Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Sluimerderwijs van Mondzorg Bedum naar Mondzorg Noord

‘Kom snel eens langs, dan kun je zien hoe mooi het wordt!’ Met een glimlach zie ik Bedum rechts van mij verdwijnen en duikt voor mij op de Eemshavenweg onze prachtige provinciehoofdstad Groningen op. Precies een jaar geleden mocht ik op appel komen bij René Dijkstra in zijn praktijk in Bedum. Ik kende de beste man helemaal niet en dat was wederzijds. Maar ik raakte onder de indruk van zijn drive en enthousiasme. Het begin van een samenwerking middels het geschreven woord was geboren. Gaandeweg 2015 kwam ik er achter dat zijn ambitieuze uitspraken geen luchtfietserij was……

Ontspannen rijdend laat ik mij door de Tomtom in twintig minuten naar de Rigaweg leiden. Het is nog even wennen maar je bent er zo. De patiënten zijn laaiend enthousiast over de ruime parkeergelegenheid: “Je kunt hier ja driedubbel parkeren!” En nog gratis ook. Even later verschijnt René die mij hartelijk de hand schudt. De afspraak moet tegenwoordig al ’s avonds plaatsvinden. Overdag is het smoordruk in de praktijk.

Snel word ik langs de 4 behandelkamers geleid. Hierin worden ook de tandartsbehandelingen onder narcose uitgevoerd. Uniek in Groningen inderdaad waardoor tal van angstpatiënten uit hun lijden verlost zijn wanneer ze weer bijkomen. Ook het nieuwste paradepaardje wordt met trots gepresenteerd. Met een CT-scan van de kaak kan een nog betere diagnose gesteld worden. Maar mijn mond valt helemaal open van verbazing als René mij de ruimte laat zien waar over drie maanden een verdubbeling van de praktijkruimte zal hebben plaatsgevonden.

Nog eens vier behandelkamers erbij dus, plus een extra kroon- en brugwerklaboratorium. En ruime kleedkamers voor het personeel. ‘Nu begrijp je vast wel waarom ik Bedum vaarwel heb gezegd.’ Hier kun je inderdaad nog alle kanten op. “Eventueel hebben we nog wat ruimte over dat verhuurd kan worden. En misschien is het ook wel leuk om te noemen dat ook andere tandartsen hier hun patiënten een gebitsbehandeling onder narcose kunnen geven. Dit is ideaal wanneer patiënten liever door hun eigen tandarts behandeld willen worden.”

Niet veel later komt ook Rob Meyst binnen. Rob is eigenaar van MVM tandartsen en die naam prijkt ook nog op de voorgevel. Hoe lang nog? Want het zal vast niet lang meer duren dat MVM en Mondzorg Bedum definitief tot het verleden behoren en ingeruild worden voor een nieuwe naam: Mondzorg Noord. Een vooruitstrevende praktijk die ruimte biedt aan 10.000-12.000 patiënten. Ik knipper eens met mijn ogen. Dat zijn indrukwekkende aantallen. Maar ik weet inmiddels dat van grootspraak geen sprake is.

Er is in de afgelopen maanden enorm veel werk achter de schermen verricht en de laatste weken ook er voor. Flink aanpoten dus voor Rob en René. “Maar ook ons personeel heeft een dikke pluim verdiend. Het is lang niet altijd gemakkelijk werken en soms is het flink improviseren geblazen maar ze slaan zich er dapper doorheen!” Het zal niet lang meer duren of de organisatie van Mondzorg Noord is tot een vloeiend geheel samengesmolten. Een organisatie waar inmiddels 14 personeelsleden hun weg weten te vinden…

Daar zorgt de ondernemer Dijkstra wel voor. Zo ziet Rob dat: “René is meer de ondernemer van ons twee, ik ben wellicht wat meer de sociale praktijkmens. Maar dat amicale zit er bij René ook zeer zeker in. We willen allebei een goede band met onze patiënten opbouwen. Door een laagdrempelige opstelling proberen we een mogelijke angstbarrière te doorbreken. Patiënten zijn geen nummers maar mensen waar we graag een langdurige relatie mee opbouwen!”

En dat lukt want de patiënten komen niet alleen uit de stad Groningen zelf. Hoogezand ligt bijvoorbeeld maar op 11 kilometer. Ook vanuit de rest van de provincie stromen de patiënten toe, Drenthe en Duitsland liggen eigenlijk vlakbij. En hoe zit het met de patiënten van Mondzorg Bedum? Rene: “Vorig jaar hebben we een mooie groei doorgemaakt naar 3.000 patiënten. Ik schat dat 80 a 85% meegaat naar onze nieuwe locatie in Groningen.”

En dan wordt het voor mij de hoogste tijd om afscheid te nemen. Beide mannen hebben nog het nodige werk te verrichten deze avond en ik wil ze niet langer voor de voeten lopen. Maar ik weet zeker dat het ze gaat lukken. Wanneer ik hier over een half jaar weer kom dan denk ik dat alles op rolletjes verloopt. Binnen de kortste keren zit ik weer op de Ring op weg naar huis. Bedum doemt weer voor mij op. Zeven jaar lang de thuishaven van Mondzorg Bedum. Das war einmal. ‘Forget about the past!’ Mondzorg Noord heeft de toekomst…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69