nog wel bij ons thuis want hij was de ‘kippenvriend’ van broer Jur. Mooi dat zijn woonstee weer bewoond gaat worden. Ook op Klap is het een komen en gaan van geslachten. Facebook leerde mij achteraf dat het om Roan en Nienke gaat. Ik wens hen alvast veel woonplezier op Klap toe.

Naast mij verslikt buurman Wim zich bijna in een ferme slok Amstel. Man van de wereld Raangs gooit er namelijk een gewaagde theorie in over de gasboringen en de aardbevingen. Koren op de molen van buurman die hem met al zijn kennis van repliek dient maar Jaap lijkt niet te vermurwen. De schaal met oliebollen blijft bijna onaangeroerd liggen. Zou het weemoedige gevoel ten koste gaan van de eetlust? Niet van de dorst in elkaar geval want de ‘plee’ wordt veelvuldig bezocht. Gelukkig druppelen even later ook de uitgemolken Kees, Mr. Shoppyland Marten Bos met nog later zijn vrouw Ineke en, stipt om klokslag 18.35 uur, Frans binnen. Het gezelschap is compleet.

Marianne komt er nog even bij zitten. Met de terechte opmerking waarom we hier niet vaker kwamen. Daar heeft ze natuurlijk een punt. Voors en tegens tegen elkaar weggestreept werd toch besloten om het pand te koop te zetten. Wel met pijn in het hart inderdaad. En dus komt er misschien wel een eind aan al die malle fratsen op Klap. Acht jaar na de laatste Oudejaarsgang richting Tinus en Eke sluiten ook hier binnenkort de toegangspoorten zich.

Wie zouden de nieuwe eigenaren van dit prachtig stee worden? Het Bartlehiem van het Noorden inderdaad op Klap waarbij zoveel roemruchte schaatsverhalen opgetekend zijn. We zullen het dit jaar ongetwijfeld vernemen. En voor geïnteresseerden, klik maar even op deze link: https://www.funda.nl/koop/middelstum/huis-40489615-fraamweg-3/.

Wat zou het mooi zijn wanneer de horecabestemming gehandhaafd zou blijven. De deur zal ik er vast niet platlopen. Maar op 31 december 2018 met ongeveer hetzelfde gezelschap het jaar evalueren zou toch fantastisch zijn. Misschien wel weer met Fre en Marianne als gastheer- en vrouw. De tijd zal het leren. Bedankt alvast voor vele prachtige Klapherinneringen……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL 108306987B01