Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Gebroeders Zijl Schilderwerken

Zijn jullie, naast broers, partners, collega’s of concullega’s?

We zijn inderdaad broers en zeker geen concullega’s. Sterker nog, we werken zeer regelmatig samen. De term vrienden mist eigenlijk nog. Wat dat betreft vullen we elkaar goed aan. Hugo: ‘Ik ben wat feller en ‘gebrander’ en als het niet gaat zoals ik het in gedachten heb dan fok ik mijzelf op. Reinjan is wat rustiger en maant me regelmatig tot kalmte. Samen leidt dat tot een mooie synergie en houden we de vaart er goed in’.

Beiden van jongs af aan verknocht aan de schilderskwast?

Eigenlijk is het voor ons beiden toeval dat we schilder geworden zijn. Door vakantiewerk zijn we er als het ware ingerold. Beiden hadden we geen zin om verder te studeren en het vakantiewerk beviel ons prima. Vooral ’s zomers, als het mooi schilderweer is, hebben we het prima naar de zin en dan is het ook altijd lekker druk.

Hugo is op zijn 17e begonnen bij Schildersbedrijf Van der Maar in Groningen. In 2005 is hij voor zichzelf begonnen. Eigenlijk van de ene op de andere dag. En daar heeft hij nooit spijt van gehad. Reinjan begon bij Schildersbedrijf Van der Klei in Groningen en is in 2007 bij Hugo aan het werk gegaan. Ook hij is onlangs als zzp-er voor zichzelf begonnen.

Hebben jullie hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Beiden hebben de tweejarige schildersopleiding aan het Noorderpoortcollege gedaan en daar hun diploma gehaald. Hugo in Groningen, Reinjan in Assen. Ze waren allebei blij dat ze de opleiding voltooid hadden want ‘in de schoolbankjes zitten’, vonden ze maar niets.

Hugo merkt op dat hij de fijne kneepjes van het vak van een oud collega uit Pieterburen heeft geleerd. ‘Ik kon hem in het begin wel schieten. Hij liet mij bijvoorbeeld eerst 6 x één en dezelfde drempel schilderen totdat hij vond dat het resultaat perfect was. Het heeft wel geholpen. Inmiddels is hij al enige jaren met pensioen maar ik probeer hem nog elk jaar te bezoeken. Steevast gaat dan een fles jenever mee en dan halen we oude herinneringen op. Dat heb ik hem ooit beloofd maar hij had niet verwacht dat ik het ook zou doen. ‘Uit het oog, uit het hart’, zo zei hij, maar dat is dus niet zo. Deze fijne kneepjes heb ik proberen over te dragen aan Reinjan’.

Voornamelijk actief in Bedum?

Klopt, 80% van het werk hebben we in Bedum. Maar we komen ook wel in Onderdendam, Winsum, Groningen, Delfzijl en Middelstum.

Wat zijn jullie specialiteiten?

Schilderen, behangen en glaszetten. We kunnen zowel in het binnen- als in het buitenwerk prima uit de voeten. Het schilderen van mooie, wat oudere huizen vinden we misschien wel het mooist. Dit is vaak wat verfijnder schilderwerk en het vereist iets meer geduld en vakmanschap.

Bieden de wintermaanden ook nog de nodige drukte?

In de wintermaanden kan er altijd wel wat extra werk bij. Maar door de aardbevingsproblematiek hebben we het ook de komende maanden best wel druk. Hugo zijn vrouw Janien heeft daarnaast ook nog een eigen transportzaak (JZ Transport BV) waar zowel zijn vader en zijn schoonvader voor rijden. ‘Als het in de wintermaanden wat rustiger is, dan spring ik af en toe ook wel eens bij voor een ritje naar bijvoorbeeld Zweden’.

Wat is jullie meest bijzondere project?

Elk project heeft vaak wel zijn eigen bijzonderheden, hetzij door het werk hetzij door de mensen waar we voor aan het werk zijn. Het schilderen van het gevangenismuseum in Veenhuizen, toen we nog bij Van der Maar werkten, was wel heel bijzonder. Een project van maar liefst negen maanden waarbij we zowel het binnen- als het buitenwerk gedaan hebben.

Hebben jullie nog leuke schilderanekdotes?

Ach, dat zijn vaak de standaardverhaaltjes hé. En zelf doen en beleven we natuurlijk nooit wat, haha. Zo waren we bijvoorbeeld eens op een project toen we zo maar al onze collega’s misten. Die stonden gezamenlijk op de steiger toen de buurvrouw zich ging douchen. En het maakt sommigen ook echt niet uit hoe ze ons ontvangen, vooral studenten. Sterker nog, we zijn wel eens bij een studente aan het werk geweest die nooit vernomen heeft dat we er waren. Die lag laveloos op bed.

Een standaardgrap die je als beginnend schilder mee moet maken is natuurlijk dat je collega’s aan het koffiedrinken gaan in een flat terwijl je zelf net nog even iets moet afronden. ‘We zitten bij die vrouw op nummer 23 hoor’. En als je dan aanbelt dan is er natuurlijk of niemand thuis of weten ze van niets. Reinjan: ‘Ik heb natuurlijk ooit wel eens een pot verf laten vallen waarna mijn hele haar onder het verf zat. En Hugo is wel eens achterover van een trapje gevallen zo de struiken in. Dat was zo’n kolderiek gezicht dat ik dubbel van het lachen lag. Dat vond hij natuurlijk niet zo leuk’.

Tegenwoordig draait het meer om de gezelligheid en de gemoedelijkheid. Als klanten je op den duur vertrouwen dan geven ze je hun huissleutel. Dat vertrouwen wil je natuurlijk vasthouden. We hebben nu jaarlijks 100 tot 120 klanten. In de zomermaanden maken we werkweken van 40 tot 60 uur en als het moet werken we ook op zaterdag. In de wintermaanden hebben we normale werkweken van 40 uur. Het scheelt dat Janien de administratie doet en de offertes uitwerkt.

Kunnen jullie iets meer over jullie zelf vertellen?

Hugo: ‘Ik ben 32 jaar, getrouwd met Janien Zijl-Beenes dus en samen hebben we een dochter Eline, zij is 4 jaar oud. Mijn grote hobby was altijd voetbal. Deze sport heb ik ongeveer 20 jaar uitgeoefend. Helaas maakten heel veel knieblessures het voetballen onmogelijk. De kruisbanden aan mijn beide knieën zijn afgescheurd en om dit te herstellen ben ik 4 keer onder het mes geweest. Ik heb het nog één seizoen als begeleider van het eerste elftal geprobeerd maar in deze functie kon ik mijn ei en energie niet kwijt.

Ik mis het voetballen af en toe nog wel eens, vooral de gezelligheid na de wedstrijd. In het veld was ik vaak heel fanatiek, ik voetbalde net zo als dat ik nu aan het werk ben. Ik bijt mij er in vast om niet weer los te laten. Maar na de wedstrijd was ik alles ook snel weer vergeten. Een biertje doet dan wonderen. In mijn tijd in het eerste zijn we herhaaldelijk gepromoveerd en gedegradeerd. We pendelden tussen de 1e en de 2e klasse’.

Reinjan: ‘Ik heb vroeger ook gevoetbald maar dat heb ik niet zo heel lang volgehouden. Op den duur was ik vaker aan het werk dan dat ik op het veld liep. Ik ben er toen maar mee gestopt. Tegenwoordig ben ik ’s zomers aan het vissen en ik lees graag misdaadboeken en ben vaak op Facebook te vinden. Ik ben wat jonger dan Hugo, 25 jaar, heb een vriendin en woon ook in Bedum. Beiden zijn we geboren en getogen ‘Beemers’ dus en ik denk dat we dat ook nog heel lang blijven’.

Wat maakt Bedum tot een uniek dorp?

Naast de gezellige wielerronde en het bedrijvenvoetbal is dat vooral de gemoedelijkheid. Hier helpen we de buurman nog als hij in de problemen zit en vice versa. Gezamenlijk worden de schouders er onder gezet. We proberen in oplossingen te denken in plaats van in problemen.

Nog tijd voor hobby’s?

Voor beiden is het werk gelukkig vaak één grote hobby. Gezamenlijk zijn ze ook wel eens aan het vissen langs het Boterdiep en af en toe wordt er dan ook nog wel eens een visje gevangen. Beiden mogen ze ook graag op stap gaan en het behoeft geen nadere uitleg dat Reinjan hier nog wat meer tijd aan kan besteden dan huisvader Hugo. Laatstgenoemde heeft dagelijks tussen 17.00 en 19.00 uur quality-time met dochter Eline.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

‘Nergens voor, alleen als de nood echt aan de man is’! Beiden zijn vaste slapers die ook niet echt veel slaap nodig hebben. Als het wekkertje gaat staan ze dan ook direct naast het bed. ‘We zijn niet van het snoezen’. Om half 8 wordt steevast met het schilderwerk begonnen. ‘De ochtenduren zijn de gouden uurtjes, dan moet je ze pakken’.

Waar staat Zijl Schilderwerken over 10 jaar?

Zoals het nu gaat, gaat het prima. Wat dat betreft hoeft het van ons niet echt te veranderen. We hopen dat we dan nog dezelfde klantenkring hebben en beiden zitten we ook niet om extra personeel te springen. Wel is het vaak rennen of stilstaan, lekker beheersbaar druk zou natuurlijk het mooiste zijn. Maar we zijn heel tevreden met de huidige ontwikkelingen!

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Het interview viel beide mannen niet tegen. Eigenlijk blijven beiden liever wat op de achtergrond. Hugo: ‘Ik vind het al heel wat dat ik dit doe’. Gewoon zo verder gaan is het motto van beide broers. ‘Hoofdzaken en bijzaken gescheiden houden, relativeren en proberen van het leven te genieten’!

Mooie woorden om Bedum achter mij te laten. Boterdiep Zz ziet er nog net zo uit als vroeger, alleen mijn tred is wat vaster geworden. Ik grinnik nog even als ik langs Fame, inclusief café Koning, rij. Menig uurtje heb ik hier doorgebracht om vervolgens vaak lang op een taxi te moeten wachten…… Gelukkig kan ik nu met een colaatje achter de knopen linea recta naar huis. Hugo geniet straks van een mooie en welverdiende vakantie terwijl Reinjan de honneurs waarneemt. Beiden maken Bedum regelmatig nog een strijkje mooier….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69